Vesti

Električna mreža u vikend naselju u Manđelosu

Manđelos – Struja je stigla u vikendice u naselju Manđeloška planina, što će rešiti probleme meštana, vikend turista ali i pospešiti razvoj seoskog turizma. Vrednost projekta elektrifikacije ovog vikend naselja je 50 miliona dinara, a finansiran je od strane Elektrodistribucije Srbije.

Elektrifikacija vikend naselja danas je postala neophodan uslov za dalji razvoj mikrosredina, posebno kad je reč o ruralnom turizmu. Nova električna mreža pušten je u rad u vikend naselju Manđeloška planina, nadomak Manđelosa, a tehničkom prijemu prisustvovali su Svetlana Milovanović gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica sa saradnicima i predsednik MZ „Manđelos” Ranko Trivunović.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica: „U prethodna četiri meseca izgrađena je elektroenergetska infrastruktura, ovde u vikend naselju Manđelos i time smo rešili višegodišnji problem u ovom našem, najvećem fruškogorskom selu. Urađeno je oko 10 km infrastrukture i dve trafostanice koje su potrebne za ljude koji na ovom području i žive. Ukupno je do sada prijavljeno 60 korisnika, a kapacitet je veći, kapacitet je oko 200, tako da svi oni koji su zainteresovani za dodatne informacije mogu da se obrate elektrodistribuciji vrednost ovog projekta je 50 miliona dinara.”

Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica rekla je da se uvođenjem struje u vikend naselju u Manđelosu, rešava višegodišnji problem koji su imali meštani vikend naselja ali i ljudi koji su se bavili i bave se seoskim turizmom na ovom prostoru.

„Ovde imamo ukupno tri seoska turistička domaćinstva, a isto toliko imamo domaćinstva koji žele da se registruju. Prilikom obilazaka tih domaćinstava uvidela sam da im je to velik problem, da ne mogu te kapacitete turista koji im dolaze, da iznesu i da im je struja predstavljala veliki problem. Dakle, danas možemo slobodno da kažemo da im je taj problem rešen i ovo jako značajno, ne samo za seoski turizam, nego je značajno i za selo i za oživljavanje svih naših sela i ovog sela. Kada imate seoska turistička domaćinstva i kad se ona sve više otvaraju i meštani sela uključuju se u rad tih domaćinstava, dakle imamo i novo zapošljavanje ali isto tako i plasiranje proizvoda iz sela, bilo suhomesnatih, mlečnih i ostalih. Imam tri registrovana seoska turistička domaćinstva, tri su u najavi i već su fazi izgradnje i korišćenja podsticajnih sredstava i jedno je i apliciralo za dobijanje dozvole za obavljanje delatnosti seoskog turističkog domaćinstva, ukupno ih je šest. Imamo tri sad registrovana i tri su u fazi izgradnje i apliciranja za razne subvencije ali isto tako i oni moraju da dobiju rešenje od jedinice lokalne samouprave da obavljaju delatnost”, rekla je Dušica Pavlović.

Danas je izvršen tehnički prijem i puštena je u rad električne mreže na zadovoljstvo Manđelošana. Ova velika ulaganja urađena su na inicijativu meštana. Zahvalnost u njihovo ime i svoje lično, izrazio je Ranko Trivunović predsednik Saveta mesne zajednice „Manđelos”.

„Hteo bih prvo da se zahvalim direktoru Elektrodistribucije Srbije gospodinu Bojanu Atlagiću što je našao razumevanja da uđe u ovu investinaciju koja je mnogo značajna za selo Manđelos kao i vikend naselje. Pošto imamo oko 420 vikendica mislim da je dobar potezi i za turizam i za opšti razvoj, pošto su ovo obronoci Fruške gore. Želim da se zahvalim i gospodinu Vladimiru Sanaderu direktoru ogranka Elektrodistribucija Srbije za Sremsku Mitrovicu. Naše selo je dosta uređeno, vikend naselju mislim da još malo uredimo putnu infrastrukturu, da asfalt uradimo i to je to, imamo sve. Vodu imamo gas smo doveli, mislim da smo mi jedini koji su gas doveli u vikend naselje”, rekao je Trivunović.

Jedan od vlasnika ili kako sam kaže, gazda, jednog seoskog turističkog domaćinstva Boris Došen, ovo je značajan potez za sve njih koji ovde imaju imanje.

Prema Došenim rečima: „Nismo imali struju, imali smo solarnu ali niko ne zna kakve su to muke bez struje u ovakvom domaćinstvo jer sve što se radi, radi se preko Smederevca i preko ostalih stvari i u pola leta. To su baš da ne kažem prave muke. Sad kada dolazi struja to nam veoma mnogo znači, posao će nam biti olakšan. Mnoge stvari smo nosili za Mitrovicu, kući, da bi se odradile tamo jer ima struje, a ovde solarna energija to ne podržava. Svako godišnje doba vuče neke svoje poslove, a što se tiče domaćinstva i održavanja za sve je zadužena supruga.”

Ideja je da se pokuša da se pomogne ljudima koji imaju seoska turistička domaćinstva na obroncima ovog dela Fruške gore, kako bi se doprinelo daljem razvijaju ruralnog turiza, samim tim razvija se i naša mikrosredina.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998