Vesti

Zimsko savetovanje poljoprivrednika počelo u Laćarku

Laćarak – Zimsko savetovanje poljoprivrednika sa teritorije naše lokalne samouprave održano je u Mesnoj zajednici „Laćarak”. Predavanja je organizovala Poljoprivredna stručna služba sa Agencijom za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Poljoprivredna stručna služba u svom delovanju ima savetodavnu službu i već godinama ta služba organizuje zimsku školu predavanja. Savetovanja će biti u svim selima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a prvo je održano u Laćarku.

Kako kaže Dušica Pavlović direktorica Agencije za ruralni razvoj: „Danas smo u Laćarku održali prvo savetovanje u okviru kruga zimskih savetovanja u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom. Cilj savetovanja jeste upoznavaje naših poljoprivrednika sa svim mogućnostima, sa svim podsticajima koje oni mogu da koriste u poljoprivredi, isto tako upoznavanje sa svom administrativno-tehničkom pomoći koju Agencija u tom smislu može da pružiti.”

Zimska škola predavanja će trajati tokom celog meseca decembra. Na ovoj interatkivnoj radionici govorilo se aktuelnim temama, najviše o uklanjanju ambalažnog otpada.

Stevan Savčić direktor Poljoprivredno stručne službe Sremska Mitrovica rekao je: „Danas smo prvo sa poljoprivrednicima Laćarka, a u narednih dvadesetak dana ćemo obići sva sremska sela. U pitanju je zimska škola predavanja, a jedna od aktuelnih tema je prikupljanje sredstava zaštite bilja, ambalažni otpad, u februaru i martu, iskoristio bih priliku da najavim da ćemo nastaviti sa školicom i aktuelne teme biće kalibracija prskalica, znači kontrola ispravnosti prskalica i prednosti ukoliko se radi analiza plodnosti zemljišta.”

Bilo je tu i novih tema, sve sa ciljem da se poljoprivrednici edukuju o poslovima u zimskom periodu. Kasnije će biti održana predavanja o procesu navodnjavanja, odvodnjavanja i pripreme zemljišta za nove zasade i druge ratarske kulture.

Predavanja se nastavljaju odmah od februara kaže Milan Milić iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica i dodaje: „Tada ćemo, u februaru još jednom obići sva sela sa drugim temama. Današnja tema i tema koja će biti tokom ovog meseca je uklanjanje ambalažnog otpada, to je nešto čime naša firma može da se pohvali, tom akcijom zbrinjavanja ambalažnog otpada, sredstava za zaštitu bilja koju radimo od 2014. godine, a potpuno samostalno uz podršku Grada i Agencije za ruralni razvoj od 2020. godine. Mi kao PSS ćemo se truditi da što više dođemo do poljoprivrednih proizvođača da dođemo u njihova mesta i da im prezentujemo kako treba da rade u budućnosti.”

Danas su prezentovali šta je Poljoprivredna stručna služba uradila tokom ovih godina, kad je reč o uklanjanju ambalažnog otpada i kako njeni zaposleni planiraju da još bolje i kvalitetnije rade u 2022. godini.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914