Vesti

Boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 samo uz kovid propusnice

Sremska Mitrovica – Kovid propusnice biće uvedene od subote, 23. oktobra, za boravak posle 22 sata u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, nove su mere Republičkog kriznog štaba, koje je usvojila Vlada Republike Srbije, saopšteno je na konferenciji za novinare Gradskog kriznog štaba. Tom prilikom gradonačelnica Svetlana Milovanović i Ljubomir Vujčić načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove saopštili su kako će biti sprovedena nova odluka u našem gradu.

Od subote uveče, od 22 sata u ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru moći će se samo sa kovid propusnicama. Ljubomir Vujčić načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove saopštio je da korisnici ugostiteljskih objekata posle 22 časa, moraju da ispunjavaju određene uslove – da su primili drugu dozu vakcine, ne kasnije od 210 dana, da su vakcinisani trećom dozom ili da su u okviru od 210 dana od preležanog virusa kovid-19.

„Oni koji ne žele da se vakcinišu mogu da budu u ugostiteljskim objektima posle predviđenog vremena novom uredbom jedino u slučaju da imaju pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata ili antigenski test, ne stariji od 48 časova. Test na antitela može da se koristi kao kovid propusnica u slučaju da nije stariji od tri meseca. Ugostitelji će zajedno sa nama kontrolisati donete mere tako što će na svojoj mobilnoj aplikaciji imati čitač kodova, inspektori i komunalni milicioneri su već za to obučeni. Propusnice  mogu da budu i u papirnoj verziji, obavezno imaju kod koji se očitava, takođe neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu. Od sutra, u svakom momentu posle 22 časa, objekat mora imati svog kovid redara, on je taj koji će kod svakoga ko ulazi ili ko je došao pre 22:00, a ostaje u objektu izvršiti proveru nekih od ovih sertifikata. Ukoliko lice poseduje sertifikat ostaje ili ulazi u objekat, ukoliko ga ne poseduje, mora da izađe iz objekta, nakon toga ulaze naši sanitarni inspektori i komunalni milicioneri”, rekao je načelnik Vujčić.

Kako je pojasnio načelnik: „Recimo u „Noxu”  bude par stotina ljudi, sigurno da ni jedna inspekcija koja u sastavu ima tri osobe neće moći sve da iskontroliše, dakle opet je tu kovid redar i vlasnik ugostiteljskog objekta, idemo metodom slučajnog uzorka gde ćemo odabrati određen broj prisutnih lica, koja ćemo identifikovati i proveriti postojanje određenog sertifikata. Ukoliko se u ugostiteljskom objektu nađu lica koja nemaju neki od ovih sertifikata primenjuju se propisane mere koje smo imali i u prethodnom periodu, a to je zatvaranje lokala do 72 sata, kaznene mere od pet hiljada za fizička lica, 30.000 za kovid redare, 50.000 za odgovorna lica i 300.000 hiljada za preduzetnike. Svi koji su u objektu moraju da ispunjavaju nove uslove, kovid redari, osoblje i muzičari. Službena lica i kovid redari su u obavezi pored sertifikata da traže lični dokument od kontrolisane osobe”.

Kako je najavljeno prvog vikenda od stupanja na snagu novih mera nadležne službe će samo kontrolisati, ali neće kažnjavati sa ciljem da se ukaže na propuste koji se neće tolerisati u narednom periodu. Od ponedeljka, 25. oktobra, počeće maksimalno sprovođenje novih mera.

Pojačan inspekcijski nadzor vršiće se i nad javnim prevozom, tržnim centrima, prodavnicama mešovite robe, pogotovo nad dečijim igraonicama i kladionicama.

Sertifikat izgleda isto kao i dokument koji je bio potreban za putovanja u inostranstvo ili odlazak na koncerte ovog leta. Oni koji ga nemaju, u subotu od 22 sata neće moći da borave u restoranima i klubovima. Izdaje ga E-uprava, jer se u njihovom registru nalaze svi podaci o građanima koji su testirani, vakcinisani ili su preležali kovid. Mora da ima grb i kju-ar kod, a građani moraju na ulasku u ugostisteljski objekat da pokažu i lični dokument sa fotografijom, kako bi se izbegla zloupotreba.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142