Vesti

Grad i Dom zdravlja postavili dodatnu ambulantu ispred Školskog dispanzera

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica i Dom zdravlja postavili su privremeni montažni objekat, ispred Kovid ambulante kod  Školskog dispanzera zbog povećanog broja pregleda školaraca, uglavnom sa respiratornim infekcijama.

Dodatna ambulanta postavljena je zbog povećanog broja pacijenata školskog uzrasta, a broj ekipa lekara i sestara povećan je na tri. Školski dispanzer radi od 7 do 20 sati i sve  ove ambulante su istog ranga i obavljaju iste preglede.

Dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica izneo je razloge zbog kojih su  se odlučili na ovaj korak: „U proteklih pet dana došlo je do povećanog broja pregleda u Školskom dispanzeru, dece koja imaju simptome respiratornih infekcija. Nisu sva deca kovid pozitivna, nego je sad vreme kada su ove infekcije u zenitu, uglavnom znamo da je na početku školske godine uvek veći broj dece koja imaju te simptome. Juče, na kraju dana u ove obe ambulante pregledano je oko 100 dece sa respiratornim tegobama, trenutno nemam tačnu informaciju koliko je dece bilo pozitivno. Uglavnom, ima pozitivne dece, klinička slika je najčešće blaga, oni imaju ili blago povišenu telesnu temperaturu ili slabost i malaksalost, nisu teže kliničke slike kod dece ali opet kad je veliki broj zaraženih, može da se javi i teža klinička slika. Školska deca od 7 do 18 godina dolaze u obe ove prostorije podjednako, medicinski kontejner postavljen na parkingu kod mitrovačke bolnice i prostorije unutar Školskog dispanzera su istog ranga. Testiranje se radi i u jednoj i drugoj ambulanti, tu se vadi krv i dalje se dijagnostikuje. Juče je bila kulminacija tako da smo mi iz Doma zdravlja i Grad Sremska Mitrovica dopremili ovaj montažni objekat koji će služiti kao još jedna ambulanta za pregled dece.”

„Ovo je vreme respiratornih infekcija, pogotovu kod dece, došli su sa otvorenih prostora u zatvoren prostor, u učionice bliži je kontakt, veći je broj kontakata i samim tim i respiratorne infekcije se brže šire. Nisu sve kovid, ima i drugih virusnih infekcija. Delta soj je karakterističan po tome da se brzo širi i manja količina virusa je potrebna da bi se izazvala infekcija ali kažem i svi koji se testiraju i budu pozitivni ne moraju da imaju infekciju, odosno ne moraju da razvijaju bolest, zaraženi su ali ne moraju biti bolesni”, objasnio je situaciju dr Elhag.

U svakom trenutku od 7 do 20 sati dve mediscinske ekipe, prema njegovim rečima, obavljaju preglede dece sa respiratornim infekcijama. Među pregledanim ima dece pozitivne na virus kovid 19, a klinička slika je najčešće blaga.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158