Vesti

Dani oslobođenja grada u dva svetska rata

Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica tokom ovog meseca obeležava dva značajna datuma za svoju istoriju, 1. novembar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i 5. novembar kao dan kada je grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije. Gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima i u prisustvu predstavnika ambasada Rusije i Belorusije u Srbiji, kao i republičkog SUBNOR-a, odala je počast oslobodiocima.

Više od 50 godina obeležava se 1. novembar kao dan kada je Sremska Mitrovica oslobođena u Drugom svetskom ratu. Ovaj datum, obeležen je polaganjem venaca i cveća na Spomenik oslobodiocima kod Železničke stanice. Vence su položilili gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Ilija Nedić.

Svetlana Milovanović gradonačelnica Sremske Mitrovice rekla je da svako mesto našeg grada čuva tradiciju oslobodilačkih borbi: „Svaki ratni sukob u Evropi je pogodio naš kraj, bilo geografski, bilo politički. Fruškogorska sela će se večno, ponosno i gorko sećati žrtava iz Drugog svetskog rata i borbi protiv okupatora, Pinkija, mnogih narodnih heroja. Severna Mačva čuva naše sećanje na srpske ustanike, Zeku Buljubašu, Stojana Čupića, na balkanske ratove i Veliki rat. To smo mi, to je naš grad, to je naš Srema i naša Mačva. Pre 77 godina, tačno prvog novembra, naši borci su ovde izvojevali konačnu i odlučujuću bitku za našu slobodu, slobodu koju mi danas moramo negovati i moramo ceniti.  Železnička stanica je prvi objekat izgrađen u Novoj Jugoslaviji, dok su u nekim njenim delovima borbe još trajale. Ovaj spomenik, kao i sama zgrada Železničke stanice su simboli te borbe, mira i slobode i u znak poštovanja prema slobodi i onima koji su je izvojevali, pre dve godine smo ih obnovili i restaurirali čitav trg jer ovako važno mesto i simbol koje predstavljaju, moraju da imaju i odgovarajući izgled. Danas smo položili vence u znak sećanja na sve naše borce koji su ovde položili svoje živote, naravno ne uzalud, mi se i dalje trudimo da idemo tim koracima slobode i mira, a njima hvala i večna im slava.”

Svečanom polaganju venca prisustvovali su načelnici gradskih uprava, pomoćnici gradonačelnice i predstavnici udruženja boraca.

Vence i cveće su položili zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport, Zoran Miščević  i pomoćnik gradonačelnice za oblast socijalne zaštite, Bogdan Kuzmić i u organizaciji SUBNOR-a. i Bata Korica.

Potom su predstavnici gradske uprave položili vence i na spomen ploču oslobodiocima Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, na Spomen groblju. U ime grada venac je položila gradonačelnica Svetlana Milovanović. Ceremoniju su uveličali predstavnici republičkog SUBNOR-a, kao i ambasada Rusije i Belorusije u Srbiji.

Tom prilikom, obraćajući se prisutnima gradonačelnica Svetlana Milovanović je rekla: „Drugi svetski rat i posleratni period su zaokružili položaj i značaj Sremske Mitrovice u novom dobu. Veliko stradanje naroda učinilo je da Mitrovica iz rata izađe sa tek nekoliko hiljada žitelja. Oslobodilačke godine 1944. i 1945. bile su ujedno i godine žalosti za tragično palim životima, pogotovo posle pogroma naroda na današnjem Spomen groblju, mestu stradanja jednakom kragujevačkim Šumaricama. Borca ne određuje obeležje, već hrabrost, duh i udar na neprijatelja. Čuvanje tradicije na antifašizam je podsećanje šta je sloboda, šta je mir, kako sloboda lako može pasti u ruke zla i kako mir može biti ugrožen. Zato istoriju treba poštovati, ceniti, iz nje učiti za budućnost. Budućnost u kojoj mir nema alternativu je politika naše zemlje. Budućnost naše zemlje i našeg grada su stabilnost, prosperitet, jaka privreda, uređini gradovi, bogata sela. To je naša budućnost, koju možemo da planiramo zahvaljujući prošlosti i slobodi koju su nam osvojili preci.”

U znak sećanja na dan kada je u petodnevnim borbama 16. divizija uz pomoć Crvene armije oslobodila grad u Drugom svetskom ratu, vence su na Spomen groblju položili i predstavnici ruske ambasade.

Kako je tom prilikom rekao prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Igor Kiselev: „Dan oslobođenja Sremske Mitrovice jedan je od značajnih primera borbe protiv fašizma u ime slobode i da nikad ne sme da se zaboravi šta se dešavalo pre 77 godina. Važno je sećati se izgubljenih života. Borbe za oslobođenje Sremske Mitrovice su bitan činilac zajedničke istorije Srbije i Rusije. U borbama su učestvovale partizanske jedinice zajedno sa Crvenom armijom, koja je bila i ključni faktor, Šesnaesta vojvođanska divizija i 36, Šesta lička, Jedanaesta krajiška, kao i 21. srpska.”

Današnjim odavanjem počasti oslobodiocima, pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta, odata je počast svim nevinim žrtvama. Poštu oslobodiocima odali su i predstavnici udruženja boraca.

„Došli smo da položimo vence i odamo počast borcima koji su svoje živote dali za slobodu. Prvi novembar je veliki dan za Sremsku Mitrovicu. Partizanske jedinice zajedno sa Crvenom armijom vodili su teške borbe. Pet godina je trajala ta operacija. Posebno je važno istaći da je ovaj deo Srema jako stradao zato što je tu bila komanda civilne i vojne vlasti. Pobeđeno je sedam odbrambenih linija neprijatelja”, rekao je Jovo Baroševčić, predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine i potpredsednik SUBNOR-a Republike Srbije.

Još jedan datum, 5. novembar velikim slovima upisan je u istoriju grada. Tog dana, Sremska Mitrovica je oslobođena od austrougarske okupacije. Po tradiciji, u sklopu Novembarskih dana odaje se pošta i polaže cveće srpskim ratnicima koji su svoje živote dali za slobodu.

Zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport, Zoran Miščević, položio je venac na Spomen-kosturnicu srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, na Srpskom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.

Negujući tekovine NOB-a i svih oslobodilačkih ratova Republike Srbije okupljeni su se podsetili da je na današnji dan 1918. godine formirano Narodno veće i da su na simboličan način raskinute veze sa Austrougarskom morahijom, da bi 5. novembra iste godine ušla srpska vojska, ali u već slobodan grad.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988