Vesti

Dronovi za osnovce donacija Rotari kluba

Sremska Mitrovica – Devet osnovnih škola u našem gradu i škole u drugim sremskim opštinama dobile su dronove namenjene učenicima petog i šestog razreda u okviru projekta „Bespilotne letilice za kabinete informatike”. Donacija je deo akcije pomoći Rotari kluba osnovnim školama, koja se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Predstavnici Rotari kluba distrikta Srbije i Crne Gore uručili su donaciju direktorima osnovnih škola sremskih gradova i opština na svečanosti održanoj u sali Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici. Dronovi su namenjeni obuci učenika petog i šestog razreda osnovnih škola iz informatike, u korišćenju programskih jezika Pajton i Skreč.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice pozdravio je prisutne u ime Grada Sremska Mitrovica, u ime Gradske uprave za obrazovanje i u ime svih direktora osnovnih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica i zahvalio se Rotari distriktu 2483 i posebno mitrovačkom Rotari klubu, kako je rekao: „Koji su kroz projekat „Za lepšu školu” uspeli da obezbede bespilotne letelice, dronove za sve osnovne škole sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, kao i potrebne obuke nastavnog osoblja za upravljanje i programiranje letelica. Radi se o jednoj veoma značajnoj donaciji koja će dobrodoći našim đacima i našem nastavnom osoblju. Reč je o bespilotnim letelicama koje su namenjene učenicima petog i šestog razreda osnovnih škola u cilju podizanja njihove informatičke i digitalne pismenosti kroz učenje programskih jezika u skladu sa nastavnim programom Ministarstva prosvete. Kroz ovaj projekat obezbeđeno je 670 bespilotnih letelica za 670 osnovnih škola na teritoriji čitave Srbije, posebno bih naglasio da će pored svih mitrovačkih škola, svaka osnovna škola na teritoriji Srema dobiti po jednu bespilotnu letelicu. Poenta i krajnji benefit upotrebe dronova u edukativne svrhe, nije samo da deca nauče da upravljaju i pilotiraju ovim dronovima, nego da nauče programiranje dronova kako bi oni posle mogli da se upotrebljavaju u različite svrhe, za različite namene, npr. u privredni, poljoprivredi u oblasti bezbednosti, odbrane. Još se jednom zahvaljujem na ovoj donaciji koja zaista predstavlja sjajan poklon za početak školske godine.”

Nastavljajući saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a na osnovu potpisanog Memoranduma „Za lepšu školu”, rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su akciju za nabavku bespilotnih letelica – dronova za osnovne škole, a sa ciljem učenja programskih jezika Skreč i Pajton koji su predviđeni Nastavnim planom i programom informatike za učenike petog i šestog razreda.

Zorica Jestrović predsednica svih rotari klubova Srbije i Crne Gore, Distrikta 2483, zahvalila se domaćinu, Gradu Sremska Mitrovica: „Hvala našem domaćinu što nam je omogućio da u Gradskoj kući, u ovom divnom prostoru možemo da podelimo našu veliku radost i veliku sreću što smo uspeli da uz pomoć prijatelja obezbedimo ovako jednu donaciju koja će jako puno koristiti našoj deci. Želim samo da poručim Mitrovčanima i svim Sremcima da možete da budete ponosni na Rotari klub Sremska Mitrovica, zahvaljujući čijem angažovanju, radu i trudu i energiji, Danilo je prošle godine bio na mestu gde sam ja sada, i koliko je bilo neprospavanih noći, da bi sva deca u Srbiji imala ravnopravan položaj, ne samo Sremska Mitrovica, nego da upravo što više dece i da bukvalno svaka škola u Srbiji ima jedno ovakvo učilo i da što nauče u praksi, mogu praktično da primenjuju.”

Ovaj projekat su, pored glavnog inostranog partnera Rotari kluba Kočani iz Severne Makedonije, finansijski pomogli Rotari Fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske  i Srbije. Nosilac projekta je Rotari klub Sremska Mitrovica.

Danilo Ljevnaić predsednik sremskomitrovačkog Rotari kluba jedan je od inicijatora projekta i kako kaže: „Mi smo svi zajedno u jednom velikom projektu jer želimo da naša deca sutra budu šampioni, da prate korak sa svetom i da poštujemo pravila koja se nameću da je digitalizacija danas najsavremeniji oblik pismenosti. Naš Rotari klub Sremska Mitrovica uz preporuke ministarstva pre gotovo dve godine, doneo je odluku da ćemo obezbediti dronove za sve osnovne škole u Srbiji, partner nam je inostrani Rotari klub Kočani Vinica iz Makedonije naši veliki prijatelji, a ističem da su iz Srema učestvovali i predstavnici rotari klubova Ruma i Stara Pazova. Ponosni smo na to da će sve škole u Sremu u narednih sedam dana imati dronove i da će naša deca moći da rade sa tim spravama. Na samom početku projekta bila je nepredvidiva kovid godina, puna izazova, svi smo bili uzdrmani te je bilo izuzetno teško obezbediti sredstva, a potom i nabaviti dronove.  Bitno je da su stigli na početku školske godine, tako ćete ih moći u vašim školama koristiti zajedno sa decom gotovu celu ovu školsku godinu. Mislim da ćemo decu zainteresovati i da će naša deca pokazati rezultate u toj oblasti. Mi smo pre dve godine u Sremskoj Mitrovici delili računare, takođe u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a za mesec i po dana, u Sremskoj Mitrovici takođe delićemo mBot robotiće u saradnji sa Rotari klubom Senta.”

Direktori škola i nastavnici koji su prethodno bili na obuci u Sremskoj Mitrovici dobijaće tutorijale i video uputstva, kao i pozive na takmičenja i razmenu iskustava između različitih škola. Edukativni robot za početnike u programiranju ili mBot očekuje mitrovačke osnovce u narednom projektu, a može se programirati da baca lopticu, prati liniju, izbegava zidove i prepreke itd.

Današnjoj svečanosti u Gradskoj kući prisustvovali su i predstavnici Rotari kluba Bor kao nosioci globalnog granta ili projekta vezanog za opremanje predškolskih ustanova nameštajem i IKT opremom po programu UNICEF-a.

U cilјu pružanja stručne podrške ustanovama u korišćenju donirane opreme, odnosno  realizacije Global granta „Bespilotne letilice za kabinete informatike”, obezbeđena je i realizacija posebne besplatne obuke iz ustanova učesnika u projektu –  seminari i obuke za nastavnike.

Bespilotna letelica izuzetno je interdisciplinarno učilo koje ima široku primenu u različitim oblastima privrede i svakodnevnog života. Leteći roboti dronovi su u komercijalnoj primeni od 2013. godine, a do danas je njihova upotreba sve češća. U budućnosti će ove letelice, rečeno je na prethodno održanom seminaru, biti u širokoj primeni, te je upoznavanje dece, posebno kroz igru, sa ovom vrstom digitalne tehnologije, veoma korisno.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291