Vesti

Povodom Dečje nedelje predškolcima „Bojanke o Sremskoj Mitrovici”

Sremska Mitrovica – Petar Samardžić zamenik gradonačelnice posetio je decu Predškolske ustanove „Pčelica” i tom prilikom im uručio „Bojanke o Sremskoj Mitrovici” autora Milana Kardaša – „Kardaš Art”. Bojanka je obezbeđena za sve mališane, a biće dostupna i u papirinicma, i u PDF verziji na sajtu grada.

Manifestacija Dečja nedelja održava se svake godine u mesecu oktobru, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala.

Grad Sremska Mitrovica tradicionalno podržava ovu manifestaciju namenjeni deci, kaže Petar Samardžić zamenik gradonačelnice i dodaje: „Ove godine kao jednu od aktivnosti podrške deci odlučili smo se da za 654 predškolca iz Sremske Mitrovice obezbedimo bojanke o našem gradu. Bojanka je urađena u saradnji sa Edukativnim centrom „Kardaš Art” čiji su polaznici uradili ilustracije, tj. grafičko rešenje. Ideje i predlozi za neke od ilustracija dobijene su od naših građana, po javnom pozivu, tako da se mogu naći različiti motivi i simboli našeg grada, kao što su zgrada Srpskog doma, biblioteka, Zlatni jelen, Žitni trg, prikazane su i neke manifestacije Magični trg, Srem Folk Fest itd.  Ideja nam je bila da našim najmlađim sugrađanima u okviru Dečje nedelje omogućimo da zajedno sa svojim roditeljima i vaspitačima na kreativan način uz igru, zabavu, razonodu, bojenje uče, odnosno upoznaju svoj grad i njegove znamenitosti. Bojanka će biti dostupna i u svim lokalnim papirnicama, knjižarama isto tako i u Turističkom info centru kada bude oformljen, a elektronsko izdanje, PDF verzija bojanke moći će da se preuzme sa sajta grada, tako da će svi zainteresovani roditelji moći da daunloduju bojanku, da je odštampaju i da je zajedno sa svojim decom boje i da uče o svom gradu.”

Prva nedelja oktobra u vrtićima, u našem gradu protiče u znaku obeležavanja Dečje nedelje. Vaspitači su sa decom organizovali muzičke, motoričke, likovno grafičke i senzo-perceptivne aktivnosti sa ciljem podsticanja razvoja dece.

Biljana Cvijetić  direktorica PU „Pčelica” rekla je da se Dečja nedelja održava svake godine, sa ciljem skretanja pažnje na decu i dečija prava jer upravo su javnost i porodica najveća podrška dečijem razvoju. Rekla je nešto više o aktivnostima koje se, tim povodom organizuju u toj ustanovi: „Jedna od aktivnosti je upravo i poseta predstavnika društvene zajednice koji su ovom prilikom deci pripremnog predškolskog programa poklonili bojanke sa motivima našeg grada. Mi u toku Dečje nedelje, i inače u toku godine, obilazimo znamenitosti našeg grada, na taj način decu upoznajemo sa društvenom zajednicom, takođe se organizuju i posete biblioteci, ove godine će naši mališani dobiti članske karte biblioteke, takođe posetili hipodrom, održan je Sportski dan na Atletskom stadionu. Organizuju su i aktivnosti u kojima učestvuju roditelji, to će biti poseta bari Zasavica ako vremenske prilike dozvole. Takođe su roditelji i vaspitači, zajedno sa decom organizovali humanitarne akcije, zatim akcije uređenja dvorišta vrtića, upravo smo uredili dvorišta u vrtiću „Bubamara“, te akcije takođe traju tokom cele godine u duhu Novih osnova  programa. Takođe u okviru ovih aktivnosti imamo dane kada deca pripemaju poklone i poklanjaju ih deci iz drugih vaspitnih grupa i taj dan nazivamo „Deca deci“, takođe imamo dan „Vaspitači deci“ kada vaspitači priređuje predstave za decu, „Kuvarice deci“ kada kuvarice spremaju torte, imamo Muzički dan, likovne radionice, to su samo neke od aktivnosti koje će se realizovati i koje su se realizovale tokom Dečje nedelje.”

Ovogodišnja Dečija nedelja obeležava se od 4. do 10. oktobra i akcenat je na likovnom stvaralaštvu, bar u ovoj akciji. Bojanke su dobili mališani u vrtiću „Maslačak”, a biće podeljene i decu u drugim objektima.

Milan Kardaš – Edukativni centar  „Kardaš Art” rekao je nešto više o projektu izrade bojanke: „Autori svih ilustracija u „Bojanci o Sremskoj Mitrovici” jesu polaznici našeg edukativnog centra. Potrudili smo se da zanimljiv, specifičan i neobičan način prikažemo i pokažemo našu Sremsku Mitrovicu. Kroz jedan nedrealistični prikaz polaznici su uspeli da prikažu zanimljive motive koji se tiču grada i zanimljiva dešavanja u gradu, ispratili smo jednu hronologiju dešavanja od specifičnosti prve, druge ilustracije, jednog univerzalnog prikaza u Sremskoj Mitrovici, grba grada, kroz prikaze centra, parka, bitnih građevina koje se nalaze u okolini, zatim smo se dotakli i hipodroma i različitih elemenata vezanih za istoriju. Pokušali smo da na neki sveobuhvatan način, a opet neuobičajen i interesantan prikažemo naš grad. Na kraju smo ilustracije završili zanimljivim zagonetkama, odnosno lavirintom, spajanjem različitih elemenata i mislim da će predškolcima biti zanimljivo, prvenstveno da spoznaju Mitrovicu na jedan neobičan način, a zatim da uživaju u bojadisanju. Drago mi je da su i srednjoškolci, koji su većinom autori bojanke, uspeli da i sebe na ovaj način prikažu kao male umetnike velikih mogućnosti. Verujem da će im ovo biti fantastična polazna tačka, s druge strane drago mi je što i Grad i Edukativni centar  „Kardaš Art“ nastavljaju saradnju i jedva čekam da vidim šta je sledeće. Uvek na kreativan način uspevamo da stignemo do cilja koji ovog puta dovodi do sreće najmlađih, a i roditelja i svih sugrađana.”

Kako se tokom posete predškolcima moglo videti, deca i vaspitači vrtića „Maslačak” obradili su teme vezane za naš grad i prava deteta kroz sportske aktivnosti (takmičarske igre, kooperativne igre, takmičarske igre u paru), likovno stvaralaštvo (crtamo i bojimo), govorne igre i jezičko stvaralaštvo (Smišljamo priču), kroz ples i pevanje omiljenih dečjih pesmica o temi drugarstva i sreće.

Predškolac Željana Majstorović srećna je što je dobila bojnaku i kratko kaže: „U vrtiću se igramo i volim da bojim i crtam. Sviđa mi se bojanka, imaćemo i masenbal, a ja ću se maskirati u folklorašicu.”

Prema konvenciji Ujedinjenih nacija za Dečju nedelju proglašena je prva nedelja oktobra. Ove godine mališani iz svih vrtića imaće priliku da učestvuju u radionicama, da posete znamenitosti grada, druže se ali i da boje i tako uče o svojoj neposrednoj okolini, Sremskoj Mitrovici.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042