Vesti

Promocija učeničkog projekta „Voda pre svega”

Sremska Mitrovica – Promocija projekta  „Voda pre svega” održana je u organizaciji Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica i Dečjeg edukativnog centra „Sirmijum”, u saradnji sa Gradskom upravom za obrazovanje.

Asocijacija učeničkih parlamenata Grada Sremska Mitrovica organizovala je promotivno okupljanje za učenike mitrovačkih škola iz Sremske Mitrovice. Promocija projekta „Voda pre svega“ održana je u Biblioteci „Gligorije Vozarović”.

Kako je rekla Sonja Tucaković koordinatorka Asocijacije učeničkih parlamenata Grada Sremska Mitrovica: „Učenici, članovi Asocijacije snimali su jednu edukativnu emisiju za Radio Televiziju Vojvodine, a ja sam kao autor učestvovala u kreiranju brošure „Voda pre svega“. Ove godine smo se kao Asocijacija aktivno uključili u razne ekološke projekte, između ostalog i sa Međunarodnom organizacijom za zaštitu prirode, a za nas najvažniji i prvi saradnik po pitanju ekologije je Dečji edukativni centar „Sirmijum”. Asocijacija će dalje organizovati svoje projekte za očuvanje naše životne sredine i aktivno će se uključivati u projekte drugih institucija. Deca vrlo rado i proaktivno učestvuju u ovakvim projektima, vrlo su saradljivi po pitanju bilo kog zadatka koji dobijamo i treba da uradimo, vrlo svesno tome pristupaju. Vršnjačka edukacija je dragocena i trudićemo se da naučimo i sve ostale učenike u gradu koji su zainteresovani koliko je očuvanje životne sredine važno.”

Tema projekta je voda kao najvažnija supstanca na planeti. Cilj snimljenog filma i štampane brošure je da se istakne značaj resursa čiste vode na planeti, značaj vode za zdravlje ljudi, privredni razvoj i civilizaciju uopšte.

O značaju projekta govorio je Saša Jovanović autor brojnih ekoloških emisija na RTV Vojvodina: „Projekat realizujemo sa Asocijacija učeničkih parlamenata i školama uz podršku  Gradske uprave za socijalnu i zaštitu životne sredine. Naše udruženje sarađuje sa RTV,  ekološkim časopisom „Čuvari ravnice”. Ovaj naš projekat je samo početak neke institucionalizovane saradnje sa Asocijacijom, sa lokalnom samoupravom itd. Napravili smo sa RTV Vojvodinom emisiju iz serijala „Pitam se, pitam se“ napravili smo, takođe, brošuru. Škola će dobiti CD sa TV emisijom koju svi učenici mogu da gledaju i dobiće elektronsku verziju brošure. Pokušavamo da ukažemo na neka rešenja ili da pokažemo neke primere dobre prakse.”

Kako je voda osnovna materija koju unosimo u organizam, veoma je važan način na koji čuvamo vodu, jer ekološke promena, izazvane industrijalizacijom i globalnih zagrevanjem, predstavljaju veliku opasnost za očuvanje vode i našeg zdravlja i zato je neophodno svakodnevno misliti o unosu vode, njenom kvalitetu i spračavanju zagađenja životne sredine.

Na sva ova pitanja, vezana za biološki i ekonomski značaj vode, ekipi Radio Televizije Vojvodina, odgovore su dali članovi Asocijacije tokom snimanja emisije u prostorijama OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”. TV emisija može da se gleda i na jutjub kanalu te medijske kuće.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776