Vesti

Turistički info centar u završnoj fazi adaptacije

Sremska Mitrovica – Naš grad će uskoro dobiti turističko-informativni centar. Radove na adaptaciji objekta na atraktivnoj lokaciji u centru grada obišli su Petar Samardžić zamenik gradonačelnice i Dušan Drča direktor Turističke organizacije Grada. 

Radovi na adaptaciji objekta bivšeg kafića kod parka u centru grada u njegovu buduću novu namenu –  turistički info centar, privode se kraju. Sve se priprema za 27. decembar kada se planira veliko otvaranje modernog objekta koji je Mitrovica dugo čekala, objekta koji će konačno objediniti prikaz turističkog potencijala i ponude Sremske Mitrovice, rekao je tokom obilaska Petar Samardžić zamenik gradonačelnice.

Kako je izjavio Samardžić: „Sirmijum, fruškogorje i Zasavica tri su glavne stvari koje nudimo domaćim i stranim gostima koji dolaze u naš grad. Ideja i cilj Turističkog info-centara je da upravo tu ponudu prezentujemo na jednom mestu uz mogućnost da se kupe i gradski suveniri, dobiju servisne informacije, probaju i kupe i neki od lokalnih specijaliteta, tako da se na taj način oseti i ukus Srema iz Sremske Mitrovice. Idemo u susret turistima budućnosti, pošto živimo u vreme digitalnih tehnologija, stoga će već od polovine sledeće godine biti instalirana najsavremenija informatička oprema tablet računari, laptop računari u funkciji prezentacije lokaliteta i znamenitosti grada. Turistima će posebno biti zanimljiv VR – virtuelni kutak gde će se na inovativan način kroz primenu virtuelnih naočara omogućiti gostima da vide, čuju, osete, dožive određeni lokalitet i da se na taj način odluče da ga posete. Ispred Turističkog info centra, u Carskoj palati i na Zasavici biće postavljeni interaktivni totemi sa mapama grada i prikazima lokaliteta Sremske Mitrovice. Biće u funkciji 24 časa dnevno i od velike koristi turistima koji posećuju naš grad van radnog vremena Turističkog info-centra, tako da se možemo time i pohvaliti, da će ovo zaista biti najreprezentativniji, najmoderniji informatički najopremljeniji turistički info centar u našoj zemlji i nadamo se da će se zahvaljujući njemu Mitrovica dobro pozicionirati na mapi poznatih turističkih destinacija u našoj zemlji, posebno sada jer nam tek dolazi vreme kada će turizam biti stavka na koju ćemo se ozbiljnije osloniti.”

Ideja o otvaranju info centra aktuelna je već nekoliko godina, pre oko dva meseca kad je Turistička organizacija od Grada dobila prostor na korišćenje, radovi su počeli i zvršetak se planira do kraja godine. U donjem delu objekta završava se i rekonstrukcija javnog toaleta.

„Rekonstrukciju celokupnog objekta uključujući i rekonstrukciju javnog toaleta finansiralo je Ministarstvo turizma i Grad Sremska Mitrovica. Ministarstvo turizma opredelilo je sredstva od 8,4 milion dinara, dok je Grad učestvovao sa milion i 700.000 dinara. Rađen je projekat rekonstrukcije kompletnog objekta, dakle u toj vrednosti je i javni toalet koji će isto biti u funkciji od 27. decembra. Javni toalet je rekonstruisan kroz participativno budžetiranje, dakle predstavlja želju i potrebu naših građana, u okviru njega je napravljen, naravno, posebno izdvojen deo za muškarce, za žene i jedan deo za decu, takođe i za prepovijanje beba, kao i odvojen ulaz za osobe sa invaliditetom. Isto kao i Turistički info centar, urađen je prema najvišim standardima i nadam se da će naši građani umeti da čuvaju ono što smo zajedno izgradili. Završeni su skoro svi radovi, ostalo je još čišćenje i popunjavanje sitnim inventarom, suvenirima i ostalim specijalitetima koji će se ovde moći degustirati i kupiti od 27. decembra”, rekao je Petar Samardžić zamenik gradonačelnice.

Nov informativni centar će na jednom mestu gostima našeg grada nuditi sve potrebne informacije, ali i dodatne sadržaje, što će upotpuniti turističku ponudu. Po završetku radova turisti će tu, pored informacija moći da dobiju sve od suvenira do gurmanskih specijaliteta, a u rad bi trebalo da bude pušten do kraja ove godine.

Dušan Drča direktor Turističke organizacije Grada kaže: „Turistički info centar će davati prvenstveno informacije ali će imati i svoje suvenire, razgovarali smo sa udruženjima na teritoriji Grada, na dan otvaranja prikazaćemo nešto ali tokom januara i februara imaćemo i njihove proizvode. Daćemo im priliku da prošire svoju prodaju. Ideja je da imamo korpu autentičnih proizvoda sa područja našeg grada, kulen, rakiju, sir, vino, majice i slično, i da to ovde možete kupiti. Otvaranje ovog  Turističkog info centara i javnog toaleta vrlo je bitno za Turističku organizaciju Grada, zato će grad moći da se kategorizuje za višu poziciju u turističkom svetu. Imamo Hotel „Srem”, imamo manje smeštajne kapacitete, Grad ima ideju da izgradi još jedan hotel čime bismo napredovali u toj kategoriji za jedan stepen više i bili bismo vidljiviji, a turizam kao privredna grana bi zablistao u našem gradu. Mi stojimo tu i za sva naša seoska turistička domaćinstva, da ih reklamiramo i da pružimo sav potreban marketing kako bi usmerili sve turiste što u gradu Sremska Mitrovica, tako i selima okolo.”

Pozvao je i seoska turistička domaćinstva da donesu svoje brošure, da urade svoje prezentacije koje će moći svakodnevno da se pokažu što domaćim turistima, što turistima koji dolaze sa strane. U izradi je i nov sajt Turističke organizacije Grada Sremske Mitrovice na kojem će biti poseban odeljak za seoska turistička domaćinstva.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988