Vesti

Oprema i aparati za Opštu bolnicu vredni 22 miliona dinara

Sremska Mitrovica – Mitrovačka Opšta bolnica, sredstvima koje je obezbedila Vlada AP Vojvodine, a po osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, nabavila je opremu i aparate, vrednu 22 miliona dinara – reč je o ultrazvučnom aparatu  za Službu ginekologije i akušerstva, pokretnom RTG aparatu za Službu za radiološku dijagnostiku (koji sada omogućava grafiju pluća ležećim pacijentima), elektrokauteru za hiruršku operacionu salu i 2 blateksa (uređaji za pranje i dezinfekciju noćnih posuda) za Službu opšte hirurgije i Jedinicu intenzivne nege. 

Bolnica je nabavila i digitalni mamogaf (Služba za radiologiju), u vrednosti 7 miliona dinara, obezbeđenih sredstvima oportuniteta, posredstvom Ministarstva pravde. Kako je Opšta bolnica Sremska Mitrovica deo nacionalnog programa skrininga raka dojke, novi mamograf omogućiće više pregleda i kvalitetniju uslugu.

Svaki od ovih aparata, koji su novije generacije, doneće bolje i efikasnije lečenje i dijagnostiku, a lekarima savremeniji pristup u lečenju i izlečenju obolelih.

Prim.dr Dragan Malobabić v.d. direktora mitrovačke Opšte bolnice, istakao je da će do kraja godine ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu iznositi između 60 i 70 miliona dinara, uključujući i sredstva iz sopstvenog budžeta: „U toku je novi konkurs Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a takođe smo konkurisali i kod Svetske banke za dodatnu opremu i neophodne  aparate. S obzirom na veliki broj pacijenata koji se ovde leče, očekujemo da ćemo ih i dobiti”.

Dr Malobabić je iskoristio priliku da zahvali svim građanima, pojedincima, donatorima, kao i predsednicima svih sremskih opština koji pomažu rad bolnice shodno svojim mogućnostima. Pomoć se ogleda u nabavci opreme i potrebnog potrošnog sanitetskog materijala, koja u ovo vreme prisustva koronavirisa i povećanog broja pacijenata na bolničkom lečenju izuzetno mnogo znači. Anonimni donator, naš sugrađanin koji živi u Nemačkoj donirao do sada 100 hiljada evra, aparat za anesteziju, 3 aparata za podršku kiseonikom i jedan ultrazvučni aparat.

Direktor bolnice osvrnuo se na trenutnu situaciju u njihovoj ustanovi: „Od ponedeljka je naša bolnica ponovo podeljena na dva dela, donji sprat Internog odeljenja gde je bila neurologija i jedan sprat Hirurškog bloka više nisu bili dovoljni da primaju pacijente koji su oboleli od kovida, tako da smo morali ponovo da zatvorimo Hirurški blok. Jutros smo na cifri od 90 pacijenata, pohvalio bih saradnju sa Kovid bolnicom u Mišeluku gde svaki dan transportujemo pacijente koji zahtevaju viši nivo lečenja, u smislu da se na taj način naša intenzivna nega polako prazni i samim tim i dobijamo mogućnost da ipak u potpunosti ne zaustavimo sve usluge koje pružamo pacijentima u zelenom delu. Do sada smo otprilike negde oko 20 pacijenata prebacili u bolnicu na Mišeluku, dogovaramo se na dnevnom nivou jer je i sam transport prilično zahtevan, idu lekarske ekipe i ti pacijenti imaju u sebi respiratore, tako da je to najviši mogući nivo transporta i mi smo u mogućnosti da to pružimo na najbezbedniji mogući način.”

„Sremska Mitrovica je, to svi znamo, lider u vakcinaciji, sada smo blizu 56% punoletnih građana, kada uračunamo decu ipak je značajno manji broj, pa sa ovim ljudima koji su oboleli nikako da dostignemo tu neku kritičnu cifru od 70 do 80% građana koliko bi nam bilo potrebno da se epidemija malo smiri u našem kraju. Pozvao bih sve sugrađane da iskoriste mogućnost da se vakcinišu, sad je već duže od mesec dana kako sam primio treću dozu, jednostavno tako se osećam bezbedan u svakodnevnom radu. Bolnica je i dalje 24 sata ovde za sve naše sugrađane ponovo smo vratili bolnički prijem u funkciju tako da može da izađe u susret kovid pacijentima dodali smo jedan kontejner da bismo ubrzali testiranje dece, imamo šator koji će sada ljude čuvati od sunca i kiše na zimu ćemo ga grejati i postoje i poljski toaleti tako da ljudi ipak na neki određeni minimum higijenskih uslova mogu računati dok čekaju na pregled”, dodao je dr Malobabić.

Mitrovačka bolnica zahvaljuje svim medijskim kućama koje prate rad  ustanove i  pravovremenim informisanjem doprinose da javnost i korisnici zdravstvene zaštite budu blagovremeno obavešteni o svim važnim aktivnostima, koje su u službi građana.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142