Vesti

Završen dečji projekat „Od semenke do ploda”

Martinci – Projekat „Od semenke do ploda” dece zabavišta u Martincima završen je na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Stojnić. U ovom projektu deca predškolskog uzrasta uzgajala su povrće u plasteniku i pratila rast biljaka od samog početka.

Završne aktivnosti  projekta „Od semenke do ploda” na gazdinstvu porodice Stojnić iz Martinaca podrazumevale su branje plodova i pravljenje bećarca. Projekat je uključio svu decu Predškolske ustanove „Pčelica” iz grupe u Martincima, aktivirao je roditelje i lokalnu zajednicu na saradnju, a sve na inicijativu dece.

Vaspitačica grupe dece Predškolske ustanove „Pčelica” Slavica Jovanović rekla je da su u projektu učestvovala sva deca, ukupno18 mališana i dodala: „Završava se naš projekat današnjim kuvanjem bećaraca od proizvoda koje su deca zasadila u plasteniku porodice Stojnić. Ti proizvodi su bili prodavani na tezgama, a prihod od proizvoda će biti uplaćen u humanitarne svrhe. Najavljujemo i novu dečju manifestaciju „Bećarijadu” za sledeću godinu, pored kuvanja bećarca imaće za cilj i druženje dece iz seoskih i gradskih vrtića uz takmičarske igre i prvenstveno druženje na njihovu dobrobit. Ovde smo danas izložili i proizvode koje su pravile vredne bake i mame, zatim korpu proizvoda iz Martinaca, korpu je pravio stolar Dražen Pletikosić, a napunjene su proizvodima porodice Stojnić, proizvodima u vidu sira porodice Žilić, tu je domaći sok od zove koji smo pravili deca i ja, porodica Kosanović i njihovi suhomesnati proizvodi i naši domaći kolači. Deca uživaju u boravku u prirodi, prvenstveno boravku u bašti time oni istražuju, kreiraju, razvijaju svoja čula, podstiču finu motoriku, saznaju o životu, o prirodnim procesima i životnim navikama, odnosno zdravoj ishrani. Oni znaju kako je plod rastao, kako se razvijao i šta je sve u njega uloženo, prvenstveno ljubav. Porodica Stojnić ima troje dece i nadam se da će Vukadin koji je kao najstarije dete bio kod mene u grupi nastaviti da se bavi ovim što i oni rade sada, a svakako i sva ostala deca.”

Zahvalila se lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici „Martinci”, porodici Stojnić, svojoj deci iz grupe i njihovim roditeljima na divnoj saradnji.

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Stojnić, bavi se uzgajanjem povrtarskih kultura, a u radu učestvuju svi članovi Marta i Ivan i njihovo troje dece, Vukadin, Vojin i Danica.

Kako kaže Marta Stojnić: „Na našem imanju imamo plastenike gde su deca PU „Pčelice“ grupa u Martincima danas završili projekat. Počeli su tako što su deca sejala paradajz, posle su ga rasađivala, obilazila, pratili su kako raste jedna biljka i šta nam ona daje. Taj projekat je završen tako što su iskoristili svoje proizvode i od njih skuvali bećarac, da vide da su oni od svojih biljaka i semenki zaista nešto dobili, i zaista nešto bitno, lepo i važno uradili.”

U plasteniku su deca na posebno odvojenoj površini gajila svoje biljke, kasnije su uzbrali plodove i skuvali bećarac. Neke od plodava su prodavali danas na tezgama, a sav prikupljen novac od prodaje biće uplaćen u humanitarne svrhe.

Među učesnicima projekta je i predškolac Lenka Đuričić koja kaže: „Jako mi se svidelo sve što smo radili, u početku sam mislila da mi se neće svideti, onda mi se svidelo. Sadili smo paradajz i papriku u plasteniku kod porodice Stojnić, danas smo kuvali bećarac, prodajemo paradajz i prodajemo ove lepe kolače.”

Zaatvranje projekta bila je prilika da deca izvedu prigodan kulturno-umetnički program koji su pripremila zajedno sa svojim roditeljima i vaspitačicom. Igrom, uz smeh i pevanje deca su pokazala šta znaju.

Najavili su novu dečiju manifestaciju „Bećarijadu” za narednu godinu u ovo vreme. Izrazili su nadu da će takva manifestacija postati tradicija i prilika da se deca druže i provode vreme u prirodi.

Najava događaja

13jul17:0023:00Noćni bazar u Gradskom parku

14jul21:0022:30Koncert Željka Vasića na gradskoj plaži

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.6932117.0443117.3954