Vesti

Počela nova školska godina uz primenu epidemioloških mera

Sremska Mitrovica – Danas je počela nova školska godina uz primenu mera zaštite od širenja koronavirusa. Prijemu prvaka u OŠ „Boško Palkovljević Pinki”, prisustvovao je zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić sa saradnicima. Grad je pripremio već tradicionalno  poklon pakete školskog pribora za sve ovogodišnje prvake.

Nastava je na teritoriji Grada Sremska Mitrovica organizovana u kompletnim odeljenjima, časovi traju uobičajeno, po 45 minuta. Sve škole upriličile su prijem prvaka povodom  početka nove školske godine.

Učenicima i zaposlenima u prosveti uspešnu novu školsku godinu danas je u Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki” poželeo zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić: „Ukupno 575 dece ove godine u Sremskoj Mitrovici je upisalo prvi razred, krenulo u školu, ovom prilikom im čestitam polazak u školu, želim im dobrodošlicu u školske klupe i da zajedno sa svojim roditeljima, učiteljima i drugarima sve školske lekcije i zadatke savladaju brzo i lako. Želim im mnogo uspeha u daljem školovanju, da budu dobri đaci i da budu, naravno, dobri ljudi. Tim povodom Grad Sremska Mitrovica, Gradska uprava za obrazovanje pripremila je mali znak pažnje za sve prvake, poklon u vidu školskog pribora koji su oni danas, prvog školskog dana našli na svojim školskim klupama. Mogu da najavim i sledeće nedelje podelu dronova svim osnovnim školama, za učenike petog i šestog razreda jer svesni smo da se sada i bespilotne letelice sve više i češće koriste i u edukativne svrhe i u cilju unapređenja informatičke pismenosti.”

„Podsetiću i na to da je Sremska Mitrovica jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je za samo tri godine uspela da izgradi dve nove škole, jednu Sremskoj, drugu u Mačvanskoj Mitrovici, u koju je danas krenulo oko 200 đaka prvaka, u najsavremenijim, najmodernije opremljenim učionicama. To je samo dokaz da Sremska Mitrovica ulaže u školstvo, u obrazovanje. Tu se ne zaustavljamo, ide se i dalje, možemo se pohvaliti i velikim brojem izvedenih radova sanacione prirode, posebno seoskih škola, što se tiče sanitarnih čvorova, fiskulturnih sala, uređenja školskog dvorišta. Problema, svesni smo ima u svim školama, to su problemi koji ne mogu svi da se reše u jednoj godini, nego će se postepeno iz godine u godinu rešavati, treba da budemo svesni i da se nalazimo u jednoj nezgodnoj kovid situaciji, da se dosta sredstava opredeljuje na ekonomski oporavak, za sprečavanje širenja pandemije koronavirusa. Isto tako treba budemo svesni da Grad Sremska Mitrovica ulaže i u druge sfere i oblasti društva. Ono što se sada nameće kao jedan od prioriteta u oblasti ulaganja u školstvo jeste fiskulturna sala u Mačvanskoj Mitrovici, u školi „Dobrosav Radosavljević Narod” kao i rekonstrukcija kompletne zgrade područne škole u Zasavici jedan, ukupna vrednost rekonstrukcije objekta škole je oko 10 miliona dinara i početak radova može da se očekuje krajem ovog, odnosno početkom sledećeg meseca i to je samo dokaz da Sremska Mitrovica ulaže u obrazovanje, ulaže u mlade, u našu decu koja su naša budućnost jer oni će sutra voditi ovaj grad i dalje ga ureživati i razvijati”, zaključio je Samardžić.

Igor Došen direktor OŠ „Boško Palkovljević Pinki” zahvalio se lokalnoj samopuravi na poklonima za đake prvake i poželeo im da budu dobri učenici.

„Čestitao bih, pre svih đacima prvacima početak osmogodišnjeg školovanja, ostalim đacima želim srećan početak školske godine i naravno zaposlenim u osnovnim školama.  Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki” započinje školskeugodinu po prvom modelu koji je prepisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nadamo se da ćemo raditi po tom modelu što duže budemo mogli, a to sve zavisi od odgovornosti svih nas. Što se tiče prvog modela, časovi traju 45 minuta, držaćemo distancu, dezinfikovaćemo se, nosićemo maske i videćemo dokle će to da traje. Inače naša škola upisala je pet odeljenja, tri odeljenja u matičnoj školi i po jedno odeljenje u područnim školama Grgurevci i Šuljam ukupno 68 prvaka”, rekao je direktor Došen.

Nastava se odvija uobičajno po tzv. prvom modelu ali učenici nose masku dok razgovaraju i odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne moraju nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metar.

Prema upuststvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dalji način rada obrazovnih ustanova zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042