Vesti

Počinje sprovođenje projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”

Vrdnik – Grad Sremska Mitrovica će od 1. decembra početi sa sprovođenjem projekta  „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” koji se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” – Inicijativa za inkluziju 3, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, i koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Sa ciljem što efikasnijeg i odgovornijeg upravljanja, projektni tim grada Sremska Mitrovica je učestvovao na Radionici za upravljanje projektnim ciklusom u Vrdniku.

Nosilac projekta je Grad Sremska Mitrovica, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najvažnije aktivnosti projekta se ogledaju kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe u oblasti zelene i cirkularne ekonomije, posebno reciklaže tekstila, i stvaranje uslova za započinjanje i održavanja poslovanja,  započinjanje i održavanje poslovanja, sakupljanje, sortiranje i obradu tekstila na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i sl. Na nivou projekta, obuke će u skladu sa mapiranim potrebama i mogućnostima pohađati više od 50 korisnika dok će od tog broja 15 osoba biti zaposleno kod poznatog poslodavca, 5 najboljih poslovnih ideja biti podržano finansijskim sredstvima, a 10 osoba biti podržano za sticanje prihoda kroz opremanje mini konfekcijskim postrojenjima.

Grad Sremska Mitrovica će u sklopu projekta podržati inicijative u oblasti cirkularne i socijalne ekonomije za najranjivije grupe stanovništva i kroz donošenje važnih strateških dokumenata koji garantuju finasijsku i institucionalnu održivosti ovakvih i sličnih inicijativa na nivou grada. Takođe, sa ciljem promovisanja primera dobre prakse i potencijala primenljivosti modela u sličnim lokalnim zajednicama i preduzećima širom Srema i Vojvodine, velika pažnja će biti posvećena vidljivosti projekta i informisanju što šire grupe zainteresovanih strana.

Ukupna vrednost projekta je 109.613,28 evra.

Projekat će se sprovoditi u periodu od 1. decembra 2021. do 30. novembra 2022. godine.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176