Vesti

Pasuljijada povodom slave MZ „Blok B”

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja slave Mesne zajednice „Blok B” Svetog Ilije, održana je gastro-turistička manifestacija Pasuljijada, kao i brojni prateći kulturni i sportski programi. U organizaciju ove jubilarne manifestacije, pored mesne zajednice uključeno je i nekoliko udruženja građana.

„Pasuljijada 2021.” tako je nazvana ovogodišnja manifestacija kojom je, u ponedeljak 2. avgusta, obeležen Sveti Ilija, slava Mesne zajednice „Blok B”. Pasuljijada se održava već deset godina i jedna je od manifestacija koja privlači velik broj posetilaca i takmičara.

Kako je tokom posete gastro-turističkoj manifestaciji rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica: Grad Sremska Mitrovica podržava ovu manifestaciju u Bloku B, Pasuljijadu, desetu po redu. Moramo pohvaliti i Mesnu zajednicu „Blok B” zbog svih njihovih i prethodnih aktivnosti i narednih aktivnosti, zaista moramo reći da je jedna od aktivnijih mesnih zajednica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, evo i ovom prilikom bi ih pohvalila za organizaciju Pasuljijade, zaista je sve savršeno i ono što je meni posebno drago, što vidim da je veoma posećena. Poželela bih im i srećnu slavu i naredan period da bude još uspešniji od ovoga.”

Organizatori Pasuljijade su, pored Mesne zajednice „Blok B”, Zavičajno udruženje „Mostovi na Drini” i udruženje „Kraljevina Srbije”, Zavičajno udruženje Moja Mitrovica i Grad Sremska Mitrovica.

Dragan Božić predsednik Mesne zajednice „Blok B” objasnio je da prošle godine manifestacija nije održana zbog pandemije: „Deseta po redu, trebala je biti jedanaesta, zbog kovida je deseta. Ovo je jedna od najlepših manifestacija, meni najdraža i ovom narodu ovde, inače ovo je porodičan skup u čast našeg Svetog Ilije, zaštitnika mesne zajednice. Učestvuje oko 40 ekipa, od toga jedna ekipa je iz Novog Mesta iz Slovenije, zatim su iz Republike Srpske, našeg grada i okoline. Okupio se veliki broj građana, učesnika nadam se da će sve biti u redu i zbog vremena, da neće neka kiša pokvariti, verovatno neće. U svakom slučaju biće tu i bogat sportski i kulturni program, dobra hrana, ne sme niko ostati gladan, niko ne sme biti žedan.”

Zahvalio se pokrovitelju gradskoj upravi koja je, kako kaže Božić, i ovaj put prepoznala važnost ove manifestacije na rubnom delu grada.  „Treba neke manifestacije da budu i na rubu grada, što u nekim naseljima da bi se ceo grad pretvori u jednu kulturnu i sportsku oazu. Pobednici dobijaju najviše aplauz, nama nisu bitne toliko nagrade, imamo tri jubilarna učesnika, kasnijećemo ih i prozvati i nagraditi, koji su ovde od prvog dana, nažalost Goja Pavlić je preminuo pre mnogo godina, on je bio četvrti čovek ko je pokrenuo manifestaciju zajedno sa mnom. Nagrade su pehari, kotlići, a najveća nagrada je ovaj dan današnji, da smo ovde živi i zdravi, hvala Bogu na pomenu nemamo koga da pročitamo, znači živi smo, zdravi smo, ovih deset godina”, dodao je Dragan Božić.

Ovom tradicionalnom manifestacijom obeležen je i Dan Svetog Ilije, koju Mesna zajednica „Blok B” slavi kao krsnu slavu.

Pasuljijada ima takmičarski karakter, a učešće je besplatno, uz ograničenje broja ekipa koje se takmiče na 40. Održana je na prostoru pored prostorija ove mesne zajednice.

Mesna zajednica „Blok B”, na čijoj teritoriji živi blizu 9.000 Mitrovčana, jedna je od najaktivnijih u Gradu. Osim tradicionalne „Pasuljijade”, tokom godine organizuje nekoliko manifestacija, a podršku pruža lokalna samouprava.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929