Vesti

Akcija „Um na drum” za bolju vidljivost pešaka i biciklista noću

Sremska Mitrovica – Bezbednost saobraćaja u noćnim uslovima i bolja vidljivost pešaka i biciklista ciljevi su akcije „Um na drum” Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije  u okviru kampanje „Aktivnosti u noćnim uslovima vidljivosti”. Akciju su podržali Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica i Kancelarija za mlade.

Predstavnici Agencije i promoteri  realizuju više noćnih aktivnosti na mestima gde se okupljaju mladi, pešaci i biciklisti. Aktivnosti u noćnim uslovima vidljivosti u okviru ove kampanje obišao je Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu, sa  predstavnikom  Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica, inspektorom  Milošem Madžićem i saradnicima.

„Cilj večerašnje aktivnosti u Sremskoj Mitrovici je da edukujemo i da ukažemo na veliki broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju prilikom upravljanja motornim vozilima u noćnim uslovima, u ovom vremenskom periodu, zimi, kada je mrak već posle 17:00 sati, biciklisti, pešaci, mladi ljudi su veoma ugroženi. Agencija za bezbednost saobraćaja deli edukativni materijal i svetlosnu signalizaciju koja treba da dodatno zaštiti bicikliste prilikom kretanja u ovakvim uslovima. Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica i u prethodnim godinama sprovodio je slične aktivnosti deleći svetlosne uređaje jer su opravdano bili odabir tog saveta i uticali su na bezbednost biciklista. Prema podacima saobraćajne policije problem su biciklisti i pešaci, a Grad Sremska Mitrovica je ulagao i u infrastrukturu kao što je javna rasveta koja je umnogome doprinela da saobraćajna signalizacija i znakovi budu vidljivi, a samim tim i učesnici u saobraćaju. Saobraćajna policija redovno sprovodi kontrole u noćnim uslovima merenje brzine, alkotestiranje i to doprinosi da ostali učesnici u saobraćaju budu bezbedniji, takođe večerašnje aktivnosti kojima su se, kao i uvek, pridružili volonteri Kancelarije za mlade, koji će kasnije deljenjem edukativnog materijala, pre svega svojim vršnjacima, uticati i pomoći da se stvori i utiče na svest o upravljanju vozilima i kretanju u saobraćaju u noćnim uslovima”, rekao je Miroslav Jokić.

Akcija se održava u 20 lokalnih samouprava sa ciljem promene stavova, zaštite i unapređenja bezbednosti navedenih kategorija učesnika u saobraćaju. Učesnici su delili edukativni materijal i svetlosnu signalizaciju za zaštitu biciklista.

Mladen Kovač predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da je Agencija na osnovu analize saobraćajnih nezgoda prepoznala pešake i bicikliste kao ranjive kategorije učesnika u saobraćaju i na osnovu toga prepoznala 20 lokalnih samouprava u kojima je rizik stradanja ovih kategorija učesnika u saobraćaju veći u odnosu na ostale. Kako je istakao: „Ovde smo da podignemo svest građanima, da koriste svetlu odeću, reflektujuće materijale, svetla kada voze noću, koja mi, ovde, zajedno sa Savetom za bezbednost saobraćaja u Sremskoj Mitrovici delimo. Svi smo odgovorni za saobraćajne nezgode, deca se više edukuju sada nego pre, ali to ipak nije dovoljno. Za ovu akciju konkretno, bitno je skrenuti pažnju na uočljivost u noćnim uslovim, kao i na čestu promenu smera kretanja biciklista koja je važna kako bi ostali učesnici u saobraćaju prepoznali tu promenu i na vreme reagovali, odnosno izbegli saobraćajnu nezgodu se biciklistom odnosno sa pešakom”.

Edukativni materijali i pokloni u vidu reflektujućih prsluka, baterijskih lampi, svetala za bicikle, reflektujućih bedževa itd, deljeni su dve lokacije u gradu. Prva lokacija bila je kod NIS-ove pumpe na Kamenitoj ćupriji.

Delili su poklone na štandovima i na Bulevaru Konstantina Velikog, kod Stop-šop centra, zatim i kod Lidla.

Planirano je da se edukativni materijali dele mladima na više lokacija u gradu, mahom na mestima gde se mladi okupljaju u većem broju.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291