Vesti

Vakcinacija protiv sezonskog gripa na punktu u PSC „Pinki” i seoskim ambulantama

Sremska Mitrovica – Počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa na punktu u PSC „Pinki” i u seoskim ambulantama Doma zdravlja. Građanima su na raspolaganju trovalentna i  četvorovalentna vakcina, urađene na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Svako ko želi može da dođe i da se vakicniše, bez prethodne prijave.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa, i to vakcinom instituta „Torlak”, počela je zvanično u našem gradu, u petak, 15. oktobra, navodi dr Adil Elhag v.d. direktora Doma zdravlja Sremska Mitrovica. Ona će se odvijati u svim seoskim zdravstvenim ambulantama Doma zdravlja u redovnom radnom vremenu ambulanti, dok je u gradu za to predviđen na vakcinalni punkt u Poslovno-sportskom centru „Pinki”.

„Razlog tome je što je dolazak na vakcinalni punkt možda najbrži, najefikasniji način da se izvrši vakcinacija. Ovde uglavnom dolaze zdravi ljudi, koji nisu bolesni, u ambulantama se mogu mešati i zdravi oboleli, pa smo se zbog toga odlučili na ovakav korak. Vakcinacija protiče uredno, interesovanje je uobičajeno, kao i proteklih godina, doza imamo dovoljno. Građanima su na raspolaganju dve vrste vakcina – trovalentna „Torlax flu” i četvorovalentna „Vaksigrip tetra”. Uglavnom je napravljena tako da pokriva sve sojeve gripa za koje je moguće da se jave ove sezone. Svako ko ima infekciju sličnu gripu, testira se da bi se videlo da li je kovid ili neka druga virusna infekcija, a kad se bude proglasila epidemija, onda se izoluje virus gripa, to radi Torlak”, dodaje dr Adil Elhag.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se svim građanima iznad 60 godina starosti, kao i osobama koje pate od hroničnih oboljenja. Preporučuje da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu jer je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vacine.

Kako je naveo, trenutno na raspolaganju 4 000 doza vakcina protiv sezonskog gripa Instituta „Torlak”, ali se veoma brzo očekuje dalja isporuka, tj. dobijaju ih sukcesivno.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa obavljaće se  radnim danima i subotom i nedeljom u vremenu od 8 do 16 sati.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929