Vesti

Treća doza vakcine u drugačijim vremenskim okvirima apliciranja

Sremska Mitrovica – Promene u vremenskim okvirima apliciranja treće doze vakcine protiv virusa kovid-19 uvedene su na osnovu stručnog metodološkog uputstva Zavoda za javno zdravlje Srbije „Batut”. U našem gradu beleži se i porast broja mladih koji se vakcinišu.

Do promena u aplikovanju treće doze vakcina došlo je na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravlje Srbije „Batut”, po kome osobe koje su vakcinisane sa dve doze Sinofarm vakcine, treću dozu primaju nakon četiri meseca od druge, dok oni koji su primili Fajzer i AstraZeneku, buster dozu dobijaju posle pet meseci.

Dr Adil Elhag v.d. direktora Doma zdravlja Sremska Mitrovica o tome je rekao:  „U ovom stručnom metodološkom uputstvu navodi se još za osobe koje su na hemodijalizi jer je kod njih situacija malo drugačija, da oni koji su primili buster dozu, a kod kojih se nije razvio humoralni imunitet, znači nisu dobili antitela, preporučeno je da se vakcinišu sa dve doze nekom od Messenger RNK vakcina koja je dostupna kod nas i to Fajzer, inače u svetu je to još Moderna vakcina, da se prime u razmaku od 21 dan, znači dve doze. Vakcinacija u Sremskoj Mitrovici protiče ustaljenim ritmom, oko 58% građana vakcinisano je prvom dozom, drugom oko 57%, buster dozu primilo je 24% Mitrovčana. Vakcinu protiv sezonskog gripa za sada primilo preko tri hiljade sugrađana. Od ponedeljka stiže novi kontinent oko dve i po hiljade za Grad Sremska Mitrovica.Nema potrebe kontrolisati nivo antitela zato što je svima sigurno došlo do pada broja antitela, a iako nije, samo će pojačati imunitet, neće doći do ugrožavanja zdravstvenog stanja osobe koja dobije vakcinu. Ko je preležao koronu, treba prvo da prođe minimum mesec dana od završetka lečenja da bi se vakcinisao. Zabeležen je porast broja mladih koji se vakcinišu.”

Radno vreme vakcinalnog punkta je od 08h do 16h svakim danom, osim nedeljom, a na raspolaganju su Sputnjik, Fajzer i Sinofarm vakcine.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998