Vesti

Osveštana kapela u Salašu Noćajskom

Salaš Noćajski – Danas je osveštana kapela u Salašu Noćajskom čija izgradnja i put do groblja su finansirali zajedno Grad, Crkvena opština i meštani. U toku su i radovi na Parohijskom domu u okviru crkvene porte. Salaš Noćajski je ovim radovima, posle uređenja puteva I školskog igrališta, jedna od infrastrukturno najopremljenijih mesnih zajednica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Radovi na izgradnji kapele, kao i radovi na asfaltiranju puta do novog seoskog groblja u tom selu privedeni su kraju, dok se izgradnja parohijskog doma u Salašu Noćajskom odvija predviđenom dinamikom. Svečanom činu osveštavanja kapele prisustvovali su Petar Samardžić zamenik gradonačelnice, Nemanja Živković sveštenik, Dragan Lukić predsednik Mesne zajednice „Salaš Noćajski” i meštani.

Kako je rekao Petar Samardžić zamenik gradonačelnice: „Ovo je jedan od većih i značajnih projekata u Salašu Noćajskom, u poslednjih nekoliko godina, priveden je kraju, završena je seoska kapela za čiju izgradnju je zajedno sa pristupnim putem Grad Sremska Mitrovica izdvojio oko četiri i po miliona dinara. Uz ovaj objekat, u toku su, takođe, radovi na izgradnji još jednog objekta od velikog značaja za meštane Salaša Noćajskog, to je parohijski dom u okviru Crkvene porte. Radi se o višespratnom objektu na preko 200 kvadrata prostora, objekat koji pored kancelarijskog i stambenog dela za sveštenika ima i jednu višenamensku salu za potrebe meštana ili kako i sami meštani vole da kažu, salu za narod. Za ovu namenu, odnosno za izgradnju i parohijskog doma, utrošeno je do sada preko 5 miliona dinara, kako iz gradskog budžeta tako iz sredstava Crkvene opštine ali i od priloga meštana. Kada uz izgradnju ova dva objekta dodamo i nedavno asfaltirane ulice u selu i nedavno završenu akciju šljunčenja atarskih puteva koju je podržala lokalna samouprava, postavljanje saobraćajne signalizacije u zoni škole, sanaciju tribina na školskom igralištu, možemo konstatovati da je Salaš Noćajski jedna od najkompletnijih mesnih zajednica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica kada je u pitanju infrastrukturna opremljenost. Nastojaćemo u narednom periodu da postepeno i ostale mesne zajednice na teritoriji Grada dostignu isti nivo opremljenosti.”

Kapela je završena pre mesec i po dana, a danas je osveštana i na ovaj način se prevashodno rešava problem stvaranja gužvi prilikom povorke, tokom sahrana, posebno na regionalnom putu koji prolazi kroz selo.

Dragan Lukić predsednik Mesne zajednice „Salaš Noćajski” osvrnuo se na početak izgradnje kapele i zahvalio Gradu na pomoći da je završe: „Temelj za kapelu uradili smo 2012. od mesnog samodoprinosa, radovi su tada koštali oko 400.000 dinara, kasnije zahvaljujući lokalnoj samoupravi Sremska Mitrovica uradili smo ovo zdanje, ovu kapelu koju danas osveštavamo i dajemo na upotrebu meštanima sela. Videli ste i asfaltirani put dužine 300 metara, zajedno sa kapelom Grad je izdvojio 4,5 miliona dinara. Od velikog je značaja, nema više da povorke idu kroz selo, da se zaustavlja saobraćaj mehanizacija, poljoprivreda, autobusi, kamioni. Sad se svi poslovi što se tiče sahrane, mogu direktno da se sprovode na ovom mestu.”

U porti hrama Svetog velikomučenika Georgija gradi se Parohijski dom. U prizemlju objekta se nalaze prostorije koje će pratiti život i rad crkvene jedinice, služiće za crkvene svečanosti i proslave, promocije i razne svetkovine koje će se slaviti pod okriljem ove seoske crkve. Na spratu u kuli desno nalazi se apartman za gosta i u produžetku je stan za paroha.

„Najreprezentativniji objekat trenutno na severu Mačve je ovaj Parohijski dom koji ima multifunkcionalnu namenu. Radovi su počeli u martu 2019. godine kada smo dobili građevinsku dozvolu i uradili prizemlje. Veliku pomoć smo imali od meštana Salaša Noćajskog, u leto, te godine smo sakupljali dobrotvorne priloge i od njih dosta uradili. U prvoj godini korone ozidan je sprat i onda smo stali sa radom, nije bilo više sredstava. Tu nam je pomogao Grad Sremska Mitrovica sa milion dinara. Tekuće 2021. godine urađen je krov i kompletana stolarija na objektu, u unutrašnjosti objekta urađeno je malterisanje podova i košuljice, struja i voda čime je završena druga faza radova. Sledeće godine sledi završna faza, planiramo da uradimo sanitarije, pločice, krečenje objekta unutra i spolja i priključke za struju, gas i da objekat privedemo njegovoj nameni. Takođe, u ovoj godini je urađena ikonostasna pregrada u hramu sa 13prestonih novih ikona za koje smo dobili blagoslov Eparhije šabačke kojoj crkvena jedinica pripada. Ikonostasnu pregradu u vrednosti od 1.000.000 dinara finansirala je Vera Ćalović iz SAD, Ilinois, Čikago kojoj se zahvaljujem. Takođe, želim da se zahvalim Gradu Sremskoj Mitrovici koji je ove godine u naš Parohijski dom uložio 2.640.000 dinara. Sam krov je koštao 20.000 evra, stolarija je koštala 10.000 evra i svi prateći poslovi oko toga su koštali još 10.000 evra”, rekao je Nemanja Živković sveštenik paroh u Salašu Noćajskom.

Dobili su sva odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica za radove. Grad je zajedno sa meštanima ovog lepog ravnog sela, prema rečima paroha, uspeo da zajednički sve u selu dovede u ovo stanje. Izrazio je nadu da će do kraja sledeće godine uspeti da imaju pred sobom jedan objekat koji će krasiti selo i biti dragulj njihovog mesta.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988