Vesti

JP „Srem-gas”: Uređuju najveće zimsko stanište sova u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Veliko zimsko stanište sova ušara nalazi se u okolini poslovnog prostora Javnog preduzeća „Srem- gas Sremska Mitrovica”, pa je odatle i usledio poziv da se ptice zaštite od povređivanja u novembru 2019. godine. To je naišlo na razumevanje lokalne samouprave i Udruženja građana „Ruralni centar Sova”.

„Često se dešavalo da se zbog reflektujućih stakala da se sove zalete i udare u ta stakla. Smatrali smo da to na neki način treba da rešimo”, rekla je Danica Nedić v.d.direktora JP „Srem-gas” Sremska Mitrovica.

Rezultat saradnje su postavljene nalepnice na prozore ovog Preduzeća kojima će se zaštititi sove od udara u stakla i postavljena je informativna tabla koja nudi posetiocima parka osnovne informacije o sovama ušarama.

Onda su se rodile nove ideje. Naime, park u koji se svake zime vraćaju sove, veoma je posećen.  U urbanom jezgru grada, posle Gradskog parka, možda najposećenija lokacija. Urbani zeleni džep sa mnogo zelenila, prostorom za dečje igre i domom za sove ušare u zimskom periodu trebalo je urediti.

JP „Srem-gas” je iniciralo nove ideje. U saradnji sa mitrovačkim slikarom Milanom Kardašem, oslikan je mural koji sada krasi pomenuti park, a tematski predstavlja simbol zaštite sova, ptica koje su veoma važne u eko sistemima.

„Želeli smo da damo svoj doprinos uređenju ovog posećenog parka. Odlučili smo da se oslika mural na temu sova koje su postale zaštitni znak ovog prostora a u sledećoj godini planiramo da nastavimo sa ovom našom idejom. Smatramo da je važno biti društveno odgovoran u sredini u kojoj poslujemo. Svesni smo da je to koncept koji je poslednjih godina prepoznat kao sastavni deo novog, održivog ekonomskog modela koji podrazumeva svest o novom položaju i značaju poslovnog sektora u savremenom, globalnom društvu, i o odgovornosti koja iz njih proizilazi”, dodala je Danica Nedić.

Inače, sove ušare, ove ljupke ptice, važni su stanovnici gradova jer imaju značajnu i korisnu ulogu u kontroli populacije glodara. Jedna sova za godinu dana pojede i do 1000 glodara. Zato treba da je štitimo jer nam ova životinja uvek višestruko vrati.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776