Vesti

Učenički parlamenti sa WWF o zaštiti prirode

Sremska Mitrovica – U amfiteatru STŠ „Nikola Tesla” održano je predavanje o temi „Akademija o prirodi za ambasadore zaštićenih područja, zahvaljujući odličnoj saradnji  Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica i Svetske fondacije za prirodu World Wide Fund for Nature.

Predavanju o zaštiti prirode prisustvovali su predstavnici WWF u Srbiji, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, Zoran Đurić, koordinator SRP „Obedska bara”, koordinatori učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola teritorije Grada i koordinator Asocijacije, Sonja Tucaković. Saradnja sa zaštićenim područjima pruža nastavnicima širok spektar mogućnosti da se uklope u svoje školske programe, posebno projektno i iskustveno učenje, kao i vannastavne aktivnosti kao što su eko klubovi. Zaštićena područja su učionice na otvorenom.

Kako je rekla Sonja Tucaković koordinator Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica: „Kao rezultat sjajne saradnje Asocijacije učeničkih parlamenta osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica i Međunarodne organizacije za zaštitu prirode WWF nastao je današnji skup na kome je predstavljen projekat „Akademija o prirodi za ambasadore zaštićenih područja”. U projektu će učestvovati asocijacije učeničkih parlamenta, a to je projekat sa zaštićenim područjima nakon koga će naši članovi postati ambasadori zaštićenog područja.”

Svetska fondacija za prirodu – WWF (World Wide Fund for Nature) postoji kao međunarodna nevladina organizacija već više od pola veka sa ciljem zaštite prirode. Deluje u više od stotinu zemalja na šest kontinenata uz pomoć više od pet miliona pristalica.

Jovana Dragić Mej u ime WWF-a rekla je nešto više o projektu: „Na današnjem sastanku zvanično smo započeli projekat „Akademija o prirodi za ambasadore zaštićenih područja” kojih sprovodimo zajedno sa zaštićenim područjima Obedska bara, Specijalni rezervat prirode „Zasavica” koji se nalazi u blizini Sremske Mitrovice sa ciljem da se deca iz škole i nastavnici lokalna zajednica povežu sa tim zaštićenim područjima, da ga upoznaju da shvate zašto je važno štititi prirodu, da upoznaju nešto njegovom biodiverzitetu i ono što je naš cilj je da se aktivno uključe u njegovu zaštitu i da ga sutra promovišu kad postanu ambasadori tog zaštićenog područja. Ovaj projekat traje čitavu školsku godinu, radi se na interaktivan način, kroz razne aktivnosti koje su pritom prilagođene ovom onlajn, kombinovanom načinu nastave. Deca uče o prirodi, nadamo se da će imati prilike da posete Obedsku baru da i iz neposrednog iskustva vide taj čudesan svet koji se nalazi tamo i da se upoznavanjem sa upravljačima tog zaštićenog područja povežu i da saznaju nešto više o tome zašto to područje uopšte postoji.”

Misija ove organizacije je da zaustavi degradaciju životne sredine na našoj planeti i obezbedi budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoniji sa prirodom, da bi se to postiglo, WWF zajedno sa brojnim partnerima radi na očuvanju biološke raznovrsnosti i smanjenju ljudskog uticaja na prirodna staništa. Fokus organizacije je strateški usmeren na očuvanje ključnih predela i ključnih vrsta koje su od izuzetne važnosti za njihova staništa ili ljude.

Hristina Lozjanin učenica osmog razreda Osnovne „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici prisustvovala je predavanju i kaže: „Na predavanju sam naučila šta to znači biti ambasador nekog zaštićenog područja i bilo je veoma jako zanimljivo i nadam se da će biti i jako zanimljiv projekat. Planiram da se uključim u zaštitu životne sredine, pokušaću preko nekih svojih malih pokreta da pomognem očuvanje životne sredine i samim tim da pomognemo da naše buduće generacije žive na lepšoj planeti”.

WWF akademija za prirodu je osmomesečni obrazovni program za zaštitu prirode koji razvija ključne kompetencije nastavnika i njihovih učenika za aktivno učešće u zaštiti prirode. Učesnici uče o ekološkom otisku, aktivizmu, iskustvenom učenju i kako da promovišu svoje rezultate i zaštićena područja. U isto vreme, zaposleni u zaštićenom području prolaze obuku o tumačenju i razumevanju prirode, razvoju i primeni obrazovnih aktivnosti zasnovanih na principima iskustvenog učenja.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914