Vesti

Participativno budžetiranje

Sremska Mitrovica – Mitrovčani mogu da kreiraju budžet i za narednu godinu. Participativno budžetiranje upravo daje mogućnost građanima da se svojim predlozima i glasanjem za neki od projekata za mikrosredine uključe u kreiranje budžeta Grada.  

Mitrovčani mogu da glasaju za neki od projekata koji su prethodno predložili građani Sremske Mitrovice individualno, preko mesnih zajednica, preko organizacija civilnog društva. Glasanje se odvija elektronski ili lično u Uslužnom centru.

U okviru participatvnog budžetiranja, projekti su manji, nemaju nivo kapitalnih, ali utiču na kreiranje budžeta, a indirektno i na kreiranje života u gradu. U Sremskoj Mitrovici je ova praksa zaživela pre nekoliko godina i nastavlja se projektima za mikrosredine.

„Već smo sproveli anketu, odnosno, prikupljali predloge, kojih je stiglo nekoliko desetina. Grad je iz toga izvukao nekoliko predloga koji se najčešće javljaju, i stavio ih na glasački listić. Od predloga na listiću, građani će sada moći da izaberu neki od ponuđenih predloga projekata, a onaj sa najviše glasova biće realizovan u 2022. godini”, rekao je Duško Šarošković načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj.

Predlozi su dekorativna rasveta na pešačkom mostu, ekološki semafori i ekološki saobraćajni znakovi, ograda oko arheološkog lokaliteta pored Muzeja Srema, igralište za kućne ljubimce, kao i autobuska stajališta u seoskim sredinama.

Prema rečima, Marije Đonlić, člana Komisije za sprovođenje projekta Participativnog budžetiranja, građani imaju priliku da glasaju u gradskom Uslužnom centru, u ulici Svetog Dimitrija 13, takođe, na zvaničnom sajtu Grada Sremska Mitrovica, ili putem mejla participativno2022@sremskamitrovica.org.rs.

Glasanje traje do petka, 22. oktobra. Projekat koji se izglasa biće finansiran iz budžeta Grada za 2022. godinu.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7906117.1420117.4934