Vesti

Dodeljeni ugovori za energetsku efikasnost kuća i stanova

Sremska Mitrovica – Vlasnici kuća i stanova, njih 87 kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije potpisali su ugovore danas, u Gradskoj kući. Grad Sremska Mitrovica je od Ministarstva rudarstva i energetike za te namene dobio tri miliona dinara, a isti iznos sredstava izdvaja i naša lokalna samouprava.

Ugovori sa građanima o energetskoj sanaciji kuća i stanova, po osnovu programa energetske sanacije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica potpisani su danas. Tako se naša lokalna samouprava našla među 67 opština koje su dobile sredstva na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je rekao Miloš Mišković predsednik Komisije za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova na teritoriji Grada Sremska Mitrovica: „Povodom javnog konkursa koji je raspisao Grad Sremska Mitrovica za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na našoj teritoriji, danas smo potpisali 87 ugovora sa građanima koji su prošli na ovom konkursu i koji su ostvarili uslove za energetsku sanaciju svojih porodičnih kuća i stanova. Grad Sremska Mitrovica neće stati na ovoj meri već je i za sledeću godinu u svom budžetu predvideo mnogo veći iznos, tako da je ovo tek početak i sledeće godine ćemo takođe raspisati konkurs gde će građani moći da se prijavljuju za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.”

Odobreno je 87 prijava na teritoriji naše lokalne samouprave, a najviše je građana zainteresovano za zamenu stolarije. Građani su dobili pomoć za realizaciju još dve mere – ugradnja termičke izolacije zidova i krovova i nabavka i ugradnja kotlova na gas, biomasu i pelet.

Jelena Šimić iz Naselja Matija Huđi dobila je subvencije za zamenu stolarije: „Stara je zgrada, imala sam ćebad do sada u prozorima, međutim sada kada se prozori zamene, nadam se da će biti i toplije u stanu i da više neću morati stavljati ćebad. Vidim da su većinom žene došle da potpisuju ugovore i ja bih ih ohrabrila da ne kažu žene su gazde u kući, već žene su osnovica ove zemlje, porodice i države uopšte. Žene, majke, domaćice drže porodicu na okupu, sastavljaju kraj sa krajem, školuju decu, ravnoteža je u državi i svojoj deci pruža samopouzdanje da idu dignute glave kroz život, a ne da sve čekaju na tacni. Zato kažem, žene treba da se bore, ja sam se izborila za svoju decu došla sam sa dva kofera i sa dvoje dece i izborila sam se za svoju decu, završili su fakultete, ostaju u ovoj opštini, volimo ovaj grad i zahvalni smo Gradu na svemu što nam pruža, pogotovo potpredsedniku ministru Nedimoviću i našem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Imamo puno poverenje u ovaj grad i u ovu Srbiji. Živela Srbija!”

Programom je predviđeno da resorno ministarstvo i lokalna samouprava finansiraju do 50 posto investicije, a polovinu troškova snose korisnici. Ovim se omogućava ušteda električne energije za 40 posto, time se pored smanjenja potrošnje energije, smanjuje i emisija ugljen dioksida za 58 tona, rečeno je na svečanosti dodele ugovora.

Milan Mijatović iz Male Bosne dobio je subvenciju od 50 posto od ukupne vrednosti investicije. To je značajan udeo i veoma je podsticajan. Zahvalio se gradskoj upravi i ministarstvu: „Treba da zamenim stolariju, stara je i dotrajala i rešio sam da konkurišem za adaptaciju, odnosno zamenu stolarije. Zahvaljujući Gradu koji je učinio veliku uslugu ali prethodno Vladi i Ministarstvu za energetiku omogućili su nam i olakšali da lakše zamenimo stolariju da nam bude toplije u domu.”

Ovim projektom biće unapređena termo-energetska slika domova Mitrovčana. Mere su primer dobre prakse ministarstva i putem konkursa i saradnje sa lokalnim upravama će stići do svih građana koji imaju potrebe za poboljšanjem energetske efikasnosti svojih domova.

„Planirao sam već da promenim stolariju, pošto je zgrada iz 1975. godine i kad sam čuo da je objavljen konkurs za promenu stolarije u Mitrovici, prijavio sam se i iskreno nisam ni računao da ću proći ali prošao sam. Zahvaljujem se Gradu i prvenstveno državi što je rešila da pomogne jer nije mali ni iznos, a i pomoć je dovoljna da se sa nekim privatnim ulogom zamene prozori. Zahvaljujem se što sam uspeo da prođem i što ću uspeti da zamenim stolariju zahvaljujući Gradu i državi” , rekao je Dragan Katanić iz Naselja Matija Huđi kojem su takođe odobrena sredstva na konkursu.

Lokalna samouprava je prepoznala značaj ovakve pomoći za građane i najavljeno je da će i u narednoj godini izdvojiti sredstva u budžetu za ove mere, kako bi cela opština bila energetski efikasna.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176