Vesti

Obeležena godišnjica Bitke na Legetu

Leget – Na polju Leget kod Sremske Mitrovice, svečano je obeleženo 107 godina od Bitke na Legetu, polaganjem venaca i odavanjem počasti palim borcima u Prvom svetskom ratu.

Parastosom za poginule vojnike Timočke divizije prvog poziva iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović”, polaganjem venaca i prigodnim kulturno-umetničkim programom, obeležena je još jedna, 107. godišnjica Legetske bitke kojom je prvi put posle Ticanove bune i formiranja Srpske Vojvodine, srpski narod učinio značajan napor za svoje oslobođenje i ujedinjenje sa maticom.

U ime Grada Sremska Mitrovica načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo i Bogdan Kuzmić pomoćnik mitrovačke gradonačelnice položili su cveće, u znak sećanja na stradale borce u Bitki na Legetu.

Prelazak Timočana preko Save, pre 107 godina otvorio je novo poglavlje u Velikom ratu i bez obzira na poraz koji su vojnici iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović” doživeli, najavio veliku pobedu koja je samo četiri godine kasnije krunisana slobodom i jedinstvom u kojem živimo i danas.

„Svake godine se okupljamo kako bismo odali počast poginulim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, ovde na polju Leget gde se desila, po mnogim istoričarima, možda i najžešća bitka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je stradalo oko 6.000 mahom srpskih oficira i vojnika. Meni je veliko zadovoljstvo što su stanovnici Šapca, Sremske Mitrovice i meštani Šašinaca, Jarka i drugih okolnih mesta koja se nalaze na teritoriji Mačve i Srema svake godine ovde sa nama da ožive uspomenu na lik i delo poginulih srpskih boraca. To je uspomena koju moramo negovati, preneti na naša pokolenja, na našu decu jer oni u svakom trenutku moraju znati kako je častan srpski vojnik i kako je spreman da da svoj život za odbranu svoje otadžbine i svog naroda. Zbog svega ovoga, zato što su dali svoje živote velika im hvala i večna im slava,” rekao je načelnik Vasilj Ševo.

Vence i cveće položili su i predstavnici Vojske Srbije, Saveza potomaka ratnika Srbije, Pordužnice Društva negovanja tradicija oslobodilačkih ratova od 1918. Sremske Mitrovice, Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica, Opštinskog odbora SUBNOR-a Ruma, Mesne zajednice ,,Velike Drenove” i Mesne zajednice ,,Šašinci”, Gradskog odbora Pokreta obnove kraljevine Srbije i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Sremska Mitrovica.

Polaganjem venaca u čast boraca Legetske bitke šalje se poruka mira, kako se ovakvi događaji više nikada i nigde ne bi dogodili.

Miroslav Bekrić, predstavnik trsteničkog sela Velika Drenova već godina dolazi na obeležavanje Legetske bitke kako kaže: ,,Jer imamo razlog koji ne smemo da zaboravimo dok postoji pokolenja u Velikoj Drenovi u Trsteniku jer je u ovoj bici u prvom pozivu u Prvom svetskom ratu poginulo 70 boraca iz Velike Drenove što je najveća pogibija meštana tog sela u istoriji ratovanja. Zzato smo dužni da obilazimo ovo mesto, da se poklanjamo senima tih ljudi i da dovodimo mlade ljude da se ovo nikada ne zaboravi, da ovo traje vekovima. Još veći razlog imamo jer smo od pre mesec i po dana pobratimi sa narodom iz sela Šašinci, povratimili smo se u Velikoj Drenovi, tako da je to još jedan razlog da budemo ovde gosti, da obilazimo naše braću i da posećujemo naše pokojnike koji su ovde stradali u najlepšim godinama svoga života. Zzahvalni smo gostima, zahvalni smo svim ljudima koji dolaze na ovo mesto da odamo počast našim preminulim borcima.”

Mitrovački protojorej Savo Rakita preneo je pozdrave njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija i njegov blagoslov svim okupljenima, istakao je da su Timočani braneći svoje domove, žene i decu podneli najveću moguću žrtvu – za Hrista, svedočeći tako istinu da je najveća ljubav ona za koju se podnese svesna žrtva.

,,Hvala na njihovoj hrabrosti i požrtvovanju za nas, oni su učinili veliku ljubav postradavši za nas, za tadašnju Srbiju da odbrane, da pokažu njenu čast. Mi ubiramo danas plodove njihove ljubavi, slobodno živimo i zato smo ovde da odgovorimo svojom ljubavlju, svojom molitvom na njihovu ukazanu ljubav za nas. Trebalo bi da prenosimo našoj deci o Bitki na Legetu, da bi znali koliko je srpski vojnik imao hrabrosti i požrtvovanje za svoju veru, otadžbinu i naciju”, rekao je protojorej Savo Rakita.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998