Vesti

Projekat USAID-a i grada Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica – Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Grad Sremska Mitrovica omogućili su učenicima srednjih škola da, drugu godinu za redom, učestvuju u kreiranju Odluke o budžetu Grada.

Kao i prethodne,  učenici će i ove godine imati mogućnost  da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasanjem izaberu najneophodniji projekat koji će biti realizovan u 2022. godini. U projektu učestvuje pet srednjih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovicaisvaka od njih je dostavila svoje predloge za realizaciju u narednoj budžetskoj godini, koje je nakon razmatranja, Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj i uvrstila u Odluku o budžetu Grada za 2022.godinu.

Direktorka  USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers istakla je da joj je izuzetno zadovoljstvo da inicijativa za uključivanje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova  Srbije uz učešće više od 23 hiljade učenika, da je ova ideja veoma značajna za izgradnju poverenja u demokratske procese, te da su lokalne samouprave time pokazale da su im mišljenje, ideje  i predlozi mladih veoma važni.

Lokalna samouprava je prethodne godina u budžetu opredelila sredstva za realizaciju izabranih projekata među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika, a takav slučaj će biti i u budžetskoj godini koja je pred nama.

Tim povodom gradonačelnica Svetlana Milovanović je istakla sledeće: „Grad Sremska Mitrovica godinama unazad konsultuje građane prilikom donošenja odluke o trošenju novca prikupljenog kroz poreze i druge javne prihode s ciljem da se poboljša kvalitet života u jednoj zajednici.

Pored konsultovanja građana, Grad drugu godinu za redom uključuje đake srednjih škola u proces  kreiranja Odluke o budžetu. Prethodne godine đaci iz pet srednjih škola su izabrali pet projekata koji su planirani  Odlukom o budžetu za 2021. godinu i koji su uspešno realizovani u tekućoj godini. Oduševljenje kod đaka je prisutno jer su oni ti koji su prepoznali šta je to što nedostaje u školi, zatim definisali projekat i doprineli njegovoj realizaciji. Takođe, i ove godine Grad je odlučio da konsultuje srednjoškolce, koji su  već definisali predloge projekata od kojeg će izabrati po jedan koji će se realizovati u 2022. godini.

Cilj je da se kroz ovakve i slične procese poveća i unapredi aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i samim tim jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja.“

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7906117.1420117.4934