Vesti

Sećanje na narodnog heroja Pinkija

Mađelos – U znak sećanja na narodnog heroja Drugog svetskog rata, Boška Palkovljevića-Pinkija, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, njen zamenik Petar Samardžić i delegacije poštovalaca NOB-a položili su vence i cveće kod spomen-kuće heroja.

Na dan 101. godišnjice rođenja Boška Palkovljevića-Pinkija, 14. novembra, najviši gradski zvaničnici posetili su njegovu rodnu kuću u Manđelosu. Pored njih, poštu narodnom heroju odali su i potomci Boška Palkovljevića Pinkija, sin rođenog brata Pinkija koji po stricu nosi ime, poštovaoci Narodno oslobodilačke borbe i predstavnici Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” i Poslovno-sportskog centra „Pinki” iz Sremske Mitrovice.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović rekla je tom prilikom: „Danas obeležavamo godišnjicu rođenja Boška Palkovljevića Pinkija, odnosno 101, ovde ispred njegove rodne kuće. Prošle godine smo obećali da ćemo od ove kuće napraviti spomen-sobu, naravno ne odustajemo od te ideje, to je i dalje u opciji, trenutno se radi putna infrastruktura kroz Manđelos i Grgurevce, tako da je to neki prvi korak. U svakom slučaju ćemo uraditi jer Boško Palkovljević Pinki je bio borac koji sigurno zaslužuje da mu se ime i sav njegov život pamti. Danas mnoge institucije u našem gradu nose sa ponosom njegovo ime, to je i osnovna škola i poslovno sportski centar i naša kasarna, da ne spominjemo u prethodnom periodu da je ovde bilo Poljoprivredno dobro „Pinki”. U znak sećanja na Boška Palkovljevića Pinkija, na sve ono što je uradio u borbi protiv fašizma, ne samo on, nego i svi ostali naši narodni heroji i borici, danas smo mu odali počast i sećamo ga se, kao i svih onih koji su svoje živote dali za našu slobodu, slobodu koju treba da čuvamo, da negujemo i jako mi je drago što je to i politika Vlada Republike Srbije, kao i naše lokalne samouprave. Slava im i hvala.”

Narodni heroj i antifašista Boško Palkovljević Pinki rođen je upravo u toj kući, među prvima se priključio Pokretu otpora suprotstavljajući se fašizmu i stavio se u odbranu naroda. Već u avgustu 1941. godine postaje zamenik komandanta Fruškogorskog partizanskog odreda i njegovi herojski podvizi koje je za to kratko vreme 1941. i 1942. godine napravio, ušli su u legendu. Bio je veliki dverzant i učestvovao u najpoznatijim diverzantskim akcijama sprovedenim u Sremu.

Njegovo poslednje herojsko delo bilo je, kako istoričari navode, spasavanje naroda Male Remete, žena i dece u zbegu kada je Boško Palkovljević Pinki ostao iza njih, pucao na fašiste, samim tim zaštitio tu nejač i na tom mesto i poginuo. Poginuo je na Širokim ledinama iznad Male Remete i tu je sahranjen. Pinkijeva rodna kuća u Manđelosu je pod zaštitom države, u toj spomen-kući će biti otvorena i spomen-soba posvećena i drugim herojima tog doba.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042