Vesti

„Pozdrav iz Sremske Mitrovice” slogan „Novembarskih dana” 2021.

Sremska  Mitrovica – Tradicionalna manifestacija povodom obeležavanja Dana grada Sremska  Mitrovica i značajnih datuma iz prošlosti „Novembarski dani” sadržaće brojne kulturno – sportske aktivnosti. Gradonačenica Svetlana Milovanović i koordinatorke programa, Marija Vuruna i Danica Dragičević Đukić najavile su bogat program tokom narednog meseca.

Mesec novembar biće bogat raznovsrnim programima, biće dodeljene Novembarska nagrada i Plaketa grada zaslužnim pojedincima i pravnim licima. Pripreme za ovu manifestaciju, u gradu na Savi uveliko se privode kraju.

Svetlana Milovanović gradonačelnica Sremske Mitrovice rekla je da je ovo prilika da se sve ustanove kulture u gradu organizuju svoje velike događaje: „I ove godine obeležavamo Novembarske dane, pripremili smo preko 30 programa i kulturnih i sportskih, besplatnih programa za naše sugrađane. Obeležićemo i bitne datume za naš grad, kao što je 1. novembar 5. novembar, pored Dana oslobođenja Mitrovice, praznovaće 8. novembar kao Dan grada. Detaljnije o svim manifestacijama ćete moći da pratite i na našem sajtu, na sajtu grada Sremska Mitrovica.”

Program je osmišljen kao splet događaja poput koncerata, radionica za decu i sportskih programa. Prošle godine „Novembarski dani” nisu održani ali ovoga puta korona ih neće redukovati. Organizaciji svih tih dešavanja najviše se raduju sami Mitrovčani.

Marija Vuruna koordinatorka Novembarskih dana rekla je da ima i promena u osmišljavanju programa: „Novina koju smo uveli ove godine jestada će se Gradska uprava za kulturu i sport kao i ustanove kulture i sporta u Novembarskim danima predstaviti pod sloganom „Pozdrav iz Sremske Mitrovice”, samim tim i vizual koji će pratiti celu manifestaciju je promenjen i sve programe, svih 30 besplatnih programa će pratiti po jedna razglednica koja će i prezentovati. Još jedna novina jeste, jedna nova igrica ili konkurs koji smo pripremili za naše sugrađane, naime u Novebrdskim danima raspisaćemo konkurs za idejno rešenje za superheroja koji bi mogao naš grad da spasi od svih nedaća koje nam predstoje. Dobrodošli u ustanove kulture i sporta.”

U mesecu novembru u Sremskoj Mitrovici u toku njene duge i burne istorije odigrao se niz događaja od sudbinskog značaja za grad. Zbog toga se u gradu u toku ovog meseca organizuje niz kulturnih, sportskih, i drugih manifestacija pod nazivom „Novembarski dani“.

Danica Dragičević Đukić takođe koordinatorka Novembarskih dana kaže: „Ovogodišnje programe za Novembarske dane koncipirali smo tako što vas utorkom pozivamo na izložbe, sredom možete doći na promocije knjiga i književne večeri, četvrtak je predviđen za pozorište, dok petkom imamo muzičke programe, a ove godine takođe i zanimljivo je što vikendom imamo programe koji su predviđeni za porodicu i za decu u skladu sa sloganom ovih novembarskih dana „Pozdrav iz Sremske Mitrovice”. U ime Gradske uprave za kulturu i sport grda Sremska Mitrovica mi vas pozdravljamo i pozivamo da nam se pridružite.”

Sremska Mitrovica oslobođena je u Drugom svetskom ratu 1. novembra 1944. godine. Istog dana 1765. godine grad je dobio status slobodnog graničarskog komuniteta-magistrata. U Prvom svetskom ratu grad je oslobođen 5. novembra 1918. godine. Gradska slava obeležava se 8. novembra, kada je veliki hrišćanski praznik Sveti Dimitrije, čije su ime i delo snažno utkani u ime, istoriju i svest žitelja našeg grada. Nakon ulaska grada u red slobodnih kraljevskih gradova s potpunom autonomijom, 9. novembra 1881. godine, počeli su s delovanjem Gradsko veće i Gradski magistrat.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158