Vesti

Povećanje premije za mleko za 40 odsto, ko ima tri krave ispunjava uslove

Beograd – Cena mleka je u krizi, moramo učiniti iskorak i zato je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa sedam na deset dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tvrdi da uvoza mesa mesecima uopšte nema. Ministar poljoprivrede Branisalav Nedimović za RTS je rekao da je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije za mleko.

“Cena mleka je u krizi, moramo napraviti iskorak. Vlada Srbije je, pre neki dan, donela odluku o povećanju cene premije za mleko sa sedam na deset dinara, to je povećanje od skoro 40 odsto i to za svaku litru mleka”, rekao je za RTS Nedimović.

Ističe da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove, bez ikakvih problema, samo je potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

Nedimović ukazuje da uvoza mesa mesecima nema. 

“Uopšte nema uvoza svinjskog mesa zadnjih nekoliko meseci, uopšte. Šta vi mislite da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara”, rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU, 140, 150 dinara. 

Dodaje da berba kukuruza još uvek nije gotova, da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje za 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i preko toga.

“Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca”, ističe Nedimović.

Dodaje i da je viša cene pšenice za 50, 60 odsto; da je kukuruz prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi a sada je 25, 26, suncokret 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.

“Jesu cene hrane, prema izveštaju Svetske organizaju za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, za 14 odsto. Srbija je agrarna zemlja, koja proizvodi hranu, nama skače izvoz, svi bilansi vezani za proljoprivredu u pogledu izvoza”, objašnjava ministar poljoprivrede.

Na pitanje o perspektivi cene mesa, Nedimović navodi primer cene bikova, koje su bile u krizi u kovidu, te da je država intervenisala da se spasi ceo sektor tovnog govedarstva.

“Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike”, ističe Nedimović.

“Stalno radimo na navodnjavanju”

Govoreći o klimatskim promenama, kaže da je suština poljoprivrede u prilagođavanju.

“Nama su sorte kukuruza koje su posejane negde oko 1. aprila pretrpele najveću štetu, a one kasne sorte će očigledno proći dobro. To je zato što smo imali u julu mesecu dramatičan rast temperature, imali smo dva talasa, a nekada smo imali jedan ili nijedan talas sa visokim temperaturama”, ukazuje Nedamović.

Ističe da je Ministarstvo poljoprivrede izdalo obavezujuće uputstvo skladištarima kako da skladište kukuruz zbog eventualne pojave bolesti, te da je poljoprivredna inspekcija na terenu.

“Što se tiče klimatskih promena, stalno i stalno radimo na navodljavanju. U Svilajncu će ovih dana biti gotov, jedan veliki prostor, preko 1.000 hektara. Bez komasacije, rektifikacije i navodnjava nema poljoprivrede u budućnosti, a u to najviše ulažemo”, navodi ministar Nedimović.

Isplata preko mlekara 

Kaže da rezultati za prvu polovinu godine pokazuju da je bio rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane za 14 odsto, u odnosu na prethodnu rekordnu godinu.

“Nama je referentna godina 2020. koja je bila rekordna. Mali problem će nam praviti kukuruz i cene kukuruza i soje vezano za proizvodnju mleka, ali je Vlada Republike Srbije u četvrtak donela odluku o povećanju premije za mleko za sedam na deset dinara. Od 15. oktobra počinje isplata za treći kvartal i ide svima isplata preko mlekara”, ističe Nedimović.

Dodaje da su usvojene još neke mere koje će se ticati smanjenja troškova za proizvođače mleka.

“Seoski turizam procvetao” 

Govoreći o seoskom turizmu, kaže da je kovid neke stvari poremetio, uništio, ali da je ruralni turizam u Srbiji vaskrsao, procvetao.

“Imaćemo dva nova konkursa: jedan za desetak dana za nacionalne mere, mere iz budžeta, još jedan za IPARD. Što više bude bilo seoskog turizama, to će biti više platformi za srpsku hranu, vino, rakiju, potrošnju”, navodi ministar.

Nedimović kaže i da kontrolišu subvencije zbog mahinacijama.

“Naš posao je da dajemo subvencije, da povećamo, ali i da kontrolišemo one koji pokušavaju ceo sistem da prevare. Stalno smo na terenu”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Najava događaja

Current Month

25jul21:0022:23LETNJI BIOSKOP: Velika avantura mačke Ru

26jul19:0020:00Mađioničar Volare

26jul21:0022:45LETNJI BIOSKOP: Za danas toliko

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7168117.0680117.4192