Vesti

Uskoro spomenik slovačkom pesniku koji je dao život za srpsku slobodu

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, nedavno je održan sastanak kojem su prisustvovali zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić, pomoćnik gradonačelnice, Bogdan Kuzmić, Boris Konček, treći sekretar ambasade Slovačke Republike i Bratislava Laćarak, stručni saradnik i prevodilac. Sastanku su prisustvovali i dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine i sremskokarlovački vajar, Đorđe Lazić Ćapša. 

Tema sastanka bila je umetničko oblikovanje i otkrivanje biste slovačkom književniku Adolfu Svetopluku Osvaldu. 

Ove godine će podizanjem spomenika biti obeleženo 145 godina od smrti Osvalda Svatopluka, slovačkog pesnika koji je značajan za slovačku književnost i kulturu, ali i za srpski narod i Republiku Srbiju. Adolf Svatopluk Osvald, učestvovao je u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili protiv Turske, kao dobrovoljac, a poginuo je kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u srpskoj Drinskoj diviziji 4. jula 1876, u bici kod Sremske Rače. 

Kako je dogovoreno na sastanku, podizanje spomenika očekuje se u septembru ove godine, u školskom dvorištu u Sremskoj Rači. 

Prema rečima Petra Samardžića, ovaj Slovak je spojio pesništvo i slobodarski duh i svoj život upisao u memoriju srpsko – slovačkog bratstva. Odajući mu počast i prizivajući slavu mi danas treba da mu se odužimo podizanjem dostojnog spomen obeležja. U tom smislu predlaženo je da se u naselju Sremska Rača postavi bista, u znak sećanja i pijeteta na njegov herojski čin – davanje sopstvenog života za srpsku slobodu. 

Sredstva za podizanje ovog spomenika obezbedio je Odbor za podizanje spomenika Adolfu Svatopluku Osvaldu – Novi Sad, uz podršku Centra za srpsko slovačke teme iz Novog Sada i Udruženja Srba u Slovačkoj iz Bratislave, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776