Vesti

Besplatne sadnice belog jasena – Posadi svoj hlad

Sremska Mitrovica – Sadnice belog jasena besplatno su deljene Mitrovčanima u centru grada u sklopu akcije Posadi svoj hlad. Akcijom se ukazuje na važnost zdrave životne sredine i daje prilika građanima da se direktno uključe u rešavanje problema zagađenog vazduha u urbanim sredinama.

Naš grad već tradicionalno sporovodi ovu akciju uz pomoć nevladine organizacije Zeleni razvojni centar. Većina stanovnika Srbije nikada nije posadila drvo, zato iz ovog centra žele da omoguće svima koji su zainteresovani, da dobiju sadnicu uz upustvo, jer svako ko makar jednom posadi drvo drugačije će razmišljati o važnosti zelenila u svojoj sredini. Sadnice su deljene na Trgu Ćire Milekića.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice kao najveći značaj akcije ističe angažovanje građana u stvaranju zdravije životne sredine: „Posadi svoj hlad, velika je nacionalna akcija ozelenjavanja urbanih sredina  koju sprovodi Zeleni razvojni centar, sa kojim je Grad Sremska Mitrovica prvi put saradnju ostvario početkom aprila ove godine, tokom prolećne sadnje, tada smo imali zaista veliko interesovanje Mitrovčana za besplatne sadnice belog jasena, tako da smo se odlučili da i sada, na jesen, ponovimo ovu akciju. U saradnji sa Upravom za zaštitu životne sredine Grada Sremska Mitrovica, odlučili smo da podelimo 300 sertifikovanih sadnica belog jasena. Ideja je da građani zasade ove besplatne sadnice u svom dvorištu ili neposrednom okruženju kako bi sebi obezbedili hlad ali ujedno i uticali da se pročisti vazduh koji udišemo.”

Projekat Posadi svoj hlad usaglašen je sa evropskim Zelenim planom u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji za cilj ima zaštitu životne sredine, uskoro sledi ozelenjavanje javnih površina u zoni frekvetnih saobraćajnica u našem gradu.

„U narednih nekoliko dana organizovaćemo akciju ozelenjavanja javnih površina frekventnih saobraćajnica, s tim što su tu velike betonske površine, pa će se saditi u žardinjerama. Do kraja godine možemo očekivati da ćemo završiti izradu Elaborata ozelenjavanja javnih površina u gradu jer planiramo, da uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, početkom sledeće godine realizujemo veliku akciju planske sadnje zelenila u gradu sa fokusom na industrijske zone. Akcija će se realizovati u saradnji sa lokalnim javnim predizećima ali u planu je i da se u akciju uključe i privredni subjekti koji posluju u industrijskim zonama”, dodao je Samardžić.

Uz sadnice belog jasena građanima je deljeno i uputstvo, kao i QR kod, putem koga mogu da je registruju.  Ova vrsta drveta zastupljena je u predelima južne Evrope, a u Srbiji se može pronaći pretežno u nacionalnim parkovima, poput Fruške gore. Odgovaraju mu poluosunčana ili sunčana mesta i može se saditi na strmim zemljištima jer dobro veže tlo. Jasen je karakterističan za termofilne listopadne i zimzelene šume i raste uglavnom na neutralnom i bazičnom kraškom tlu.

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa; germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929