Vesti

Uručene Novembarska nagrada i Plaketa Grada povodom Mitrovdana

Sremska Mitrovica – Povodom Mitrovana i Dana Sremske Mitrovice danas je u Gradskoj kući održana Svečana sednica Skupštine grada na kojoj su dodeljene Novembarske nagrade i Plaketa Grada, najvažnija društvena priznanja. Sednici je prethodila sveta arhijerejska liturgija kojoj su u Sabornom hramu Svetog Dimitrija, prisustvovali gradski čelnici. Ove godine obeleženo je140 godina od kada je Mitrovica dobila status Grada.

Dan Grada i gradska slava Mitrovdan proslavljeni su danas nizom različitih aktivnosti. U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija održana je sveta arhijerejska liturgija i sečen slavski kolač. Bogosluženju su prisustvovali gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik Petar Samardžić, predsednik skupštine Ilija Nedić i Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika sa saradnicima.

Nakon toga održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj su povodom Dana grada dodeljene Novembarske nagrade i Plaketa Grada. Goste, potpredsednika Vlade Republike Srbije Branislava Nedimovića,sveštenstvo, predsednika Skupštine, članove Gradskog veća, odbornike i sugrađane pozdravila je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanovići čestitala Dan grada i gradsku slavu.

„Nije bilo uvek lako živeti u Sremu. Ovde su oluje vekovima duvale sa svih strana, ali generacije su ipak opstajale na ovoj plodnoj ravnici. Naš grad je obuhvatio sve i istorijske i geografske blagodeti – 24 sela, od Fruške gore do severa Mačve, reka Sava kao kičma i žila kucavica grada i ono najvažnije – ljudi, vredni, radni pošteni. Mitrovica je grad upravo takvih ljudi, istorijskih i znamenitih ličnosti, grad naučnika, političara, umetnika, grad sportista, olimpijaca… Zato ne smemo stati, moramo nastaviti ovim putem i još više ulagati u obrazovanje, nauku, kulturu, sport, umetnost…Moramo i dalje nastaviti da gradimo nove škole i vrtiće, sportske terene, da uvodimo nove smerove u škole… Nov moderan pristup poljoprivredi i stočarstvu, turizmu, ugostiteljstvu, sada je moguć zahvaljujući dobroj infrastrukturi i stalnim ulaganjima, kao i odličnoj saradnji sa republičkim i pokrajinskim nivoima vlasti. Veliku zahvalnost dugujemo i Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. Moram priznati da situacija nije idealna, ali probleme rešavamo dugoročno i planski, zato od 2008. godine ovde u Sremskoj Mitrovici imamo kontinuitet u radu. Od svih nas se očekuje da unapređujemo grad u svim oblastima, da pratimo potrebe naših građana, da realizujemo postojeće projekte i da konstatno planiramo nove. Novo vreme donosi i nove izazove, pandemija protiv koje se svi borimo pomerila je naš fokus na zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine. Brza reakcija, organizovanost, inicijativa, dobra volja omogućili su nam da pomognemo, ne samo našim građanima, nego i drugima u okruženju kojima je to bilo potrebno. Gradska uprava je servis i uvek na raspolaganju svojim sugrađanima, tu smo za sve zahteve i sugestije, tu smo da nagradimo i čestitamo, a danas na slavi Grada je upravo prilika i za to. Hajde da zajedno gradimo Mitrovicu kako bi bila još bolje mesto za život, hajde da uložimo svoje znanje i veštine, hajde da svi radimo za isti cilj – za srećnu i uspešnu i zdravu zajednicu. Ostanite zdravi, čuvajte svoje bližnje i volite svoj grad. Na nama je da ga čuvamo za nova pokoljenja”, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Ove godine Dan grada se proslavlja i u znaku velikog i značajnog jubileja – 140 godina od kada je Mitrovica dobila status Grada. Te, 1881. godine održani su prvi izbori za Gradsku opštinu, a dva događaja iz te godine vezana su baš za novembar mesec. Kirilo Ćira Plemeniti Milekić izabran je za prvog gradonačelnika, dok su sa radom počeli Gradsko veće i Gradski magistrat.

Prisutnima se na svečanosti obratio predsednik Skupštine grada Sremske Mitrovice, Ilija Nedić i čestitao nagrađenima: „Naša Mitrovica često se u svojoj dugoj i bogatoj istoriji suočavala sa brojnim izazovima. U poslednjoj deceniji, 2014. godine suočili smo se sa poplavama, a danas sa pandemijom koronavirusa. Veliku zahvalnost dugujemo svim ljudima koji su 2014. godine branili i odbranili grad, a tako isto ogromnu zahvalnost i poštovanje dugujemo lekarima i svom medicinskom osoblju koji naporno rade i čine sve kako bi onu pandemiju pobedili i vratili se normalnom životu. Zahvaljujući novoj viziji kojoj je pečat dao nekadašnji gradonačelnik, a sadašnji potpredsednik Vlade Republike Srbije Branislav Nedimović, Sremska Mitrovica je danas moderan i savremen grad, koji je spreman da se izbori sa brojnim izazovima i da nastavi put modernizacije i razvoja u svim segmentima.”

Novembarske nagrade i Plaketu Grada dobitnicima je uručila gradonačelnica Svetlana Milovanović. Najviša gradska priznanja dodeljuju se svake druge godine počev od 2009. godine, u znak priznanja za značajna dostignuća u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, sporta, kao i za poseban doprinos na afirmaciji grada.

U ime nagrađenih zahvalila se primarijus dr Nada Zec Petković direktorica Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica: „Dobiti Novembarsku nagradu i Plaketu od svog Grada je čast za sve nas i posebno priznanje za znanje, poslovnost , ljubav, vreme i trud koji ulažemo sa najplemenitijom namerom da doprinesemo napretku naše zajednice, afirmišući vrednosti koje su u osnovi svakog uspešnog rada, a koje nezaobilazno podrazumevaju  stručnost, posvećenost, strpljivost i odgovornost prema poslu koji obavljamo. Afirmišući opšteljudske vrednosti, rukovodeći se mišlju da humanost nema granice i ne poznaje teškoće, sopstvenim primerom imamo obavezu da budemo smernica svim našim sugrađanima bez obzira na delatnost kojom se bavimo. Nema uspešnog društva bez uspešne privrede, zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta… Imamo obavezu prema mladim generacijama da svako u svojoj struci bude pokretač koji će svojom odgovornošću pokazati koliko i kako mogu da spoje rad, zadovoljstvo profesijom i uspeh. Posebno nas čini srećnim saznanje da smo mi, dobitnici ovih vrednih priznanja predloženi od strane institucija i preduzeća u kojima radimo, ali i na pojedinačne predloge. Osećamo se počastvovano jer su drugi prepoznali u nama pokretačku snagu udruženu sa znanjem i voljom za afirmaciju struke i grada i iskazujemo im zahvalnost. Zahvaljujem se još jednom u ime svih nagrađenih za ukazanu čast i poverenje koje obavezuje na dalji rad i nove uspehe. Za hrabre, budućnost je šansa, prostor i mogućnosti. Iskoristimo i šansu i mogućnost da svi zajedno  stvaramo budućnost našeg grada.”

Ove godine Mitrovica ima pet dobitnika Novembarske nagrade i jednog dobitnika Plakete grada i svi oni su svojim radom i angažovanjem doprineli razvoju naše sredine. Nagrađeni su i za poseban doprinos afirmaciji grada.

Zoran Drobnjak, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „ Putevi Srbije” zahvalio se na nagradi rečima: „Hvala odbornicima Grada grada Sremske Mitrovice, hvala predsedniku Skupštine, gradonačelnici i naravno mom velikom prijatelju Nedimoviću. Nije prvi put da dobijem nagradu neke opštine, uvek ću se setiti vašeg grada, nikad neću zaboraviti ovu počast. Cela Srbija je u mojoj nadležnosti kao direktora ovog preduzeća, što se tiče državnih puteva, naravno pomažemo gradovima i opštinama, lokalnoj samoupravi da uradimo i lokalne puteve, uvek ćemo to raditi. Više godina sam na ovom mestu, a bavim se putevima već 50 godina. Sarađivaćemo i dalje sa gradom i dalje ćemo ulagati.”

Humanitarni pregalac Dragan Božić predsednik Saveta Mesne zajednice „Blok B” Sremska Mitrovica dobitnik je Novembarske nagrade. Kako je tom prilikom rekao ovo je jedna od nagrada, najveća nagrada za njega je kad čuje kako se deca obraduju poklonima koje im donese.

„Zapravo, najveća nagrada za mene je kad je jedno dete u siromašnoj porodici, u selu Grnčar tokom vaskršnje akcije otvorilo paket i reklo mami da sad i ono ima patike. To je najveća nagrada, ovo je samo potvrda i obaveza, svakako, da moramo da nastavimo da radimo dalje. Moj tim i ja imamo tu snagu. Hvala gradu, svima koji su me predložili. Idemo dalje, pred nama je svetosavska akcija, vraćamo se ponovo na Kosovo i Metohiju, imamo I ovde još jednu malu akciju na teritoriji grada”, istakao je Božić.

Najviša društvena priznanja se uručuju zaslužnim pojedincima i kolektivima povodom Dana grada, o čemu je odluku donela Skupština grada na predlog gradske Komisije za dodelu priznanja. Dobitnica Novembarske nagrade Željka Avrić, portparol Policijske uprave Sremske Mitrovice i pesnikinja zahvalila se na prizanju koje vidi potvrdu onoga što radi.

„Veliko društveno priznanje povlači i veliku individualnu, ličnu, moju odgovornost. Mislim da u svemu što čovek radi 10% talenta, 10% ljubavi, a zaista je sve ostalo rad i posvećenost. Moj književni rad je zaista radi iz čiste ljubavi i velike posvećenosti i divno je da je to neko primetio i nagradio. Zahvaljujem se predlagaču Ustanovi za negovanje kulture „Srem”, zahvaljujem se celoj zajednici, mom gradu zahvaljujem se svim Mitrovčanima”, rekla je Željka Avrić.

Za afirmaciju sela i grada najveće gradsko priznanje dobio je Radmilo Budečević predsednik Saveta Mesne zajednice „Ravnje”. Bio je dugogodišnji direktor Brodogradilišta u Mačvanskoj Mitrovici, u selu je doprineo izgradnji crkve, uređenju ruralne sredine, razvoju sporta i kulture.

„Zahvaljujem se, smatram da je ova nagrada svojevrsna satisfakcija za sve što sam ulagao u poslednjih 50 godina. Nije to lako bilo raditi, zato što društveni rad nije tako prihvaćen, ni cenjen i često će reći ili imate neki izuzetan materijalni interes ili će reći da nešto s Vama nije u redu kad se toliko angažujete. Od malena voleo sam više da uradim u svom selu, svom gradu, svom region, nego kod svoje kuće. To je, kažem za mene zaista jedna satisfakcija za sve to što sam u svom životu pokušao da uradim, sa velikim zadovoljstvom sam to radio”, rekao je Radmilo Budečević.

Ove godine dodeljena je i jedna Plaketa Grada, a dodeljuje se pravnim licima i građanima koji su se posebno istakli svojom delatnošću na humanitarnom, kulturnom i drugom planu. Plaketom je nagrađen Tim za imunizaciju Sremske Mitrovice, koji čine Dom zdravlja, Opšta bolnica, Zavod za javno zdravlje, ustanove kulture i sporta, Kancelarija za mlade, gradske uprave. Njih je za ovo priznanje predložio u svojstvu građanina Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Doktor Adil Elhag direktor Doma zdravlja u ime nagrađenog Tima za imunizaciju ističe da je priznanje grada čast i obaveza: „Plaketa grada je izuzenta čast, ali i naša obaveza da istim intezitetom nastavimo ono što smo započeli pre devet i po meseci. Vakcinisali smo preko pedeset osam posto stanovnika Grada, a radili smo ponekad bez pauze i praznika i nije nam bilo teško”.

Podsećamo da je Mitrovdan praznik posvećen antičkom komandantu Soluna Dimitriju koji je živeo u 3. veku. U srpskom narodu jedna je od većih slava. Gradovi Kosovska i Sremska Mitrovica dobili su ime po ovom svetitelju.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291