Vesti

Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija” povodom Dana oslobođenja grada

Sremska Mitrovica – Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija” otvorena je u Carskoj palati povodom Dana oslobođenja grada. Domaćin izložbe je Istorijski arhiv „Srem”, a program se održava u sklopu „Novembarskih dana”.

Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija” dostupna je tokom ove nedelje Mitrovčanima u Carskoj palati. Izložba je nastala 2016. povodom stogodišnjice od formiranja te divizije, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Autori izložbe su Milan Mirković i Milan Tlačica.

Prisutnima u Carskoj palati obratila se Verica Lazić, izaslanica Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije. Savetnica predsednika Republike Srbije za socijalna i zdravstvena pitanja, u njegovo ime otvorila je izložbu. Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna  pitanja.

„Prenosim iskrene čestitke predsednika Aleksandra Vučića povodom Dan oslobođenja Sremske Mitrovice, dana koji u istoriji stoji kao tačka ponosa i zajedništva svih njegovih stanovnika i čitave Srbije. Veliko mi je zadovoljstvo i posebno mi je drago što mi je pripala čast da u ime predsednika Republike Srbije otvorim ovu važnu izložbu. Smatram da je ova izložba još jedan značajan poduhvat i korak na večnom putu odavanja počasti našim hrabrim vojnicima, našim dobrovoljcima, oslobodiocima. Nije slučajno što je divizija brojala najviše hrabrih pojedinaca upravo iz Vojvodine ali i drugih delova Srbije, srpska skupina junaka koji su istoj pristupili iz čisto ljudskih i patriotskih pobuda. Večno smo im zahvalni i dužni, iz sećanja na njihovu žrtvu istikali smo najčistije emocije rodoljublja, sete i ponosa ali i osećaj velike obaveze nad delićem istorije koji je nama poveren. Ovaj događaj je ujedno i odraz dubokog poštovanja upućen njihovim porodicama i potomcima sa kojima, nadam se, ostaje mir u saznanju da dela njihovih velikih predaka ostaju neizbrisivo u našoj kolektivnoj memoriji i pripovedanju”, rekla je Verica Lazić.

U obraćanju prisutnima Ilija Nedić predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica izrazio je zadovoljstvo što baš povodom obeležavanja Dana oslobođenja našeg grada možemo da ugostimo ovakvu jednu izložbu i zahvalio se autorima i svima koji su omogućili gostovanje izložbe u Carskoj palati.

Kako je u svom govoru istakao Nedić: „Zahvalio bih se pre svega autorima što su omogućili građanima Sremske Mitrovice da spoznaju što je radila Prva srpska dobrovoljačka divizija i što možemo da prikažemo i pokažemo kakvu nacionalnu svest su imali naši preci. Imam utisak da je u jednom momentu ta naša nacionalna istorija bila i zaboravljena, da nismo možda nekada mogli da kažemo ni ko smo, ni šta smo, ni odakle dolazimo ali evo, zahvaljujući pre svega, politici koju vodi Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije, a mi uvek ponosno ističemo da je potpredsednik te Vlade naš sugrađanin Branislav Nedimović, zaista se sprovodi jedna nacionalna politika, politika mira, politika tolerancije ljubavi i svakako politika koja nas podseća da znamo ko su nam bili preci, za šta su se borili i da su nam omogućili da mi danas živimo jednim normalnim i pristojnim životom.”

Izložba govori o srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu i njegovim akterima – dobrovoljcima. Oni su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih i nacionalnih pobuda, ali je u fokusu istraživanja autora ove izložbe, bila Prva srpska dobrovoljačka divizija.

Jedan od autora izložbe Milan Mirković bio je prisutan na otvaranju i o samoj izložbi kaže: „Tematski izložba govori o nastanaku i ratnom putu divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916. Prva srpska dobrovoljačka divizija formirana je uz blagoslov cara Nikolaja Drugog Romanovau Rusiji, u Odesi, 16. aprila 1916. godine. Ova divizija se sastojala od dve brigade i brdskog artiljerijskog diviziona. Štab Divizije činilo je 77 oficira i podoficira i 55 činovnika na čelu sa komandantom Stevanom Hadžićem. Prilikom formiranja, Divizija je brojala 9.911 vojnika dobrovoljaca, a pred polazak na Dobrudžanski front 18.459 vojnika i 555 oficira. Najviše ih je bilo iz Vojvodine 6225, Bosne i Hercegovine 6177, Like, Korduna, Banije i Slavonije 5263 i 355 vojnika iz istočnog dela Srbije. Prema nacionalnom sastavu bila je to u pravom smislu srpska dobrovoljačka divizija. Krajem oktobra, brojala je više od 21.000 dobrovoljaca. Na ovim panoima ispričana je priča i o akterima odreda, dobrovoljcima koji su se u srpskoj vojsci našli po sospstvenom izboru iz patriotskih i naciolanih pobuda.”

Na oko 20 panoa predstavljeni su tekstovi o nastanku Prve srpske dobrovoljačke divizije, ratne karte koje prikazuju njen raspored i dejstva. Prikazance su karte rasporeda i dejstava protivničkih jedinica, fotografije i spiskovi pripadnika te divizije, odlikovanja koja su im dodeljena, ratna groblja na kojima su sahranjeni, spomenici koji su im posvećeni i drugo.

Izložba će biti dostupna stanovnicima grada na Savi i svim drugim posetiocima, do 5. novembra.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291