Vesti

Božićni koncert

Sremska Mitrovica – U susret praznicima održan je Božićni koncert u Katoličkoj crkvi u Sremskoj Mitrovici, u organizaciji Udruženja Nemaca u Sremskoj Mitrovici.

Božićni koncert Udruženja Nemaca „Syrmich Mitrowitz” okupio je najmlađe koji su izveli prigodne, praznične kompozicije. Gradonačelnica Svetlana Milovanović, tom prilikom je, deci koja nastupaju, poklonila novogodišnje paketiće.

Na repertoaru su bile božićne pesme i kompozicije koje su izvodili naši sugrađani, Dečji hor „Pikolo”, zatim Aleksandra Padrov sopran i Dragana Turumonović na orguljama.

Ovim koncertom slave predstojeći Božić, rekla je Andrijana Bauer Živković predstavnica Udruženja: „Večeras Udruženje Nemaca organizuje prvi Božićni koncert. Prema poslednjem popisu stanovništva, tek nešto preko 100 naših sugrađana se izjasnilo da su pripadnici nemačke nacionalne manjine ali kako nam sledeće godine predstoji novi popis stanovništva mi ćemo se truditi da ovim našim manifestacijama, projektima, radionicama nemačkog jezika podstakemo naše sugrađane pripadnike nemačke manjine da se slobodno izjasne. Imali smo vrlo uspešan projekat za decu „Radionicu stripa i karikature” letos, potom izložbu 75 radova nastalih u okviru nje o temama vezanim za Nemačku, nemačke umetnike, naučnike, sportiste itd. Realizujemo dva projekta koji se odnose na učenje nemačkog jezika „Nemački za mlade” i „Nemački učimo zajedno” radionice su besplatne, održavamo ih svake subote u našoj gradskoj biblioteci. Božićni koncert je kruna naših aktivnosti u toku godine, njime želimo da poručimo našim sugrađanima da smo tu, da nas prepoznaju po dobru, po miru i želimo da uživaju večeras u ovom koncertu.”

Ovo udruženje osnovano je pre dve godine. Prošle godine nisu imali mogućnosti, zbog celokupne situacije u vezi epidemije virusa kovid-19, da aktivno rade, ali ove godine su realizovali već nekoliko projekata.

Koncert su podržali: Ministarstvo unutrašnjih poslova SR Nemačke za domovinu i izgradnju, Grad Sremska Mitrovica i Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine.

Kako je rekao Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i sport: „Mi i te kako prepoznajemo sva udruženja. Sremska Mitrovica će uvek podržavati aktivnosti udruženja nacionalnih manjina jer mi kroz njihove aktivnosti želimo da im damo podršku, da ih motivišemo da sačuvaju svoj identitet, kulturu i svoje običaje i tradiciju.”

Miguel Waltereit, šef Odeljenja za kulturu i štampu Ambasade SR Nemačke bio je na koncertu i pozdravio je prisutne.  

Ovo je prva manifestacija takve vrste, a kako se čulo sinoć, planiraju da to postane tradicija kako bi se negovao praznični duh.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291