Vesti

Kancelarija za mlade predstavila preduzetništvo u „Karijernom info servisu 2021.”

Sremska Mitrovica – Konferencija „Nemam barijeru da gradim svoju karijeru” kao završni deo projekta Kancelarije za mlade Grada Sremska Mitrovica „Karijerni info servis 2021.” održana je u Gradskoj kući. Projekat karijernog informisanja mladih u našem gradu podržalo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Na konferenciji „Karijerni info servis 2021.” mladima je predstavljeno preduzetništvo kao bitna poluga razvoja, a istovremeno su predstavljene mogućnosti za unapređenje mera koje dovode do intenzivnijeg zapošljavanja mladih.

Biljana Matić koordinatorka Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica kaže da zanimanje i posao mogu da budu zabava i zadovoljstvo: „Ovo je projekat koji traje već punih osam godina, „Karijerni info servis 2020/2021. Nemam barijeru da gradim svoju karijeru” koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta. Kao i svake godine učestvuju sve srednje škole tj. završni razredi mitrovačkih škola. Imali smo radionice proteklih meseci, bile su vrlo posećene, imali smo fazu Pratite u poslu i Realni susret. Današnjom konferencijom završavamo ovaj događaj. Cilj je da se mladi što više informišu u smislu koje su to promene na tržištu rada jer neka nova zanimanja se pojavljuju, neka stara izumiru ali s druge strane da uvide da je zaista moguće da nešto sami napravio u svom životu ili recimo da neki hobi mogu da pretvore u posao i da do toga lepo zarađuju i žive. Polako privodimo kraju naše projekte, a od sledeće godine kreću novi projekti i novi zadaci.”

Neki ljudi doživljavaju veliko zadovoljstvo na poslu radeći i njihova produktivnost značajno je veća od učinka onih koji posao doživljavaju kao teret i mukotrpan rad. Cilj projekta jeste pružanje pomoći ili podrške pri profesionalnoj orijentaciji mladih, tj. u donošenju važnih odluka po pitanju izbora škole, fakulteta ili posla.

„Projekat mi je veoma koristio zato što smatram da svi mladi treba da se informišu o svom budućem putu i o svojoj karijeri čime bi mogli da se bave i slično. Učestvovala sam i u mnogim drugim projektima, konkretno ovaj projekat mi je pomogao u odabiru koji fakultet bih želela da upišem, to bi bila psihologija” istakla je Ivana Terzić učenica Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić”.

Kroz projekat i radionice mladi su mogli da bolje upoznaju sebe i karakteristike  koje poseduju, a bitne  su za profesionalni izbor, vezane za intelektualne, socijalne, emocionalne i kreativne sposobnosti. Pri izboru srednje škole i fakulteta pored sklonosti i interesovanja treba sagledati i mogućnosti zaposlenja. Idealna situacija je među traženim profesijama na tržištu rada pronaći za sebe inspirativno zanimanje. 

Srđan Erak iz Kuzmina predstavio je „Čarolije iz pušnice”, firmu nastalu kao višegeneracijsko iskustvo, koje se prenosi s kolena na koleno: „Mi smo mala, domaća proizvodnja suhomesnatih proizvoda, specijalizovana za pravljenje kulena, kobasice i slanina, pravimo ih od najkvalitetnijih delova svinja sa naše farme, od začina koje ima svaka porodica u svojoj kući. Srem je poznat po tome da svaka druga kuća pravi za sebe suhomesnate proizvode, s tim da naše tržište nije Srem, ali mogu da vide od nas da je sve osim Srema tržište koje je nezasićeno tim proizvodima i sa nekim dobrim pristupom kupcima mogu da naprave uspeh u tome.”

Projekat je obihvatio niz radionica i treninga namenjenih mitrovačkim srednjoškolcima, prvenstveno završnih godina, a sve sa ciljem da im se u što većoj meri pomogne pri odabiru buduće karijere.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291