Vesti

„Srem Folk Fest” po 17. put

Sremska Mitrovica – Pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart” u suorganizaciji sa Turističkom organizacijom Grada, održava se po sedamnaesti put Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” – najveći i najposećeniji međunarodni festival folklora u Srbiji.

Tim povodom u Gradskoj kući organizovana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali Petar Samardžić, direktor festivala i Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala. Festival se održava 13. i 14. avgusta na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici. Mitrovački festival folklora deluje u okviru Međunarodne federacije folklornih festivala „CIOFF” – svetske međunarodne institucije, koja nameće vrhunske standarde u organizaciji folklornih manifestacija.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala izjavio je da: „Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” ove godine održava se 17. put, ne mogu reći 17. put zaredom, znamo svi da prošle godine zbog dobro poznate kovid situacije nismo mogli da realizujemo festival, to je situacija koja nije zadesila samo naš grad i našu zemlju, nego čitav svet ali evo sada se epidemiološka situacija znatno poboljšala, uslovi su povoljniji i istekli su se uslovi i mogućnosti da ove godine održimo festival ali u nešto izmenjenom izdanju. Pre svega trajaće kraće nego uobičajeno, za razliku od prethodnih godina, kada je trajao četiri dana, „Srem Folk Fest” će ove godine trajati dva dana, to su petak i subota 13. i 14. avgust sa početkom u 20:30h na dobro poznatom mestu, na Žitnom trgu. Ove godine fokus će biti na domaćim ansamblima koji nam dolaze iz Niša, Kragujevca, Čačka, Beograda, Novog Sada, Bogatića, naravno tradicionalni domaćin, Folklorni ansambl „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice koji će otvoriti festival. U goste nam dolazi i Ansambl narodnih pesama i igara „Veselin Masleša” iz Banjaluke, našeg bratskog grada, tako da će ipak oni dati neku međunarodnu notu i ovogodišnjem festivalu kako bismo i tu tradiciju održali i očuvali. Ono što je potpuno izvesno, to je da dobrog folklora neće faliti, pošto nam dolaze u goste zaista kvalitetni ansambli koji će nam prezentovati folklorno blago iz svih krajeva naše zemlje, iz cele Srbije. Nedelja, 15. avgust po završetku folk festa tradicionalno će se održati i tamburaško veče „Od begeša do prima”, gde će učestvovati pet tamburaških orkestara tako da će publika imati priliku da uživa i u prelepom zvuku tamburice.”

U ime organizatora festivala „Srem Folk Fest” Centra za kulturu „Sirmiumart” i suorganizatora Turističke organizacije Grada Samardžić je izrazio zahvalnost ovogodišnjim generalnim sponzorima, mitrovačkim kompanijama, Roloplast-Mošić i Aksioma plus, svim ostalim sponzorima i prijateljima festivala. Takođe se zahvalio na podršci i medijskim partnerima koji će i ove godine ispratiti ovu najveću i najposećeniju kulturno-umetničku manifestaciju u našem gradu.

Ove godine, učesnici Festivala su: AKUD „Oro” (Niš), KUD „Dule Milosavljević Žele” (Čačak), KUD „Đido” (Bogatić), AKUD „Svetozar Marković” (Kragujevac), ANIP „Veselin Masleša” (Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina), AKUD „Krsmanović” (Beograd), AKUD „Svetozar Marković” (Novi Sad) i FA „Branko Radičević” (Sremska Mitrovica).  

„Srem Folk Fest će se održati po ustaljenom rasporedu i programskoj šemi, kao što je bila ranijih godina, obzirom da nemamo ansamble iz inostranstva zbog pandemije kovida, potrudili smo se da dovedemo stvarno najkvalitetnije ansamble u Srbiji. Za dve večeri, imaćemo ukupno osam ansambala, blizu 300 učesnika. Program će se odvijati, počev sa defileom koji će počinjati u 19h od zgrade SDK, kroz centar grada, kao i ranijih godina, do Žitnog trga, dakle 13. i 14. od 19h defile učesnika i u 20:30h će počinjati festivalski koncerti. Na koncertima će publika imati prilike da vidi igre i pesme iz cele Srbije, kao naravno i iz Republike Srpske, obzirom da nam dolazi i najbolji ansambl u Republici Srpskoj ansambl „Veselin Masleša”. Folklorni ansambl „Branko Radičević” je domaćin, pored domaćina tu je niz veoma kvalitetnih ansambala, njihov program je veoma bogat koreografijama iz cele Srbije, pored igara, publika će imati prilike da vidi i vokalne soliste i narodne orkestare. Ukupno dva dana uživanja, publika će sigurno biti zadovoljna obzirom da je iskustvo koje smo imali iz prethodnih godina, kada smo realizovali srpsko veče folklora pokazalo da publika izuzetno lepo reaguje na domaći folklor, obzirom da su to prepoznatljive melodije, da su prepoznatiljive igre, tako da to veoma zanima našu publiku i siguran sam da ćemo kao i ranijih godina imati rekordnu posetu. Za sada nam vremenski uslovi idu u prilog tako da ćemo sigurno uživati dve večeri, odnosno tri ukupno sa tamburaškom večeri”, rekao je Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala.

„Srem folk fest” se od 2015. godine održava pod pokroviteljstvom CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih festivala koja deluje u 110 zemalja celog sveta i obuhvata oko 390 festivala. Od ove godine mitrovački festival radi i pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa UNSESCO-m pri Ministarstvu inostranih poslova.

Ovom prilikom najavljeno je sada već tradicionalno takozvano tamburaško veče „Od begeša do prima” koje će se održati nakon zvaničnog završetka „Srem Folk Festa” 15. avgusta, takođe na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici. U okviru „Tamburaške večeri” nastupiće pet tamburaških orkestara.

Posetioci će imati priliku i da uživaju u raznovrsnoj ponudi gurmanskih specijaliteta i slatkiša, a moći će da kupe i originalne suvenire i proizvode domaće radinosti.

Za vreme trajanja Festivala utvrđen je i poseban režim saobraćaja u vremenu od 19:30 do 22:30 sati. Za saobraćaj motornih vozila zatvaraju se sledeće ulice: Ulica Kralja Petra I od Uprave za trezor do zgrade Policijske uprave; deo Zanatlijske ulice i ulice Ribarska obala; deo ulice Vuka Karadžića, Trg Svetog Stefana, Žitni trg i izlaz iz Šećer sokaka na Trg Svetog Stefana; menja se jednosmerni režim saobraćaja u ulici Svetla, tako što će saobraćaj biti dozvoljen u smeru od Puškinove ulice ka keju. Građani se mole da tih dana poštuju novopostavljenu saobraćajnu signalizaciju u pomenutim ulicama i koriste alternativne pravce.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142