Vesti

Otvoren XVII „Srem Folk Fest”

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”, jedan od značajnijih folklornih festivala u Srbiji, po sedamnaesti put otvara svoja vrata publici u našem gradu. Programi se održavaju, po tradiciji na Žitnom trgu u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart” iz Sremske Mitrovice u suorganizaciji sa Turističkom organizacijom Grada i uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Na XVII „Srem Folk Festu” nastupa blizu 300 izvođača, prestavljenih u 8 folklornih sastava iz Srbije i Republike Srpske. Uz mitrovački Folklorni ansambl „Branko Radičević” učestvuju i gosti: AKUD „Oro” (Niš), KUD „Dule Milosavljević Žele” (Čačak), KUD „Đido” (Bogatić), AKUD „Svetozar Marković” (Kragujevac), ANIP „Veselin Masleša” (Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina), AKUD „Krsmanović” (Beograd), AKUD „Svetozar Marković” (Novi Sad).

Zaista je lepa slika videti sve na Žitnom trgu posle godinu dana pauze, rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala i dodao: „ Poznato je da prošle godine zbog kovid situacije nismo mogli da realizujemo festival, to je situacija koja nije zadesila samo naš grad i Srbiju, nego čitav svet, bili smo onemogućeni da održavamo bilo kakve manifestacije, festivale i ostalo, ali evo sada se epidemiološka situacija znatno poboljšala, uslovi su povoljniji i istekli su se uslovi i mogućnosti da ove godine održimo festival ali u nešto izmenjenom izdanju. Trajaće kraće, dva dana, a fokus je na domaćim ansamblima koji nam dolaze iz Niša, Kragujevca, Čačka, Beograda, Novog Sada, Bogatića, naravno tradicionalni domaćin, Folklorni ansambl „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice koji otvara festival. U goste nam dolazi i Ansambl narodnih pesama i igara „Veselin Masleša” iz Banjaluke, našeg bratskog grada, tako da će ipak oni dati neku međunarodnu notu i ovogodišnjem festivalu kako bismo i tu tradiciju održali i očuvali. Domaći ansambli će pokazati folklorna bogatstvo koje ima naša zemlja, nadam se da ćemo sledeće godine pobediti koronu i da ćemo moći da vidimo i ostale ansamble koji nam dolaze iz celog sveta.”

Organizator Međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest” je Centar za kulturu „Sirmiumart” u suorganizaciji sa Turističkom organizacijom Grada, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica.

Ovo je četvrti put da se tradicionalni Festival folklora održava na obnovljenom Žitnom trgu koji je u svetu poznat i sada je ulepšan i uređen je prostor gde mogu da se održavaju sve manifestacije u gradu.

„Atmosfera je predivna, puno publike, ono što smo i očekivali, korona i sve ovo što nam se dešava nije umanjilla interesovanje za festival. Ono što je najvažnije da se naš festival održi ove godine jer dve godine bi bila velika pauza i pitanje dalje šta bi se dešavalo. Nažalost korona je uzela maha i većina festivala koji se održavaju pod okriljem CIOFF-a u celom svetu neće se održati ni ove godine. Zzahvaljujući našem gradu i ljudima koji se bave folklorom, našli smo snage da organizujemo ovaj festival i ove godine publika će uživati dva dana u nastupima osam vrlo ozbiljnih i jakih ansambala iz Srbije. Imaćemo velike da vidimo igre iz svih krajeva Srbije i naravno Republike Srpske iz Banjaluke, tako da ćemo uživati dva dana, treći već je, naravno, kao i svake godine, veče tamburaške muzike tako i ove godine. Naša oragnizacija je član Međunarodne federacije CIO što je potvrda kvaliteta svega što radimo i kompletne organizacije i ove godine imamo i pokroviteljstvo Nacionalne komisije UNESKO što znači da smo postigli vrhunski nivo”, rekao je Dragan Đorđević umetnički direktor „Srem Folk Festa”.

Festival će potrajati dva dana, tako da Mitrovčani i brojna publika iz drugih mesta može da uživa u atraktivnim nastupima folklora sve do 14. avgusta. „Srem folk fest” se od 2015. godine održava pod pokroviteljstvom CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih festivala koja deluje u 110 zemalja celog sveta i obuhvata oko 390 festivala. Od ove godine mitrovački festival radi i pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO-m pri Ministarstvu inostranih poslova.

Voditelj programa je Ljiljana Janković. Na otvaranju je priređen i veličanstven vatromet, a festival je započeo Folklorni ansambl domaćina „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice.

Nikola Filipović član Folklornog ansambla domaćina „Branko Radičević” veoma mnogo se raduje nastupu pred publikom. Očekuje dobar koncert, da će publika uživati, da će se oduševiti njihovim nastupom i igrama gostiju. Domaćini su pripremili igre iz Srema i iz Levča i kako je istakao Filipović:  „Mnogo su nam nedostajali nastupi zato jer smo navikli da igramo pred našom publikom, u našem gradu i jednostavno nas igra ispunjava i to je nešto što svi volimo. Volimo da gledamo rekacije naših sugradjana, volimo da čujemo aplauze, jednostavno, sve što naši građani vole mi se trudimo što bolje izvedemo i predstavimo naš grad u što boljem svetlu.”

Na festivalu nastupaju gosti iz svih krajeva Srbije, svoju radost zbog ponovnog druženja i nastupa pred mitrovačkom publikom nije krila ni Marija Manojlović članica KUD-a „Đido” iz Bogatića: „ Ovo je drugi put da je da učestvujemo na festivalu u Mitrovici, naravno očekujem, kao i svake godine sve najlepše, zato što je publika uvek vesela i raspoložena. Izvešćemo igre iz okoline  Šapca.”

Mihajlo Blagojević dolazi iz Čačka i veoma mu se dopao naš grad: „Sremska Mitrovica je jako lep grad i svima iz KUD-a „Dule Milosavljević Žele” nam se dopada, danas smo bili na plaži, mnogo nam se svidelo. Radujemo se što nastupamo jer više od godinu dana nismo i svi smo jedva čekali da ostvarimo taj publike i nas igrača, tako da svi smo jako uzbuđeni. Prikazujemo igre iz čačanskog kraja.”

Čuli su mnogo lepih priča o celom našem festivalu rekla je Kristina Dimitrov iz AKUD-a „Oro” iz Niša: „Čuli smo dosta lepog i o samoj organizaciji festivala, zato očekujemo zaista dosta od nastupa.  Veliko mi je zadovoljstvo što smo večeras ovde, uzimajući u obzir i učesnike , sa kojima nastupamo već nekoliko meseci zajedno, tako da verujem da će ovo biti kraj neke lepe priče. Prikazaćemo jugoistočnu Srbiju, igre iz Knjaževca, iz okoline Leskovca i nadam se da će se publici dopasti koreografije iz našeg kraja.”

Tradicionalno večernji koncerti počinju u 20 sati i 30 minuta, uz prethodni defile svih učesnika glavnim gradskim ulicama, koji počinje sat ranije u 19 sati i 30 minuta.

Festival i ove godine prate razne manifestacije što će učesnicima i posetiocima pružiti priliku da kupe niz autentičnih sremskih proizvoda.

Ovom prilikom najavljeno je sada već tradicionalno takozvano tamburaško veče „Od begeša do prima” koje će se održati nakon zvaničnog završetka Srem Folk Festa 15. avgusta, takođe na Žitnom trgu u 20 sati i 30 minuta. U okviru „Tamburaške večeri” nastupiće pet tamburaških orkestara: Sremska banda (SM), Stara Promenada (SM), Jurke&Co (SM, NS, ZR), Da ne umre tambura (Šašinci) i Tamburaški orkestar Budimir Stanković (Beograd, Sremska Mitrovica, Pančevo, Kikinda, Kruševac, Bijeljina i Berane).

Generalni sponzori, kao i prethodnih godina je mitrovačka kompanija „Roloplast Mošić” i Aksiom plus.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142