Vesti

Sanacija škole u Zasavici jedan

Sremska Mitrovica – Radovi na rekonstrukciji objekta Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” u selu Zasavica jedan počeli su pre nekoliko dana. Ovim radovima biće kompletno obnovljena stara zgrada, kojoj je pre nekoliko godina promenjen krov.

Zgrada Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” područnog odeljenja u Zasavici jedan biće kompletno obnovljena. Radove su danas obišli Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice; Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu; Slađan Papić, direktor Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod”; Danica Pavlović, član Saveta Mesne zajednice „Zasavica I” kao i nekoliko roditelja.

Miroslav Jokić načelnik za opšte i zajedničke poslove i imovinu rekao je tom prilikom: „Rekonstrukcija se izvodi sredstvima Ministarstva pravde, tačnije sredstvima iz oportuniteta u vrednosti od devet miliona dinara. Ovo je nastavak radova na rekonstrukciji pomenutog objekta iz 2018. godine kada smo radili rekonstrukciju krovnog pokrivača. Ovi radovi obuhvataju kompletnu sanaciju objekta u smislu zamena stolarije, izolacije i kompletnih unutrašnjih instalacija struje, vode, grejanja, zatim radovi na podovima, kupatilima, zbornici i učionicama. Nakon završetka ovih radova koji će trajati 90 dana, učenici i nastavno osoblje koji koriste ovaj objekat za učenje radiće u budućnosti u savremenim i modernim uslovima, kakvi i treba da budu.”

Objekat područnog odeljenja OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” u selu Zasavica jedan, izgrađen je 1919. godine, tu je nekad bila osmogodišnja škola. Danas se nastava odvija za učenike od prvog do četvrtog razreda. Trenutno se izvode radovi na obnovi celokupnog objekta.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice kaže da se nastavljaju ulaganja u obrazovanje: „U pitanju je rekonstrukcija stare škole koja je sagrađena još dvadesetih godina prošlog veka, dakle ima preko 100 godina ali je u dobrom stanju, odnosno izgrađena je od kvalitetne građe, od dobrog materijala, boljeg od, uslovno rečeno novog objekta škole u kom se trenutno odvija nastava, u zgradi pored, koji je izgrađen decenijama kasnije. Rekonstrukcija ovog objekta počela je 2018. godine sanacijom krova, sada se radi ostatak do rekonstrukcije kompletne zgrade škole. Rok za završetak radova je negde kraj januara, tako da je za očekivati da će đaci moći da sledeće godine pohađaju nastavu u jednoj novoj školi koji su željno iščekivali. Ulaganje u bolje i kvalitetnije uslove za obrazovanje dece jedan je od naših prioriteta. Drago mi je što su ta ulaganja na teritoriji Sremske Mitrovice ravnomerno raspoređena, odnosno ravnomerno u selima i u gradu što i jeste jedan od ciljeva politike gradskog rukovodstva, a to je da selo i grad budu jedna porodica. Što se tiče izgradnje sale za fizičko još uvek se traže izvori finansiranja ali u planu je da se radi sala koja već par godina nedostaje našem gradu, odnosno đacima u Mačvanskoj Mitrovici.”

Radovi na školi u selu Zasavica jedan počeli su 26. oktobra i završetak se očekuje u narednih 90 dana, do sad nisu uočene nikakve nepravilnosti od strane gradskih nadzornih organa i svi radovi teku planiranom dinamikom.

Kako je rekao Slađan Papić direktor škole, nastavu u Zasavici jedan trenutno pohađa oko 30 učenika u dva kombinovana odeljenja, kao i nekoliko predškolaca, za koje ovi radovi mnogo znače: „Posle nekog vremena dobijamo još jednu novu školu, jer će još jedna azbestna zgrada koja je bila u OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” nestati, tako da će učenici imati jedan zdrav objekat u kojem će pohađati nastavu, ne samo učenici, nego i nastavno osoblje. To će biti poslednja zgrada, bila je u Mačvanskoj Mitrovici, a ova zgrada je isto tako građena montažnog tipa azbestnim pločama, počele su da prokišnjavaju na sve moguće strane i evo sad ovom zgradom dobijamo daleko kvalitetnije i bolje uslove za nastavu. Objekat je davno izgrađen još početkom prošlog veka, nov objekat je iz 1972. godine kada je planirano da ovde bude osmogodišnja škola, zbog neslaganja roditelja da učenici iz Zasavice II idu ovde u školu, svi oni su išli u školu u Mačvansku Mitrovicu, a ovde je ostala samo četvorogodišnja škola. Izgrađena je od azbestnih ploča, krov i plafoni samo što nisu pali, tako da je jedino rešenje kako bi ova deca imala prave uslove jeste da se obnovi stara zgrada koja je građena od čvrstog materijala tj. od cigle”.

Stara zgrada će posle obnove biti jedna lepa zdrava zgrada, prema njegovim rečima. U njoj imaju klasične učionice od po 50 kvadrata, prostoriju za predškolsko vaspitanje, zbornicu i sanitarni čvor što sasvim dovoljno ispunjava uslove za broj učenika koji je pohađa.

Danica Pavlović član Saveta Mesne zajednice „Zasavica I” ističe da je ova investicija veoma značajna kako za učenike, predškolce, tako i za zaposlene, a i za meštane tj. roditelje: „Za naše selo jako je značajno što dobijamo novu školu i ja sam bila učenik škole, stare i jako mi je drago što će deca u našem selu dobiti novu školu u kojoj će moći da bude normalna nastava i koja će biti zdrava za njih.”

Predškolci, učenici i nastavnici uskoro će dobiti obnovljenu zgradu i imati mnogo bolje uslove za rad što je i cilj lokalne samouprave.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291