Vesti

Otvoren Turistički info centar

Sremska Mitrovica – Turistički informativni centar svečano je otvorio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović. Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je tokom otvaranja da je ovo zajednički projekat Sremske Mitrovice i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, te da će u narednom periodu razvoj turizma biti gradski prioritet, kako je i planirano u programu „Sremska Mitrovica 2020-2025. godina”.

Rekonstrukciju objekta nekadašnjeg „Aureusa” u gradskom parku, u centru Sremske Mitrovice, u kojem je danas otvoren Turistički info centar finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 8,4 miliona dinara i Grad Sremska Mitrovica sa 1,7 miliona dinara.

Kako je prilikom otvaranja rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Uspeli smo da uredimo grad, infrastrukturalno i komunalno da ga opremimo, smanjimo stopu nezaposlenosti, rekonstruišemo puteve i na taj način stvorimo sve preduslove za razvoj turizma. Veliku zahvalnost dugujemo i Vladi Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koja nam je pomogla u realizaciji svih naših kapitalnih projekata. Sirmijum, Zasavica i Fruškogorje su tri glavne destinacije koje nudimo turistima i to ćemo prezentovati na savremen način, kroz novi Turistički info centar. Živimo u vreme brzog protka informacija i digitalnih tehonologija i zato će naš virtuelni kutak, sigurna sam, biti zanimljiv svim posetiocima, mlađim i onim malo starijima. Nekima će, opet, biti zanimljiva i degustaciona sala u kojoj će gosti moći da probaju lokalne specijalitete, sve ono što kod nas u Sremskoj Mitrovici proizvode registrovani proizvođači. U Turističkom info centru Sremske Mitrovice možete upoznati Carski grad i njegovu istoriju, koračajući 7.000 dugim koracima, carsku kulturu, prirodu i lokalnu trpezu u kojoj sva čula uživaju. U sklopu ovog objekta rekonstruisan javni toalet, projekat koji je izglasan u okviru participativnog budžetiranja Grada, tako da se na ovaj način spojilo lepo i korisno”.

Otvaranjem ovog centra u kojem su prezentovani turistički potencijali Sremske Mitrovice, biće značajno unapređena turistička ponuda našeg grada, što će ga pozicionirati na mapi poznatih svetskih turističkih destinacija. Posetioci, domaći i strani, mogu da uživaju u savremenom, multifunkcionalnom prostoru i da se uz primenu savremene tehnologije upoznaju sa raznovrsnom turističkom ponudom.

„Pored toga što je privredni i kulturni centar Srema, a ujedno i jedan od najstarijih gradova u Srbiji, Sremska Mitrovica poseduje izuzetne turističke, kulturne, istorijske i privredne atrakcije koje svedoče o bogatoj istoriji grada i njegovom kontinuitetu trajanja kao urbane celine više od 2 000 godina. Sremska Mitrovica je odavno preoznata kao jedinstvena turistička destinacija, pre svega zahvaljujući arheološkom lokalitetu antičkog grada Sirmijum, Specijalnom rezervatu prirode Zasavica i Fruškogorju, koji ovaj grad čine autentičnom turističkom destinacijom, pogodnom za razičite vrste turizma i turista najrazličitijeg interesovanja. Upravo će turistički informativni centar objediniti celokupnu turističku ponudu ove destinacije i biti od neizmernog značaja za dalji razvoj, promociju i unapređenje imidža ovog grada, a u budućem periodu, uz primenu najsavremenije digitalne opreme, kao objekat će postati najprepoznatljiviji  i najpremljeniji turistički info centar u našoj zemlji”, rekao je Žikica Nestorović državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i svečano otvorio objekat.

Najavio je brojne projekte kroz koje će zajedno sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom Sremske Mitrovice nastaviti da podržavaju razvoj ovog grada u turističku destinaciju koja pruža jedinstveni turistički doživljaj svim posetiocima. Državni sekretar Nestorović očekuje da u kratkom roku počne izgradnja hotela u našem gradu sa 80 mesta, koji bi bio namenjen smeštaju, kako domaćih, tako i stranih turista.

Direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica Dušan Drča rekao je da Sremska Mitrovica ima velike turističke potencijale, s obzirom da je bila jedna od četiri prestonice Rimskog carstva i dodao: „Danas je Mitrovica jedan pravi evropski grad i razvija se u tom smeru. Ono što nam je falilo da bi nastavili dalje u turizmu jeste upravo ovakav jedan turistički centar iz kojeg će svaki turista da krene i da obiđe naš grad. Ovde pored potrebnih servisnih informacija svaki turista može da kupi suvenire i domaće lokalne proizvode. Ovo je autentično mesto gde možemo da svakom turisti da pokažemo kakav je naš grad, gde svaki posetilac može da uživa u ukusima Srema i Sremske Mitrovice, a nešto od toga i da kupi i ponese svojoj kući.”

Svečanom otvaranju je prisustvovao i potpredsednik Vlade Republike Srbije Branislav Nedimović, kao i predstavnici lokalnih samouprava Srema, turističkih organizacija, javnih preduzeća i institucija.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158