Vesti

Počela rekonstrukcija Turističkog info centra

Sremska Mitrovica – Turistički info centar biće uskoro otvoren u našem gradu, u objektu nekadašnjeg „Aureusa”. Radovi na rekonstrukciji tog objekta su počeli, a finansiraju ih Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija sa 8,4 miliona dinara i Grad Sremska Mitrovica sa 1,7 miliona dinara.

Napravljen je prvi korak ka otvaranju Turističkog info centra u gradu Sremska Mitrovica početkom rekonstrukcije objekta nekadašnjeg „Aureusa” u centru grada, rok za izvođenje radova je 90 dana. Početak radova obišli su Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu i Petar Samardžić zamenik gradonačelnice.

Kako je tom prilikom rekao Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu: „Sva sredstva će biti uložena u pravljenje jednog savremenog turističkog info centra kako bi Grad Sremska Mitrovica u skladu sa svojim planovima razvoja predstavio i našim građanima i svim turistima koji dolaze na ove prostore, potencijale Sremske Mitrovice, Sirmijuma, Fruške gore i svega onoga što su prirodna bogatstva i što se nalazi u samom gradu i okolini. Paralelno sa rekonstrukcijom tog objekta će se posle dugo godina rekonstruisati prostor koji je ranije bio u javnoj nameni kao javni toalet. Po završetku radova turisti i Mitrovčani će moći da uživaju u jednom savremenom, multifunkcionalnom objektu u kojem će biti implementirane savremene tehnologije kako bi se predstavilo sve što Sremska Mitrovica u svom potencijalu ima. Najveći deo prostora turističkog info centra biće izložbeni prostor ili šourum, gde će biti izloženi suveniri, štampani i elektronski materijali koji govore o našim bogatstvima i turističkim potencijalima, a posetioci će moći i da kroz različite animacije vide kako je izgledao Sirmijum, pre svega stalno njega ističemo kao dominantnu vrednost u turističkom potencijalu, i šta su to Rimljani napravili na ovim prostorima. Mali deo ovog prostora će biti iskorišćen za kancelariju, fokus je na turistima i predstavljanju onoga što Mitrovica ima da pruži turistima i svima onima koji prolaze kroz naš grad.”

„Ceo objekat će biti rekonstruisan i za 90 dana će to biti Turistički info centar Grada Sremska Mitrovica kojim će upravljati Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica. Ideja za ovakvim prostorom se pojavila ranije ali svakako da je pandemija virusa kovida 19 potvrdila odluku Grada da jedan ovakav objekat opredeli za prezentaciju turističkih sadržaja i mi smo to upravo uradili. Između ostalog i na prošlogodišnjem paticipativom budžetiranju građani su glasali za ponovno stavljanje u funkciju javnog toaleta. Mi smo to prepoznali i tu njihovu ideju, odnosno želju smo implementirali kroz ovaj projekat. Naročito mi je drago što je ovaj projekat prepoznat od strane države, kao i veliki broj projekata koje realizujemo u samom gradu i to upravo od Ministarstva turizma, telekomunikacija i trgovine koji je dao 90% sredstava i koje želi da učestvuje i u narednom periodu kad objekat bude u funkciji u smislu logističke, stručne pomoći kako bi Mitrovica najbolje prezentovala i iskoristila svoje potencijale. Zbog ograničenja i epidemioloških mera naravno da je zabeležen pad u broju turističkih poseta ali znate da smo jedan od najuspešnijih gradova ako ne i najuspešnije u Republici Srbiji u borbi protiv virusa kovid 19.  Prezentaciju turističkih sadržaja ćemo raditi kroz medije, elektronske publikacije na svim jezicima koji su ovde dominantni. Pratimo koji turisti posećuju naš grad, kome je to interesantno, npr. jako mnogo ima Italijana, u tom smislu i mi ćemo svakako gledati da iskoristimo, pre svega, pomoć države u smislu prezentacije svega ovoga što ćemo raditi jer ovo je daleko više od lokalne samouprave, Sirmijum je mnogo mnogo veća priča od jednog grada”, dodao je načelnik Jokić.

Načelnik je sve podsetio da prate informacije koje iznosi Republički krizni štab, rekao je da Sremska Mitrovica odoleva manje-više, da sve funkcioniše, da se poštuju i propagiraju mere koje je propisao Republički štab. Još jednom  je apelovao i zamolio građane da se vakcinišu protiv virusa kovid 19. Podsetio je da imamo savremen, brz i moderan punkt za imunizaciju Poslovno-sportski centar „Pinki” koji radi svakog radnog dana i subotom od 8:00 do 16:00 sati i da u ovom trenutku razmatraju povećavanje broja zainteresovanih za imunizaciju, te će verovatno već od sutra povećati broj ekipa koje će raditi u hali. Građani, prema njegovim rečima, samo treba da dođu sa ličnom kartom i sa voljom da se vakcinišu prvom, drugom ili buster dozom.

Sremska Mitrovica ima zaista mnogo toga da ponudi domaćim i stranim turistima od fruškogorskih lepota preko bogatog kulturno-istorijskog i materijalnog nasleđa antičkog Sirmijuma, do raznolikosti flore i faune Specijalnog rezervata prirode „Zasavica” rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i dodao: „Ove godine počeli smo sa pripremama i novog turističkog proizvoda za naredno leto 2022. godine, to je gradska plaža i letovanje na Savi. Sve te turističke potencijale svakako ćemo lakše prezentovati posetiocima našeg grada putem jednog ovakvog turističkog info centra koji je decenijama unazad nedostajao Sremskoj Mitrovici. Biće to mesto gde će i domać i strani turisti ali i naši sugrađani moći da se upoznaju sa Sremskom Mitrovicom, da dobiju sve potrebne servisne informacije, da kupe neki od gradskih suvenira sa motivima Sremske Mitrovice, Sirmijumam moći da probaju i da kupe neke od sremskih specijaliteta ali i da predahnu uz šoljicu kafe, čašu domaćeg soka ili fruškogorskog vina naših lokalnih vinara. Biće to mesto koje će u saradnji sa turističkom vodičima bolje upoznati i posetioce Sremske Mitrovice sa svim i kulturno-istorijskim i turističkim znamenitostima našeg grada, kako bi poneli pozitivne utiske i preneli ih svojim prijateljima i kako bi naravno, poželeli da se ponovo vraćaju u Sremsku Mitrovicu. Biće to jedan degustacioni salon pošto će se u ovom objektu izlagati i prodavati gradski suveniri, tradicionalni sremski specijaliteti naših lokalnih proizvođača, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, tako da će svi posetioci moći da ih degustiraju, ali u sklopu ovog info centra planira se i jedan jedan manji kafić gde će oni moći da naprave određeni predah uz piće i naše lokalne specijalitete.”

Sugrađani su izglasali u procesu participativnog budžetiranja za 2021. godinu, rekonstrukciju, odnosno izgradnju javnog toaleta što se sada radi. Iskoristili su priliku kada se čitav objekat rekonstruiše, da rekonstruišu i objekat javnog toaleta, dodao je Samardžić. Za sada su pristizali predlozi sugrađana za participativno budžetiranje za 2022. godinu, te se uskoro očekuje da komisija izabere one koji su najrelevantniji, koji su potrebni sugrađanima i koji su od neke javne namene. Potom će se napraviti lista predloga i građani gde će opet moći da glasaju u određenom roku od nekih dve nedelje ili mesec dana i odluče šta će biti finansirano iz gradskog budžeta u sledećoj godini.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988