Vesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Sremska Mitrovica – Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas su korisnike Dnevnog boravka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“ posetili gradonačelnica Svetlana Milovanović i načelnik Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra. Današnji dan je prilika da se razgovara o tome šta je urađeno kako bi život osoba sa invaliditetom bio lakši, a šta još treba da se uradi, ali ovo nije jedini dan kada treba da se priča o tome, čulo se tokom posete gradonačelnice Svetlane Milovanović i njenih saradnika Dnevnom boravku.

Današnji dan obeležavaju već godinama, zbog panedmije virusa kovid-19 ove godine sa manjim brojem učesnika. Cilj obeležavanja je da se i osobama s invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu u kome žive.

Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i zaštitu životne sredine rekao je tokom obilaska: „Pre svega želimo da damo podršku osobama sa invaliditetom i da ih usmerimo u sve aspekte društvenog razvoja, a u Srbiji trenutno ima oko 800.000 osoba sa invaliditetom. Ove osobe često su diskriminisane i na rubu egzistencije. Grad i Uprava za socijalnu zaštitu životne sredine prepoznala je potrebu i problem i rešila da sa Centrom za socijalni rad „Sava“ kao i sa ŠOSO „Radivoj Popović“ daje svoje usluge koje su u potpunosti besplatne. Mitrovcia je među retkim gradovima koja svoje usluge ne naplaćuje. Imamo Dnevni boravak za decu, omladinu i odrasle, lične pratioce, pomoć u kuću za decu, odrasle i starije sa smetnjama u razvoju. Imamo dobru saradnju sa korisnicima na obostrano zadovoljstvo, takođe grad sarađuje sa velikim brojem udruženja, na našoj teritoriji imamo 23 udruženja sa kojima sarađujemo i preko konkursa dobijaju sredstva za aktivnosti, svima im čestitam na dosadašnjem zalaganju, radu i trudu“.

Osobe sa invaliditetom danas čine oko 15 procenata svetske populacije i nailaze na brojne probleme i barijere u svom svakodnevnom funkcionisanju. Suočavaju se s nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite; njihov svakodnevni život opterećuju i mnoge predrasude i stereotipi. Invalidnost nikoga ne osuđuje na niži kvalitet života i restrikcije u uživanju ustavom zajemčenih prava.

Korisnica boravka Dragana Mićić iz Sremske Rače kaže da voli da crta, pavi mangetiće, da radi krpare. Rekla je da dolazi u Dnevni boravak kombijem, organizovano od strane grada i da baš uživa u radu i druženju, a najviše voli da radi na razboju.

Maja Sekulić kaže da joj je lepo u boravku, sad prave božićne i novogodišnje ukrase. I ona najviše voli razboj, da tka i kaže da uživa u tome.

Sava Denović, najstariji korisnik Dnevnog boravka sa 58. godina rekao je da mu je tu lepo, pozdravio je Gradsku kuću i sve zaposlene u njoj. Najviše voli da crta, piše i peva, kaže da jačešće tako porovodi vreme.

Korisnici dnevnog boravka napravili su novogodišnje poklončiće i ukrase.

Obeležavanje ovog datuma odvija se kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i učestvovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna telesna, mentalna, intelektualna ili čulna oštećenja koja u međudelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učestvovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176