Vesti

Dobrovoljno služenje vojske poželjan ambijent za profesionalnu afirmaciju

Sremska Mitrovica – Predstavljanje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem održano je na Gradskom trgu, u organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Štand na kojem su zainteresovani mladići i devojke mogli da se informišu o svim pojedinostima dobrovoljnog služenja bio je postavljen na Trgu Ćire Milekića. Poboljšanje uslova rada i životnog standarda pripadnika Vojske, značajna ulaganja u savremeno naoružanje i opremu te mogućnosti profesionalnog razvoja i usavršavanja doprineli su da u očima mnogih mladića i devojaka sistem odbrane postane poželjan ambijent za ličnu i profesionalnu afirmaciju.

Kako je rekao Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnice: „Grad Sremska Mitrovica podržava inicijativu Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Lokalnog sekretarijata vojnog odseka u promovisanju dobrovoljnog služenja vojnog roka. Ovim putem pozivamo sve naše sugradjane od 19 do 30 godina da se odazovu ovom pozivu i prođu obuku. Svakako da će im ova obuka omogućiti da postanu bolji i zreliji ljudi, i da kroz taj vid obuke dokažu i pokažu da postoji čin patriotizma i u mlađim generacijama.”

Mnogi građani služenje vojnog roka pamte kao najlepši deo života, proces prelaska iz tinejdžerskog u odraslo doba, kao i doba sazrevanja. Zato ne čudi što mnogi preporučuju odlazak na odluženje vojnog roka sa oružjem. Oni koji su već doneli odluku da pristupe Vojsci Srbije i dobrovoljno odsluže vojni rok, mogli su odmah da popune prijave na konkurs i započnu proceduru.

Mogućnosti služenja vojnog roka Mitrovčanima je predočio major Vladimir Radonjić rekavši da je nov koncept služenja vojnog roka počeo 2011. godine. Dodao je: „Obaveza svih građana Republike Srbije je da izvršavaju vojnu, radnu i materijalnu obavezu i da se obučavaju za odbranu otadžbine i da izvršavaju civilnu odbranu. Svi građani kada napune 18 godina uvode se u vojnu evidenciju, nakon čega svi muškarci i žene od svoje 19. do 60. godine potpadaju pod vojnu obavezu. Na dobrovoljno služenje vojnog roka moguće je prijaviti se u životnom dobu od 19 do 30 godina života. Vojnička plata iznosi oko 35.000 dinara što je za 63% veće nego pre, takođe uskoro će biti moguće i prijavljivaje preko elektronske uprave. Kroz jedan lekarski pregled možemo videti sposobnost kandidata čak i za prijem u profesionalnu vojnu službu, za one koji bi to želeli. To je jedna lepa tradicija i smatramo da je velika čast biti pripadnik vojske.”

Vojska Srbije nudi bolje uslove nego ranije mladićima i devojkama koji se odluče da dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem. Mesečna plata sada iznosi oko 36.000 dinara, obuka traje šest meseci, putni troškovi su plaćeni, a postoji i mogućnost zaposlenja i nastavka karijere u Vojsci Srbije.

Javni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka stalno je otvoren, a informacije su dostupne na sajtu Ministarstva i u lokalnim vojnim odsecima.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988