Vesti

Naš grad domaćin Regionalne konferencije za mlade poljoprivrednike

Sremska Mitrovica – Regionalna konferencija za mlade poljoprivrednike održana je u Hotelu „Srem” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije. Na konferenciji su predstavljeni IPARD fondovi za mlade poljoprivrednike, održana je i panel diskusija o uspešnim IPARD projektima u našoj zemlji.

Konferencija je održana u okviru projekta tehničke pomoći „Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike”, koji finansira Evropska unija.

Cilj konferencije je informisanje mladih poljoprivrednika o nacionalnom programu ruralnog razvoja i relevantnim podsticajima, procesu pregovora Republike Srbije i EU u oblasti poljoprivrede, kao i o podršci Evropske unije mladim poljoprivrednicima.

Senad Mahmutović državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije izrazio je veliko zadovoljstvo što se danas nalazi u Sremskoj Mitrovici: „Mi smo danas na zadatku koji nam je dao kabinet ministra Nedimovića kao njegovim saradnicima, da mladim poljoprivrednicima predočimo Nacionalni program ruralnog razvoja, konkretne i relevantne podsticajne mere koje oni mogu da koriste, da ih ukratko i suštinski upoznamo sa pregovaračkom procesom koji Republika Srbija sprovodi sa Evropskom unijom u postupku pristupanja jer od tih procesa zavisi i koliko će evropskih fondova biti dostupno za naše mlade poljoprivrednike. Takođe upoznali smo ih i sa IPARD programima i sredstvima. Mladi nisu samo garancija naše budućnosti i našeg razvoja, oni su u stvari garant i našeg opstanka, a pandemija i sve godine unazad kristališu dva ključna pitanja, pitanje zdravlja ljudi i pitanja prehrambene sigurnosti ljudi.”

Proizvodnja zdrave hrane i bezbednost hrane sve su važnije teme čovečanstva – usled klimatskih promena, zagađenja, pandemije, zato je bitno da se svi ponašamo odgovorno. IPARD označava Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, to je program Evropske unije, koji pomaže poljoprivrednicima u Srbiji da unaprede poslovanje: favorizuje upravo one koji posluju odgovorno.

Branislav Veljković šef Odseka za ruralni razvoj u ministrastvu izneo je rezultate koje je Ministarstvo poljoprivrede uradilo u prethodnom periodu: „Za svega tri raspisana javna konkursa za podršku mladim poljoprivrednicima počevši od 2017. godine imali smo skoro 5.000 korisnika, mladih poljoprivrednika i isplaćenih preko 35 miliona evra. Nadam se da smo tim sredstvima doprineli unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima i unapređenju proizvodnje mladih poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede trenutno izrađuje Nacionalni program ruralnog razvoja za period 2021- 2024. godina sa posebnim osvrtom na podršku mladim poljoprivrednicima, u cilju opstanka na selu, unapređenja kvaliteta života, bolje dostupnosti finansijskih sredstava, pristupa fondovima za razvoj poljoprivrede i uopšte razvoja i unapređenja konkurentnosti.”

Projekti EU namenjeni poljoprivrednicima u Srbiji podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, unapređuju kvalitet proizvoda, te povećavaju njihovu konkurentnost na tržištu EU sa preko 500 miliona potrošača.

Dušica Pavlović direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica pozdravila je prisutne na Regionalnoj konferenciji posvećenoj mladim poljoprivrednicima i rekla: „Mladim poljoprivrednicima ova konferencija je značajna što se upravo ovim putem upoznaju sa svim relevantnim podsticajima koje oni mogu da iskoriste, a sve to ima jako velik značaj iz prostog razloga, zato što naši mladi poljoprivrednici predstavljaju i budućnost naše poljoprivrede”.

Potencijalni korisnici IPARD programa mogu biti: pojedinci – nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge.

Minimalni i maksimalni iznosi povrata novca razlikuju se u zavisnosti od mere za koju su pojedinci i kompanije zainteresovani i kreću se od 5.000 do 2.000.000 evra.

Načelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom i šef IPARD Upravljačkog tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jasmina Miljković, predstavila je neke mogućnosti koji ovaj program donosi: „IPARD je vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Važno je napomenuti da su ova sredstva korisnicima dostupna do 2023. godine. IPARD je praktična medalja onoga što nas čeka u Evropskoj uniji jer je to instrument pretpristupne pomoći koji je nama sada dostupan i koji se realizuje po pravilima koji su akreditovana od strane Evropske komisije, tako da je to već za nas u Srbiji sve zajedno, jedna priprema šta nas očekuje kada budemo zemlja članica”.

Prisutni su se informisali o tome šta fondovi EU donose srpskoj poljoprivredi. Najavljen je i pripremi IPARD III (2021-2027), novi ciklus u kome će domaćim poljoprivrednicima biti omogućena dodatna sredstva.

Među učesnicima bio je i Pevac Miroslav poljoprivrednik iz Manđelosa koji se trudi da posećuje ovakva dešavanja kako bi bio informisan i kaže: „Pogotovo da se obavestim u vezi nekih noviteta u okviru poljoprivrede, ratarske i povrtarske proizvodnje. To nam dosta znači, nešto novo saznamo, poljoprivreda je posao koji uvek može da se unapredi na neki način, da li putem fizičkog rada ili primenom nekih novih pesticida i ostalih sredstava.”

Predstavljeni su vidovi pomoći Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Republici Srbiji i putem uspešnih priča IPARD podrške, koje su na konferenciji predstavili korisnici Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih.

Svi zainteresovani mogli su da prate prenos konferencije preko Fejsbuk stranice i da postavljaju pitanja u komentarima.

Nakon izlaganja predstavnici IPARD agencije odgovarali su na pitanja i nedoumice u vezi sa IPARD merama, konkursima i njihovom primenom. 

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988