Vesti

Posle 30 godina piletina iz Srbije na tržištu EU

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović u Briselu se dogovorio o početku odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

„Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu, imaćemo još jednu kontrolu u februaru, ali mi smo svoj posao završili”, poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.

Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za srpsku robu.

Pilećeg, svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije poslednji put je na evropskom tržištu bilo još u doba SFRJ.

U međuvremenu, izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

„Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravmo dodatnu vrednost”, rekao je Nedimović.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa o procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

„Ako to uradimo, sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene, bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi – da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš”, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelni u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristupanja.

Najava događaja

27feb(feb 27)19:0029(feb 29)20:00Koncertni serijal povodom Dana Muzičke škole

29feb18:0019:00Promocija knjige „Mileva Marić Ajnštajn, relativno između redova”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8436117.1952117.5468