Vesti

Odata pošta Divošanima poginulim u Drugom svetskom ratu i stradalim u Jasenovcu

Divoš – Održan je pomen i odata pošta polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim u Drugom svetskom ratu i meštanima sela koji su žrtve logora u Jasenovcu.

Vence i cveće na spomen obeležje u centru Divoša položii su Zorica Sakač predsednica SUBNOR-a tog sela, Stefan Zoranović predsednik zajednice „Divoš” i Bogdan Kuzmić pomoćnik gradonačelnice.

Stefan Zoranović predsednik Mesne zajednice „Divoš” podsetio je na značaj današnjeg datuma: „Okupili smo se danas, kao i svake godine da obeležimo stradanje žrtava fašističkog terora u Drugom svetskom ratu. Pre oko 80 godina, tačnije 79 godina, narod je krenuo u Narodnooslobodilačku borbu i bilo je mnogo žrtava. Meštani sela Divoša dali su mnogo žrtava, skoro svaki četvrti stanovnik sela učestvovao u ovoj Narodnooslobodilačkoj borbi i mi se svake godine s ponosom sećamo tih našeg boraca, junaka koji su dali život za našu slobodu.”

Rohalj baze u blizini Divoša bile su u vreme Drugog svetskog rata komanda partizana za ceo Srem, a tu je bila i donekle jedina slobodna teritorija u našem regionu.

Zorica Sakač predsednica Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Divoš podseća na to: „Na današnji dan u Divošu je bio masovni odlazak Divošana u partizane. Odlazili su u partizane sa Rohalj baza koje se nalaze u našoj blizini i sve što se dešavalo i ne samo u životu, nego u celom Sremu i u celoj našoj bivšoj Jugoslaviji, sve se dešavalo i završavalo na Rohalj bazama. Gde god je vladao rat, teror nad stanovništvom i ostalo, nad Rohalj bazama se vijorila zastava oslobode, to je bila slobodna teritorija. Mi Divošani, potomci poštujemo tradiciju i u ovom današnjem danu smo skromno obeležili ovu svečanost zato što je epidemija kao što svi znamo u toku i da ne bi bilo velikih skupova odlučili smo da na ovaj način obeležimo taj dan. Ovaj dan uglavnom obeležavamo na Rohalj bazama se obeležava 9. septembar, na taj dan je osnovan Fruškogorski partizanski odred 1942. godine i odlozimo tamo, obeležavamo i druge datume idemo po celoj Srbiji.”

Dodala je da njihovo udruženje ima velik broj prijateljskih udruženja iz cele Srbije i Hrvatske, isto tako iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158