Vesti

Vršnjačko nasilje

Sremska Mitrovica – Povodom vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Sveti Sava” koje se desilo početkom nedelje, održana je konferencija za novinare u Gradskoj kući. Gradonačelnica Svetlana Milovanović i načelnik Uprave za obrazovanje, Zoran Đurić, konstatovali su da je zaštita dece i učenika od nasilja prioritet i složen proces u kome treba svi da učestvuju, nastavnici, rukovodstvo škola, roditelji, učenici i lokalna zajednica.

Slučaj vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Sveti Sava” desio se kada je učenik osmog razreda fizički napao trojicu drugih đaka. Jedan od dečaka koji su bili umešani u fizički sukob na velikom odmoru hospitalizovan je nakon događaja i potom je otpušten na kućno lečenje.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica  Sremske Mitrovice rekla je: „Ovaj slučaj nas je sigurno sve potresao ali ono šta je u svemu ovome dobro jeste da nije bilo velikih posledica po zdravlje deteta. Naravno da mi kao lokalna samouprava, osuđujemo svaki vid nasilja, posebno kada je u pitanju vršnjačko nasilje tzv. buling. Ono na čemu treba da radimo u saradnji sa školama je prevencija. Škole to već rade u okviru svojih planova i programa treba još više npr. i u sklopu Dečje nedelje kada su sve aktivnosti baš predviđene radi druženja dece, radi učenja, radi zaštite dece, bez obzira da li su kulturne aktivnosti u pitanju ili sportske. Ovo može biti još jedna od tema koju škole mogu da uključe u svoj program, ne samo u Dečjoj nedelji, nego uopšte. Škole imaju jasne protokole po kojima postupaju u ovakvim slučajevima kada se desi vršnjačko nasilje. Ova škola je sprovela sve mere po koracima po kojima to treba, tako da je sada na njihovom timu da proceni na koji način će, verovatno, preduzeti neke disciplinske mere protiv učenika ali to ostaje na rukovodstvu škole da reši. Mi svakako osuđujemo ovakav način, uopšte, kada dođe do ovakvih slučajeva.”

Lokalna samouprava osudila je ovakav vid vršnjačkog nasilja. Škola je postupila u skladu sa postojećim protokolima kada je reč o problemu ovog tipa i od njih zavisi kakve će disciplinske mere biti izrečene.

Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje potvrdio je da je škola sve uradila u skladu sa zakonom i onako kako treba i kako predviđa pravilnik o nasilju u školama: „Škola je preduzela sve neophodne mere što se tiče ovog slučaja i nije u obavezi da ga prijavi upravi za obrazovanje jer je to bio treći stepen nasilja i prijavljen je školskoj upravi. Mislim da nema toliko puno slučajeva nasilja u mitrovačkim školama, a dugi niz godina sam proveo u obrazovanju, nije to tako drastično, dešava se, sada je sve nasilje, deca kada se pokoškaju mi to nazivamo nasiljem. U svakom slučaju mi svaku vrstu nasilja, pre svega fizičkog, emotivnog, bilo kog drugog osuđujemo. Nema niko pravo da nekog dira, niti zlostavlja ali moje mišljenje da u mitrovačkim osnovnim i srednjim školama nema toliko puno nasilja. Problem nasilja ne treba da bude tabu tema, o tome treba da razgovaramo, govorimo i samo tako možemo da ga rešimo, mislim da je ovo isto jedan vid toga. Želimo da i to malo slučajeva koje se dešavaju našim školama raznim edukacijama, tribinama i svim ostalim stvarima, smanjimo na minimum i da se uopšte ne dešavaju, što bi bilo stvarno idealna stvar ali to su jedini načini na koje mi možemo iz našeg ugla da pomognemo toj deci. Ta deca bez pomoći roditelja i bez pomoći nas ne mogu izaći iz tog nekog njigovog košmara koji oni verovatno imaju.”

Zaključeno je da ono šta na čemu treba svi da rade je, svakako, prevencija nasilja jer je zaštita dece od nasilja prioritet i složen proces.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176