Vesti

Demonstrirana efikasnost na taktičkoj vežbi „Sistem 2021” u našem gradu

Sremska Mitrovica – Na inicijativu Republičkog štaba za vanredne situacije, velika operativno-taktička vežba „Sistem 2021” održana je i u našem gradu, pored još 50 lokacija u Republici Srbiji. Pokazana je efikasnost da se brzo reaguje, sposobnost i spremnost kako bi se zaštitla bezbednost građana.

Na inicijativu Republičkog štaba za vanredne situacije, u okviru operativno-taktičke vežbe „Sistem 2021”, danas je u Gradskoj kući održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici. Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović u sklopu simulirane vežbe, proglasila je vanredno stanje.

Svetlana Milovanović gradonačelnica Sremske Mitrovice rekla je da se Vežba „Sistem 2021” održava i u Sremskoj Mitrovici na dve lokacije: „Na one dve lokacije za koje smatramo da jesu najkritičnije u stanju vanredne situacije, naravno, pre toga smo održali sednicu Štaba za vanredne situacije na kojoj smo doneli odluku, odnosno gradonačelnik donosi odluku da se uvodi vanredna situacija. Potom smo došli ovde na lice mesta, ovo je naš prvi naš teren na reci Savi, na keju gde se i 2014. godine pokazalo da je najkritičnije mesto, zato što Sava pravi prirodan luk i ovde postavljamo panele. To je ono što je velika razlika sada i 2014. godine kada smo morali puniti džakove sa peskom kako bi zaštitili grad, sada to rade paneli koji se postavljaju brzo i koji su veoma bezbedni. Ipak, zbog drugih tačaka koje nisu pokrivene panelima, pune se i džakovi peskom. Imaćemo i evakuaciju stanovništva iz zgrade ovde u blizini u tome nam pomažu Crveni krst i Dom zdravlja, odnosno u ovu vežbu su uključeni svi pripadnici Štaba za vanredne situacije, gradske uprave i javna preduzeća, Dom zdravlja, bolnica, Zavod za javno zdravlje, javno komunalna preduzeća, Vodoprivredno preduzeće „Sava” koje nam puno znači, snage Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno vatrogasci, tako da zaista imamo pomoć sa svih strana. Hoćemo da pokažemo da smo i u vanrednim situacijama spremni da brzo reagujemo i da su naši građani bezbedni. Druga lokacija na kojoj će se održati vežba u našem gradu je fabrika „Kuper standard” gde će se simulirati požar, odnosno spasavanje ljudi iz višespratnice, tamo će takođe biti ekipe vatrogasne službe kao i ekipe Crvenog krsta.”

U operativno-taktičkoj vežbi učestvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije i drugi subjekti zaštite i spasavanja. Prikazali su spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

Kako je rekla Tatjana Jovančević sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica: „Crveni krst u okviru delovanja u nesrećama izašao je sa ekipom na teren koja će izvesti evakuaciju zajedno sa pripadnicima vatrogasno-spasilačke jedinice i zbrijavanje ugroženih. Dobili smo dojavu da je potrebno evakuisati iz stambene zgrade koja se nalazi u samu obalu reke Save 30 ugroženih sugrađana. Ekipe su na terenu, prihvatni centar je formiran u Sportskoj hali „Pinki” tako da smo spremni za prihvat i za zbrinjavanje ugroženih. Uključeno je ukupno 20 volontera i stručna služba Crvenog krsta Sremska Mitrovica.”

Pokazna vežba izvedena je na lokaciji kod Male crkve i Treće zdravstvene stanice, gde su na savskom keju postavljeni paneli protiv poplava i džakovi sa peskom. Pored Male crkve bili su postavljeni i šatori za pružanje prve pomoći, a iz zgrade Promenada 3 izvedena je simulacija evakuacije povređenih.

Aleksandar Narandžić v.d. direktor Vodoprivrednog preduzeća „Sava” rekao je: „Grad Sremska Mitrovica je tokom projekta iz 2019. godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetskom bankom nabavio ovaj moderan sistem panela u dužini od 1080 metara, retko koji grad u Srbiji poseduje ovakav sistem odbrane od poplava. Ovaj sistem se mnogo brže i jednostavnije montira od sistema odbrane sa džakovima u šta imate priliku da se uverite danas se montira nekih 120 metara panela i mislim da ćemo mi to vrlo brzo završiti, za nekih 45 minuta sa desetak ljudi. Ovaj sistem je jedna velika prednost odbrane grada Sremske Mitrovice, nadam se da nam u budućnosti neće trebati ali u svakom slučaju, mi smo spremni na bilo koju nedaću.”

Ovo je najveća taktička vežba sistema zaštite i spasavanja, koja je prvi put, od vremena bivše SFRJ, izvedena u ovakvim razmerama i formatu i istovremeno održana na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Srbiji.

Simulirano je i zbrinjavanje povređenih u Poslovno sportskom centru „Pinki”, gde su bili postavljeni šatori za zbrinjavanje povređenih.

Istovremeno je u firmi „Kuper standard” izvedena se pokazna vežba tehničko-tehnološke nesreće, u kojoj je učestvovala Vatrogasno -spasilačke čete Sremska Mitrovica, Crveni krst i Hitna pomoć.

U pokaznoj vežni  „Sistem 2021” u našem Gradu učestvovali su: Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove i imovinu, VP „Sava”, JKP „Komunalije”, PSC „Pinki”, Dom zdravlja – Hitna pomoć, Crveni krst, Vatrogasno – spasilačka četa Sremska Mitrovica, Specijalna jedinica Civilne zaštite, Odeljenje civilne zaštite opšte namene MZ „Centar”, PU Sremska Mitrovica, Komunalna policija.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042