Vesti

U Sremskoj Mitrovici kvalitetan vazduh

Sremska Mitrovica – Prezentacija o temi „Stanje životne sredine u Srbiji  i Sremskoj Mitrovici” održana je u Gradskoj kući. Direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Filipa Radovića, dočekali su gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, Dražen Riđošić.

Agencija  za zaštitu životne sredine predstavila je stanje u oblasti upravljanju otpadom, stanje u oblasti kvaliteta zemljišta, kvaliteta vode ali poseban fokus je stavljen na, možda sada i najaktuelnije i najbitnije pitanje, a to je stanje kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Studija o kvalitetu vazduha naovdi da Mitrovčani udišu kvalitetan vazduh.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić rekao je da su od najrelevantnije institucije u ovom sektoru date su smernice, odnosno mere koje bi lokalna samouprava trebalo da nastavimo da sprovodi i realizuje: „Što je veoma važno u Izveštaju o stanju životne sredine Ministarstvo zaštite životne sredine svrstalo je naš grad u prvu kategoriju što se tiče kvaliteta vazduha, do određenih izlaza iz propisanih okvira dolazi samo kod jednog parametara, suspendovanih čestica PM 10 i ta iskakanja su primetna tokom 13 dana u odnosu na 48 mernih dana, što ne predstsvalja problem, takođe ni u odnosu na dozvoljenih 35, tako da se ne radi o nekim drastičnim iskakanjima iz propisanih okvira i stoga možemo da se pohvalimo da je vazduh u našem gradu u prvoj kategoriji. Uspešno se radi i na jednoj od mera za poboljšanje stanja, na konceptu gasifikacije svih naseljenih mesta koji je u završnoj fazi, radi se u Bosutu, ostala je još Sremska Rača. Na taj način ćemo gasifikovati celu teritoriju i omogućiti našim građanima, našim domaćinstvima bolji i veći komfor ali i privredni razvoj u ruralnim područjima, takođe tu su i značajni ekološki efekti.”

Pošto sledeće godine mogu da se očekuju prva priključenja učinili su jedan korak dalje, ističe Samardžić, pa će u Gradskoj kući, u Uslužnom centru biti formiran poseban šalter gde će svi zainteresovani moći da se informišu i da podnesu zahtev za priključenje na gasnu mrežu, a na preporuku predsednika Republike i Vlade Republike Srbije cena priključka je korigovana i plaćanje će biti omogućeno na 36 mesečnih rata.

Osvrnuo se i na to da je pre nekoliko dana u Sremskoj Mitrovici sproveden i program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru kojeg je, između ostalih mera podrške energetskoj sanaciji subvencionisana i nabavka i ugradnja gasnih kotlova, gde je određeni broj domaćinstava dobio ovu podršku. Interesovanje je bilo veliko tako da će se ovaj program ponoviti naredne godine, najavio je zamenik.

Direktor Filip Radović istakao je zadovoljstvo onim što je čuo i video u Sremskoj Mitrovici, kaže da naš grad uspešno radi na održivom razvoju, napretku ekonomije i očuvanju životne sredine. Poseban osvrt bio je na kvalitetu vazduha, a Sremska Mitrovica svrstana je u prvu kategoriju kada je reč o toj sferi. Do pre nekoliko godina, bila je u trećoj kategoriji.

Kao jedna od mera na koju je ukazano, a koju je Mitrovica počela da sprovodi već prošle godine i koju treba da nastavi, jeste ozelenjavanje javnih površina, zaključio je u svom obraćanju Smardžić i dodao da će se tokom novembra, koji je idealan za sadnju raditi na ozelenjavanju najfrekventnijih saobraćajnica u gradu. Naglasio je da su u završnoj fazi izrade planskog dokumenta razvoja grada, kako ga je nazvao „Zeleni GUP”, njime je predviđeno formiranje zelenog prstena u gradu koji će dati dugoročne efekte u kvalitetu vazduha.

Takođe, osvrnuo se i na rezultate glasanja u okviru participativnog budžetiranja gde je najviše glasova naših Mitrovčana pripalo jednom ekološkom projektu, ekološkim semaforima i ekološkim saobraćajnim znakovima. Rekavši da je očigledno da su zelene inicijative, apelovanje i lobiranja zelenih opcija urodile plodom, izrazio je izuzetno zadovljstvo što će naš grad dobiti sledeće godine ekološke semafore koji će svim vozačima ukazati na potrebu da ugase motor dok čekaju zeleno svetlo i na taj način će svi dati doprinos razvijanju svesti o zaštiti vazduha koji svi udišemo.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988