Vesti

Mitrovčanima podeljeni badnjaci

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica i Nacionalni park Fruška gora podelili su besplatne badnjake građanima. Čestitajući praznike, badnjake su delili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i Bogdan Kuzmić pomoćnik gradonačelnice sa saradnicima.

Podela je bila na Trgu Ćire Milekića, u Novogodišnjoj ulici i na još nekoliko lokacija, tom prilikom je više od hiljadu badnjaka podeljeno građanima. Na Badnji dan Grad Sremska Mitrovica već tradicionalno organizuje podelu badnjaka koje je obezbedilo Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora.

Prema rečima zamenika gradonačelnice Petra Samardžića: „Reč je od podeli 1500 badnjaka građanima. U saradnji sa Mesnom zajednicom „Centar” ovde u centru grada, na trgu Ćire Milekića u okviru Novogodišnje ulice, isto tako i u saradnji sa mesnim zajednicama „Laćarak” i „Mačvanska Mitrovica”. Smisao ovog velikog hrišćanskog praznika jeste u darivanju ali ova tradicionalna akcija treba da pruži još jednu poruku, a to je očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine. Stoga su ove badnjake koji se danas dele građanima pripremila stručna lica iz Nacionalnog parka Fruška gora koji su koristili isključivo hrast sa starijih krošnji drveća hrasta, tako da nije uništavan podmladak, sve, naravno, u cilju zaštite ekosistema i očuvanja prirodnih vrednosti nacionalnog parka. Svima koji praznuju čestitam Božić uz mnogo sreće, mira, blagostanja, ljubavi, sloge i da nam ovaj veliki hrišćanski praznik donese mnogo mudrosti, istrajnosti, da još više učvrstimo moralne i duhovne vrednosti koje otvaraju naša srca za dobra dela. Mir božiji. Hristos se rodi. Srećan Božić.”

Akcija je organizovana i na samoj Fruškoj gori gde su na nekoliko lokacija čuvari dočekivali građane i delili im badnjake koji su prethodno pripremljeni sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno.

Badnjak je cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158