Vesti

Noćas počinje zimsko računanje vremena

Sremska Mitrovica – Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 31. oktobra, u tri sata ujutru, kada kazaljke na časovnicima treba pomeriti za jedan sat unazad, dakle sa tri na dva sata ujutru.

Poslednjeg vikenda u oktobru časovnike pomeramo unazad, ili to umesto nas urade sateliti i  kompjuterski procesori i vraćamo se na zimsko, prirodno računanje vremena. Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.To je pitanje koje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja, kao i kod nas.

Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena je počelo 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru.

Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time „produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291