Vesti

„Mladi u pokretu” – radionica Kancelarije za mlade

Sremska Mitrovica – Radionica „Mladi u pokretu” održana je u dvorištu Kancelarije za mlade u saradnji sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstu. Učesnici su uputili mlade o programima koji postoje, kao što su Erazmus+ i Erazmus Mundus programi, kao i šta je potrebno da bi se usavršavali na stranim univerzitetima.

Mladi su i dalje nedovoljno informisani o postojećim programima mobilnosti i stipendijama za koje mogu aplicirati kako bi izneli deo ili čitave studije u inostranstvu. Poznavanje procedure apliciranja kao i popunjavanje i pisanje neophodne dokumentacije nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno umanjuje šanse za uspešno korišćenje ovih programa i stipendija. Dodatno, ne postoji jedinstveni registar svih programa mobilnosti (izvan Erazmus+ mogućnosti čiji je objedinjeni registar može naći na sajtu Evropske komisije) u Evropi, kao ni programa stipendija za mlade iz Srbije.

Biljana Matić koordinatorka Kancelarije za mlade kaže da su imajući sve navedene probleme u vidu, zajedno sa OSSI pokrenuli projekat koji za cilj najpre ima da približi sve informacije i detalje vezane za programe studiranja u inostranstvu mladima: „Ovo je treća godina kako sarađujemo sa organizacijom Srpskih studenata u inostranstvu, kao i svake godine pozivamo sve srednje škole tj. maturante da dođu da čuju koje mogućnosti imaju prilikom možda odlaska na studiranje u inostranstvu. Ove godine imamo oko dvadesetak učenika, predhodnih godina ih je bilo i više ali zbog same situacije u kojoj se trenutno nalazimo ove godine ih je manje. Krenuli smo sa našim radionicama karijerni infoservis – Nemam barijeru da gradim svoju karijeru, da ih koliko je to moguće održimo što više uživo, a što manje onlajn pošto je drugačiji osećaj. Uglavnom su se svi prijavili zato što ih interesuje da studiraju u inostranstvu, a neki razmišljaju o mogućnostima kako to izgleda u drugoj ili trećoj godini da odu jedan semestar da usavrše jezik, da upoznaju neku drugu državu, grad, kulturu, tako da su svi danas došli da čuju koje mogućnosti mogu da imaju ako odu u inostranstvo da studiraju. Uglavnom ih interesuje Nemačka, prošle godine su nam bili predstavnici iz Nemačke ali i iz Atine, Grčke i Austrije.”

Prepoznati su nepovoljni finansijski uslovi za učešće mladih u programima mobilnosti i međunarodne saradnje sa vršnjacima, čulo se na radionici, kao i nedovoljna podrška postojećim programima mobilnosti mladih i međunarodne saradnje. Mladi su često obeshrabreni ovakvom situacijom, te lako i prebrzo odustaju od namere da se usavršavaju na inostranim univerzitetima.

Strahinja Radovanović u ime Organizacije srpskih studenata u inostranstvu rekao je da se trude da podstiču mlade na moblnost: „Već treću godinu zaredom mi smo u Sremskoj Mitrovici i organizujemo ovu radionicu. U pitanju je nevladina organizacija koja okuplja naše studente u inostranstvu već više od 20 godina i sprovodimo ceo projekat „Mladi u pokretu” sa ciljem da pružimo mladima u Srbiji priliku da rade na svojoj pokretljivosti i da im pružimo priliku da steknu sva znanja koja su im potrebna za odlazak na studije u inostranstvu.”

Projekat „Mladi u pokretu” kroz informisanje i upoznavanje sa programima mobilnosti najpre teži osvešćivanju mladih u završnim godinama srednješkolskog i fakultetskog obrazovanja, ali i mladih iz osetljivih društvenih grupa, o prednostima korišćenja ovih programa. Kroz projektne aktivnosti na lokalnom i nacionalnom nivou, projekat doprinosi podizanju svesti i kapaciteta mladih da učestvuju u programima mobilnosti i kroz dijalog sa relevantnim institucijama unapređuju uslove za svoje učešće u njima.

Luka Nikolić brucoš Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovao je u današnjoj radionici i podelio svoje utiske: „Zadovoljstvo mi je, naravno, što danas prisustvujem ovoj radionici kako bih na neki način mogao da se upoznam sa eventualnim mogućnostima koje ću kao brucoš imati u daljem školovanju, kako već imam neke ideje da bi svoje kasnije studije mogao nastaviti u Austriji ili Nemačkoj. Ovo je moje drugo učešće u ovoj radionicu.”

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu okuplja preko 5000 studenata koji se usavršavaju na svetskim univerzitetima, kroz ovu radionicu želeli su da podele sa mladima iz našeg grada i njihova iskustva.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142