Vesti

Zaštita životne sredine u fokusu odbornika

Sremska Mitrovica – Predstavnici Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu” u Skupštini grada Sremska Mitrovica predali su danas predsedniku i nadležnim institucijama lokalne vlasti, inicijativu o formiranju Zelene odborničke neformalne grupe.

Dmitar Stanišić šef Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ u Gradskoj skupštini i odbornica Tamara Milković predali su inicijativu za formiranje Neformalne zelene odborničke grupe predsedniku Skupštine grada Iliji Nediću. Tim povodom održan je sastanak u Gradskoj kući.

Kako je tom prilikom rekao Dmitar Stanišić: „Konkretno, to znači da smatramo da zaštita životne sredine u Skupštini grada zaslužuje veću pažnju, da želimo da na taj način sve odbornike, svih 61 odbornika koji su u Skupštini grada, animiramo i da pokrenemo da rade i pričaju o zaštiti životne sredine. Kao što se sećate, pre nekih godinu i nešto dana naša stranka i naša politička opcija je u kampanji pokrenula i stavila u fokus temu sadnje 80.000 stabala, želeli smo preko toga da napravimo i nekoliko novih parkova, teme koje se tiču otpada itd. Obzirom da je bila kovid godina i da smo imali problema sa epidemijom, malo se zastalo sa tim ali ide jesen i pravo je vreme za razgovor o tim temama, nadamo se da će predsednik Skupštine i stručna služba iznaći način da se formira zelena odbornička grupa i na ovaj način pozivamo sve odbornike, bez obzira na političku pripadnost da se uključe. Ovo se tiče svih nas, svih građana Sremske Mitrovice i na ovaj način želimo da zajedno poboljšamo stvari koje su značajne za sve građane. Moram da kažem da mi je drago što je ova tema u fokusu javnosti jer to govori o tome da smo prevazišli druge probleme i da danas imamo fokus na lepšim stvarima. Nadam se da ćemo o inicijativi govoriti na nekoj od narednih sedmica i da će tada biti formirana zelena odbornička grupa, a pored toga imamo i neke konkretne, operativne predloge za izvršnu vlast.”

Cilj je da teme zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije i energetske efikasnosti, zaštite klime i generalno održivog razvoja, dobiju zasluženi prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja. Uključivanjem u grupu, odbornici će, u saradnji sa civilnim sektorom, doprineti ostvarivanju ovog cilja, ali i imati priliku da aktivnim radom utiču na unapređivanje lokalnih propisa iz navedenih oblasti.

Tamara Milković diplomirani ekolog sa višegodišnjem iskustvom u zaštiti životne sredine kaže da smo svesni šta je ekologija i koliko ona znači da sam kvalitet življenja: „Baziraćemo se na brojne inicijative za poboljšanje kvaliteta uslova života u našem gradu. Među prvim temama je ozelenjavanje, svedoci smo koliko je naša Sremska Mitrovica napredovala sa urbanizacijom i koliko imamo manje zelenih površina samom izgradnjom, koliko je teže disati samim povećanjem broja automobila na ulicama, svakodnevno smo svedoci ugrožavanja životne sredine. Ono što mi želimo jeste upravo da podstaknemo sadnju, povećanje broja sadnica koje su od krucijalnog značaja za očuvanje čistoće vazduha i samim tim kvaliteta življenja i zdravlje ljudi. O tome koliko je ovo ozbiljna tema svedoči podatak da sadnica jednog zrelog drveta može da usvoji 22kg ugljen-dioksida, a samim tim ispusti kiseonika dovoljno za dva čoveka. Takođe jedno zrelo drvo može u urbanoj sredini da prikupi 60% čestica izduvnih gasova, tako da je zelenilo jako bitno u urbanim sredinama, ne samo zbog čišćenja vazduha, nego utiče i na zdravlje ljudi, na vlažnost vazduha, smanjuje zagrevanje, bili smo svedoci ovog leta koliko je usijanih trotoara i bulevara. Sadnice drveća smanjuju toplotu i pregrevanje, takođe mogu da spreče i poplave, smanjenjem oticanja voda i štetnih materija, takođe sami vetrozaštitni pojasevi ne samo u urbanoj sredini nego i u seoskim sredinama su veoma značajni za poljoprivredno zemljište. Stavićemo akcenat na ozelenjavanje naših najprometnijih ulica, bulevara i stambenih naselja, takođe ćemo napraviti i nov lokalni Plan upravljanja otpadom.”

Odbornicima će uključivanje u ovu grupu omogućiti da: unaprede svoja znanja iz oblasti zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije, energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i uopšte održivog razvoja; da se povežu sa svojim kolegama odbornicima, stručnjacima i aktivistima; budu vidljiviji u javnosti i da se povežu sa organizacijama civilnog društva aktivnim u zaštiti životne sredine, održivog korišćenja energije i održivog razvoja.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998